Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow MAI impune reguli mai stricte cu privire la detinerea armelor
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

MAI impune reguli mai stricte cu privire la detinerea armelor
Detinerea armelor se va face in conditii mult mai exigente, urmand ca permisul de port arma sa fie acordat pe o perioada de 5 ani, potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). De asemenea, traficul de arme ar putea fi pedepsit cu inchisoarea de la 3 la 8 ani, urmand ca si tentativa sa se pedepseasca.
 
MAI a elaborat un proiect de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiil pentru a elimina deficientele constatate, in prezent, in aplicarea prevederilor Legii nr. 295/2004. De asemenea, modificarile propuse au in vedere si alinierea la legislatia europeana, implementand Directiva 2008/51/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 21 mai 2008 de modificare a Directivei 91/477/CEE a Consiliului privind controlul achizitionarii si al detinerii de arme.

Astfel, din legislatia comunitara au fost preluate definitiile armei de foc, a pieselor si componentelor esentiale, a fabricarii si traficului ilicit de arme. De asemenea, au fost preluate prevederile referitoare la marcarea si dezactivarea armelor, precum si la activitatea armurierilor si intermediarilor.

Potrivit proiectului, va fi considera arma de foc “orice arma portabila cu teava care poate arunca, este conceputa sa arunce sau poate fi transformata sa arunce alice, un glont sau un proiectil prin actiunea unui combustibil de propulsie, se considera ca un obiect poate fi transformat pentru a arunca o alice, un glont sau un proiectil prin actiunea unui combustibil de propulsie daca are aspectul unei arme de foc si ca urmare a constructiei sale sau a materialului din care este confectionat poate fi rapid transformat in acest scop”.

De asemenea, proiectul incrimineaza ca infractiuni traficul ilicit si fabricarea ilicita de arme si munitii. Conform prevederilor proiectului, achizitionarea, vanzarea, livrarea, mutarea, transferul sau tranzitul armelor de foc, al pieselor sau al munitiei pentru acestea pe/de pe teritoriul Romaniei din/catre teritoriul unui alt stat, daca autoritatile competente romane si/sau autoritatile competente din acel stat nu autorizeaza aceste operatiuni sau daca armele de foc asamblate nu sunt marcate in conformitate cu prevederile prezentei legi va fi considerata infractiune de trafic ilicit, pedeapsa fiind inchisoarea 3 la 8 ani. In acelasi timp, producerea sau asamblarea de arme de foc, de piese sau de munitie pentru acestea din orice componente esentiale traficate ilicit, sau fara marcarea armelor de foc asamblate la data producerii lor, in conformitate cu prevederile prezentei legi, constituie infractiune de fabricare ilicita se va pedepsi cu inchisoarea de la 2 la 8 ani. Pentru ambele situatii, se va pedepsi si tentativa.

Totodata, MAI propune eliminarea barierei in calea liberei circulatii a bunurilor in cadrul pietei interne, fiind exceptate de la cerinta de omologare armele si munitiile fabricate in statele membre ale Uniunii Europene, iar persoana ar putea circula pe teritoriul UE, impreuna cu armele aflate in proprietatea sa, prin emiterea unui pasaport european.

Proiectul de act normativ modifica si conditiile de acordare a dreptului de detinere, port si folosire a armelor cu gaze. Astfel, aceasta categorie de arme va fi supusa regimului autorizarii, similar regimului aplicabil armelor neletale de autoaparare cu bila de cauciuc/cu aer comprimat.

In nota de fundamentare se arata ca, pentru toate categoriile de arme neletale supuse autorizarii, se stabilesc conditii mai restrictive privind procurarea si detinerea acestora, in considerarea persoanei solicitantului. Se prevede indeplinirea urmatoarelor conditii pentru ca o persoana sa poata procura o arma letala:
a) au implinit varsta de 18 ani;
b) detin calitatea impusa de lege, atestata prin prezentarea unor documente stabilite in normele metodologice de aplicare a prezentei legi, in functie de destinatia armelor;
c) nu au fost condamnate, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva la pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 1 an pentru infractiuni comise cu intentie, sau pentru infractiuni prevazute de prezenta lege cu exceptia cazurilor in care a intervenit amnistia sau reabilitarea;
d) nu sunt invinuite sau inculpate in cauze penale pentru fapte savarsite cu intentie, prevazute in Codul penal, Partea speciala, titlurile I - III, titlurile X si XI si la art. 239, 264, 266 - 272, 279 – 281, 312 si 317 - 322, de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a Romaniei, aprobata cu modificari prin Legea nr. 243/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, cu modificarile si completarile ulterioare, de Legea nr.407/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, de prezenta lege, precum si pentru orice alte infractiuni savarsite cu violenta;
e) sunt apte din punct de vedere psihologic si medical pentru a detine si folosi arme si munitii;
f) nu prezinta pericol pentru ordinea publica, siguranta nationala, viata si integritatea corporala a persoanelor, conform datelor si informatiilor existente la organele competente;
g) au absolvit un curs de instruire teoretica si practica, organizat de o persoana juridica autorizata pentru aceasta activitate, in conditiile prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei legi;
h) nu le-a fost anulat in ultimii 2 ani dreptul de procurare, detinere sau, dupa caz, port si folosire a armelor letale sau a armelor neletale supuse autorizarii;
i) nu au pierdut sau nu le-au fost sustrase in ultimii 5 ani arme letale sau arme neletale supuse autorizarii, din motive imputabile lor, procurate in conditiile prezentei legi.

Arma de aparare si paza va putea fi purtata numai de catre titularul permisului, cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
a) trebuie sa fie asigurata si sa nu fie armata;
b) sa nu prezinte defectiuni, cu exceptia situatiei in care este transportata la armurier;
c) trebuie sa stea in permanenta introdusa in toc, cu exceptia situatiilor in care persoana este autorizata, potrivit legii, sa o utilizeze;
d) sa se afle in permanenta numai asupra sa si sa nu fie inmanata, sub nici o forma, altor persoane, cu exceptia armurierilor, intermediarilor, organelor de politie competente, precum si personalului abilitat prin lege sa pastreze si sa asigure securitatea temporara a armelor, la intrarea in institutiile publice, in mijloacele de transport naval sau aerian, precum si in alte locuri unde portul armei este interzis prin lege;
e) detinatorul sa nu se afle sub influenta bauturilor alcoolice, produselor sau substantelor
stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori in stare avansata de oboseala sau sa
nu sufere de afectiuni temporare, de natura sa genereze o stare de pericol, in conditiile in care poarta arma asupra sa.”

Potrivit proiectului, persoanele interesate de detinerea unei arme trebuie sa depuna o cerere de eliberare a autorizatiei de procurare a armelor la Directia Generala de Politie, urmand ca aceasta sa fie solutionata in termen de 45 de zile de la data primirii.

In acelasi timp, se prevede ca durata valabilitatii permisului de arma sa fie de 5 ani, termen ce se calculeaza de la data eliberarii sau, dupa caz, de la data ultimei prelungiri. Valabilitatea permisului de arma ar putea fi prelungita, insa, de catre autoritatea competenta pentru o perioada de 5 ani daca titularul indeplineste conditiile impuse de lege, iar armele destinate folosirii in conditiile prezentei legi au efectuata inspectia tehnica periodica.

Dreptul de detinere a armelor poate fi, de asemenea, anulat sau suspendat.

De asemenea, MAI instituie si obligatii pentru armurierii care desfasoara operatiuni de producere a armelor si munitiilor, referitoare la:
a) detinerea unui sistem de control al procesului de producere, asamblare, modificare, prelucrare, experimentare, dezactivare, casare si distrugere a armelor letale si neletale, in care sa fie evidentiate atat armele, componentele esentiale ale acestora cat si rebuturile;
b) constituirea unor registre in care sa se tina evidenta operatiunilor cu
arme si munitii, respectiv instituirea obligatiei de a le prezenta, pentru
control, organelor competente;
c) solicitarea avizului politiei pentru persoanele angajate sa faca operatiuni cu arme si munitii;
d) detinerea unor spatii destinate efectuarii operatiunilor de producere
armelor si munitiilor, asigurate cu amenajari tehnice de protectie si sisteme electronice de alarmare, avizate de organele de politie si conectate la dispecerate de alarmare si interventie specializate;
e) detinerea unor spatii corespunzatoare, destinate depozitarii armelor,
precum si a unor spatii destinate exclusiv depozitarii munitiilor, capselor sau pulberilor pentru munitie, autorizate de inspectoratul teritorial de munca.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !