Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Firmele aflate in insolventa sau dizolvare nu vor plati impozit minim
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Firmele aflate in insolventa sau dizolvare nu vor plati impozit minim
Contribuabilii care se afla in procedura insolventei sau in dizolvare nu vor plati impozit minim, conform legii pentru aprobarea OUG nr. 109/2009, adoptata recent de Parlament.
 
Camera Deputatilor a aprobat cu modificari actul normativ emis de Guvern, in calitate de for decizional. OUG nr. 109/2009 a avut ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, in sensul introducerii unor modificari in domeniul impozitelor, continuandu-se astfel transpunerea Directivelor comunitare.

Extinderea aplicarii preturilor de transfer

Potrivit noilor reglementari, in cadrul unei tranzactii intre persoane romane si persoane nerezidente afiliate, precum si intre persoane romane afiliate, autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei.

Extinderea aplicarii preturilor de transfer asupra tranzactiilor intre persoanele romane afiliate permite
autoritatilor fiscale sa ajusteze si sa stabileasca baza impozabila corecta in raport cu tranzactiile efectuate intre persoanele independente

Impozitul minim

Conform amendamentelor aduse de catre deputati, nu sunt obligati la plata impozitului minim contribuabilii care se afla in urmatoarele situatii:
a) se afla in procedura insolventei, de la data deschiderii acestei proceduri, potrivit legii;
b) se afla in dizolvare, de la data inregistrarii acestei mentiuni in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

Pentru contribuabilii care se dizolva de plin drept ca urmare a expirarii duratei de existenta prevazuta in actul constitutiv, sau, dupa caz, in actul modificator, scutirea de la plata impozitului minim opereaza de la data dizolvarii prevazute in aceste acte.

Nu intra sub incidenta acestor prevederi contribuabilii care se afla in dizolvare fara lichidare.

Propunerea de exceptare de la plata impozitului minim a societatilor care se afla in procedura insolventei si a celor care se afla in dizolvare are in vedere faptul ca in aceasta perioada persoanele juridice realizeaza numai venituri din operatiunile de lichidare, respective din vanzarea imobilelor si orice avere imobiliara, lichidarea si incasarea creantelor si din alte operatiuni referitoare la lichidare urmarind acelasi principiu care s-a avut in vedere si pentru exceptarea de la plata impozitului minim a societatilor comerciale in inactivitate temporara .

Neimpozitarea veniturilor din salarii si pensii, pentru persoanele cu handicap

Potrivit legii adoptate de Parlament, nu sunt venituri impozabile veniturile din pensii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat. Totodata, sunt scutite de impozit si veniturile din salarii realizate de catre aceste persoane.

Abrogari

Incepand cu data intrarii in vigoare a noii legi, se abroga Legea nr. 22/2010 pentru completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei , Partea I, nr. 144 din 4 martie 2010.
 
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !