Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow CE: Noua procedura de selectie a functionarilor UE a fost un succes
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

CE: Noua procedura de selectie a functionarilor UE a fost un succes
Peste 51000 de persoane si-au depus candidatura pentru primul concurs de selectie a functionarilor UE, lansat de Oficiul European pentru Selectia Personalului (EPSO), in luna martie, se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene. Concursul se desfsoara dupa o procedura noua si simplificata, atat in UE, cat si in New York, China si Australia.
 
Testarea candidatilor a inceput la 6 aprilie si va continua pana la 21 mai. Testul de preselectie va avea loc in centre din intreaga UE, precum si in tari terte, existand candidati peste 380 de candidati la New York, peste 130 in China (137) si 55 in Australia. Pentru prima data au fost infiintate centre de testare in afara UE, ca o recunoastere a faptului ca multi europeni au ales sa studieze sau sa lucreze in afara Europei.

In perioada septembrie-noiembrie, candidatii care au trecut cu succes testele de preselectie vor fi invitati la etapa „centru de evaluare”, iar numele candidatilor inscrisi pe listele de rezerva vor fi cunoscute inainte de Craciun.

In aceasta etapa a selectiei, varsta medie a candidatilor este de 32,6 ani, iar repartitia pe sexe este de 53,5% femei si 46,5% barbati. Cei mai multi candidati (56,4%) au ales administratia publica europeana, iar 14,2% au optat pentru drept, 12,4% pentru economie, 11,4% pentru TIC si 5,7% pentru audit.

„Este minunat sa vezi cat de multi oameni si-au depus candidatura pentru o cariera in institutiile europene”, a declarat Maroš Šefčovič, vicepresedinte al Comisiei, responsabil pentru relatii interinstitutionale si administratie.

„In ciuda cererii uriase, ma bucur sa pot spune ca sistemele informatice ale EPSO au functionat perfect si ca oficiul a fost in masura sa gestioneze in mod eficient o crestere considerabila a numarului de candidaturi. Testarea a inceput deja si, conform programarii, vom face cunoscute numele candidatilor inscrisi pe listele de rezerva pana la Craciun. Primele impresii sunt acelea ca noul sistem functioneaza foarte bine”, adauga acesta.

La 16 martie, EPSO a lansat o procedura modernizata si simplificata de selectie a functionarilor UE, odata cu primul concurs pentru administratori, desfasurat conform noilor reguli. Noul sistem instituie concursuri anuale pentru profilurile profesionale cel mai des intalnite, ceea ce le permite candidatilor sa isi programeze candidaturile in mod mai eficace si contribuie la planificarea strategica a resurselor de catre institutiile UE. Acesta este mai rapid si mai eficient, intrucat are mai putine etape, comparativ cu sistemul anterior. Accentul nu se mai pune pe cunostinte, ci pe evaluarea competentelor, care s-a dovedit a fi unul dintre cei mai buni indicatori ai viitoarei performante profesionale.

EPSO a introdus un program de trei ani, in cadrul caruia institutiile isi evalueaza in mod regulat necesarul de personal. Vor exista concursuri anuale, in trei cicluri, pentru administratori, asistenti si lingvisti, completate de concursuri individuale pentru specialisti. Pentru a pune capat situatiei des intalnite in care, timp de mai multi ani, candidatii inscrisi pe lista de rezerva nu gaseau efectiv un post, listele de rezerva vor fi valabile doar un an, pana la data finalizarii ciclului concursurilor din anul urmator. Majoritatea candidatilor de pe listele de rezerva vor fi invitati la interviu. Participantii vor avea posibilitatea de a fi informati in legatura cu evolutia lor in cadrul concursului, evitandu-se, astfel, procedurile indelungate de solutionare a contestatiilor.

Potrivit CE, noua procedura de selectie a EPSO imbunatateste calitatea si fiabilitatea procesului. Un principiu esential este trecerea de la evaluarea candidatilor in functie de cunostinte, la evaluarea acestora in functie de competente. In prezent, procedura are doar doua etape – un test de preselectie pe calculator in fiecare tara si o etapa de evaluare la Bruxelles. Noul ciclul va dura intre 5 si 9 luni, si nu pana la doi ani, cum era cazul in cadrul sistemului precedent.

Preselectia include in continuare teste de abilitate cognitiva si de comportament in anumite situatii, precum si evaluarea competentei profesionale si lingvistice, in functie de profilul cautat. Testul anterior de evaluare a cunostintelor despre UE a fost eliminat din prima etapa a concursului, subiectul urmand a fi abordat odata cu exercitiile de evaluare a competentelor specifice postului din etapa de evaluare.

Etapa de evaluare permite testarea corecta si responsabila a tuturor competentelor-cheie, punandu-se accentul pe competentele corespunzatoare postului, mai degraba decat pe cunostintele factuale. Exercitiile sunt alese astfel incat sa permita evaluarea, cel putin de doua ori, a competentelor cautate. In functie de tipul de concurs, aceasta etapa cuprinde o jumatate de zi sau o zi intreaga de teste. Evaluarea se face in a doua limba a candidatului (engleza, franceza sau germana), cu exceptia profilurilor care necesita demonstrarea unor competente lingvistice specifice. Aceasta inlocuieste procesul indelungat al testarii in doua etape, scrisa si orala. In plus fata de competentele si cunostintele profesionale specifice, se evalueaza mai multe competente de baza, printre care analizarea si rezolvarea problemelor, comunicarea, obtinerea de rezultate, invatarea si dezvoltarea, stabilirea prioritatilor si organizarea, perseverenta si lucrul in echipa.

Comisiile de evaluare vor fi profesionalizate, deoarece membrii acestora vor fi functionari titulari detasati la EPSO, care au urmat o formare specifica de inalta calitate si care sunt autorizati sa efectueze evaluari pe baza de competente, si deoarece expertiza in domeniul resurselor umane va fi utilizata in mai mare masura. Candidatii inscrisi pe lista de rezerva vor primi un „pasaport de competente”, care va mentiona rezultatele obtinute in centrul de evaluare si care va fi transmis institutiilor, pentru a le ajuta in procesul de recrutare.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !