Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Constructia locuintelor din Prima Casa, finalizata in cel mult 18 luni
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Constructia locuintelor din Prima Casa, finalizata in cel mult 18 luni
Locuintele construite in cadrul programului Prima Casa trebuie finalizate intr-un termen de 18 luni de la data efectuarii primei trageri din finantarea garantata, potrivit unui act normativ prin care sunt stabilite criteriile de eligibilitate pentru persoanele care construiesc o locuinta prin intermediul programului Prima Casa, atat in regim individual, cat si in regim asociativ. De asemenea, actul normativ, stabileste ca, in programul Prima Casa, sa fie incluse si locuintele ANL.
 
Hotararea nr. 324/2010 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casa” a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 251, din 19 aprilie 2010.

Actul normativ prevede ca, in program, vor fi incluse locuintele nefinalizate, aflate in diverse faze de constructie, destinate achizitionarii dupa finalizare, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL.

De asemenea, HG nr. 324/2010 stabileste criteriile de eligibilitate pentru beneficiarii care construiesc o locuinta in regim individual in cadrul programului “Prima Casa”.

Acestia sunt obligati sa detina terenul pe care se va construi locuinta, inclusiv in cazul celor construite prin ANL, iar terenul trebuie sa fie inscris in cartea funciara. De altfel, beneficiarii se obliga sa puna drept garantii terenul si locuinta construita din finantarea garantata.

Autorizatia de construire a locuintei in cadrul programului trebuie sa fie valabila si eliberata dupa data de 22 februarie 2010. In acelasi timp, beneficiarii vor mai avea nevoie si de alte avize sau acorduri necesare ridicarii unui imobil.

De asemenea, finantatorul trebuie sa primeasca din partea beneficiarului contractul de antrepriza incheiat cu o societate de constructii, in calitate de antreprenor general al imobilului, precum si estimarile costurilor necesare pentru edificarea locuintei.

Din aceste documente, trebuie sa rezulte ca durata realizarii constructiei va fi de cel mult 18 luni de la data efectuarii primei trageri din finantarea garantata. Insa, contractul poate fi modificat, in sensul prelungirii termenului cu cel mult 12 luni.

Un alt document care urmeaza a fi prezentat finantorului este certificatul de atestare fiscala eliberat la cererea constructorului, care atesta imprejurarea ca acesta nu inregistreaza restante mai mari de 60 de zile la plata obligatiilor fata de bugetul general consolidat.

Totodata, actul normativ prevede ca lucrarile de constructii-montaj pentru imobilul aflat in constructie trebuie asigurate. Asigurarea va fi incheiata cu o societate de asigurare agreata de finantator, avand ca beneficiar statul roman, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice (MFP), pe toata durata de executie a lucrarilor. De asemenea, dupa finalizarea constructiei, si locuinta trebuie asigurata.

HG nr. 324/2010 prevede ca drepturile de construire nu pot fi concesionate pe o perioada de 5 ani. De asemenea, in primii 5 ani de la instituirea ipotecii legale, terenul si locuinta construita prin program nu pot fi instrainate.

Insa, in cazuri temeinic justificate, MFP poate aproba preluarea finantarii garantate si a locuintei de catre o persoana fizica ce indeplineste criteriile de eligibilitate in cadrul programului;

Actul normativ prevede obligatia beneficiarului de a efectua pe cheltuiala proprie toate formalitatile necesare inscrierii in cartea funciara a locuintei individuale, dupa finalizarea acesteia, urmand sa prezinte finantatorului documentele necesare in vederea inscrierii ipotecilor legale in cartea funciara.

HG nr. 324/2010 reglementeaza si situatiile in care construirea unei imobil in programul “Prima Casa” se realizeaza prin asocierea a 7 persoane, astfel incat fiecare beneficiar asociat va fi proprietarul unei singure locuinte edificate prin program. Cele sapte persoane trebuie sa incheie un contract civil, autentificat in conditiile legii, de constituire a unei asociatii fara personalitate juridica, formata dintr-un numar de cel putin 7 beneficiari.

Potrivit actului normativ, toti beneficiarii asociati au obligatia de a solicita, in nume propriu, aceluiasi finantator acordarea finantarii garantate in cadrul programului, urmand sa semneze cu aceeasi firma de constructii.

De asemenea, unul dintre asociati trebuie sa fie proprietarul terenului pe care se va ridica complexul de locuinte.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !