Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Dreptul de utilizare al unui autovehicul ar putea fi suspendat de agentii de circulatie
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Dreptul de utilizare al unui autovehicul ar putea fi suspendat de agentii de circulatie
Agentii de circulatie si inspectorii de trafic ar putea suspenda dreptul de utilizare a unui vehicul, prin retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare ale autovehiculelor, in cazul in care acestea au valabilitatea depasita sau nu sunt conforme cu transportul efectuat, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI).
 
Ordinul pentru aprobarea procedurilor de suspendare a dreptului de utilizare a unui autovehicul prin retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare vine in completarea OUG nr. 34/2010 privind unele masuri pentru intarirea controlului in scopul combaterii transporturilor ilicite de marfuri si de persoane, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 234, din 12 aprilie 2010.

OUG nr. 34/2010 a fost promovata pentru combaterea practicilor ilicite in activitatile de transport rutier de persoane, transport in regim de taxi si in regim de inchiriere, in prestarea serviciilor de transport public local, precum si in activitatea de pregatire a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere auto.

Potriivt acestui act normativ, procedurile de suspendare a dreptului de utilizare a unui autovehicul prin retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prevederilor sale.

Proiectul de act normativ elaborat de MT prevede ca suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului se face prin retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare si se consemneaza intr-un proces-verbal, de catre inspectorii de trafic ai Autoritatii Rutiere Române – ARR si ofiteri si/sau agentii de politie din cadrul Politiei Romane care au calitatea de politisti rutieri. Retinerea placutelor de inmatriculare se face prin demontarea acestora de catre conducatorul vehiculului sau de catre agentul constatator.

De asemenea, se va aplica si sanctiunea contraventionala corespunzatoare prevazuta de legislatia in vigoare.

Proiectul prevede ca, in cazul suspendarii dreptului de utilizare a vehiculului, contravenientul este responsabil pentru eventualele pierderi cauzate tertilor, inclusiv persoanelor transportate.

Placutele de inmatriculare si certificatul de inmatriculare retinute se restituie detinatorului vehiculului inscris in certificatul de inmatriculare al vehiculului, la cererea acestuia, in baza dovezii achitarii amenzii sau la expirarea termenului prevazut de lege privind suspendarea dreptului de utilizare al vehiculului. Potrivit OUG nr. 34/2010, suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului prin retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare inceteaza la 6 luni de la data procesului-verbal de retinere a acestora.

Conform referatului de aprobare, masura suspendarii dreptului de utilizare a unui vehicul prin retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare, va duce la intarirea si perfectionarea instrumentelor legale de combatere a fraudei fiscale si a altor activitati ilicite in domeniile vizate.
 
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !