Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Guvernul a aprobat proiectul de Lege privind revizuirea Constitutiei
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Guvernul a aprobat proiectul de Lege privind revizuirea Constitutiei
Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de Lege privind revizuirea Constitutiei, pe care il va transmite Presedintelui Romaniei si care ulterior va fi supus dezbaterii si aprobarii Parlamentului. Potrivit premierului Emil Boc, cele mai importante modificari au in vedere formarea unui Parlament unicameral si reducerea numarului parlamentarilor la 300.
 
“Guvernul a uzat de prevederile constitutionale pentru a propune proiectul de revizuire a Constitutiei Romaniei, pe care il va inainta presedintelui Romaniei, cel care are dreptul de a-l trimite Parlamentului, spre dezbatere si aprobare. Pproiectul legii de revizuire a Constitutiei este produsul consultarii dintre Guvern si Presedintele Romaniei, la nivel guvernamental si in cadrul coalitiei care sustine Guvernul”, a declarat primul-ministru Emil Boc.

Seful Executivului a prezentat principalele modificari care vor fi aduse Legii fundamentale, subliniind ca cele mai importante dintre acestea pun in practica rezultatele referendumului prin care cetatenii au fost consultati cu privire la instituirea sistemului parlamentar unicameral si a unui numar maxim de parlamentari.

Potrivit declaratiilor primului-ministru Parlamentul va fi format dintr-o singura camera, numita Camera Reprezentantilor, care va dezbate proiectele de acte normative de doua ori - in prima lectura si in a doua lectura - la distanta de cel putin 30 de zile, cu exceptia unor situatii extraordinare.

De asemenea, Constitutia va consacra un numar maxim de parlamentari: 300.

Totodata, seful Executivului a prezentat si alte modificari care vor fi aduse Legii fundamentale „pentru a pune in acord textul Constitutiei cu unele dintre deciziile Curtii Constitutionale cu privire la disfunctionalitati in functionarea puterilor statului”.

Astfel, in ceea ce priveste organizarea referendumului la propunerea presedintelui Romanei, intrucat in acest moment Constitutia nu specifica un termen in care Parlamentul poate sa emita avizul consultativ, premierul Emil Boc a declarat ca proiectul de lege pentru revizuirea Constitutiei prevede ca „Parlamentul trebuie sa-si exprime punctul de vedere in termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la solicitarea presedintelui”. Dupa expirarea termenului de 30 de zile, presedintele Romaniei emite decretul privind organizarea referendumului, procedura constitutionala de consultare a Parlamentului considerandu-se indeplinita, a mai precizat premierul.

In acelasi timp, primul-ministru a subliniat ca natura referendumului pe care il poate organiza presedintele Romaniei nu se va modifica, acesta pastrandu-si natura de referendum consultativ.

In cazul formarii unui nou Guvern, textul constitutional stipuleaza ca Parlamentul trebuie sa se pronunte in maxim 10 zile cu privire la lista Cabinetului propus si la programul de guvernare, in caz contrar acel cabinet este respins, iar seful statului trebuie sa nominalizeze un alt prim-ministru.

”Daca in cele 10 zile Parlamentul nu ia in considerare dezbaterea programului de guvernare si a listei membrilor Guvernului, candidatul propus, impreuna cu programul si lista Guvernului va fi considerat respins, iar presedintele va desemna un alt candidat pentru functia de prim-ministru. Nu merge aprobarea tacita: se considera premierul aprobat. Dimpotriva, nu se poate trece peste votul Parlamentului. Numai ca stabilim niste termene, eliminam posibilitatea acestui abuz, ca Parlamentul sa refuze luarea in discutie si oferirea unui vot, pozitiv sau negativ, unui premier desemnat, cu privire la ceea ce propune el: lista membrilor Cabinetului si programul de guvernare. Din acest punct de vedere, facem operational mecanismul de desemnare a unui nou Guvern”, a explicat Emil Boc.

Proiectul de lege pentru revizuirea Constitutiei aduce modificari si cu privire la procedura parlamentara de suspendare a presedintelui Romaniei, prin modificarea caracterului avizului Curtii Constitutionale. Astfel, premierul Emil Boc a explicat ca in cazul in care avizul Curtii Constitutionale releva ca seful statului nu a incalcat Constitutia, procedura parlamentara se opreste.

O alta prevedere a proiectului de lege aprobat astazi se refera la procedura de dizolvare a Parlamentului; astfel, Parlamentul poate fi dizolvat daca respinge cel putin doua solicitari de investitura a unui guvern, intr-un interval de 45 zile, nu de 60 zile ca in prezent. „Se reduce acel termen de 60 de zile la 45 de zile, tocmai pentru a elimina de pe scena politica romaneasca perioada de incertitudine, cand practic nu se intampla nimic si criza politica se adanceste”, a declarat premierul.

In ceea ce priveste Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), proiectul de lege mai prevede ca acesta este alcatuit din 19 membri: 10 alesi de adunarile generale ale magistratilor, 6 reprezentanti ai societatii civile, ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, si procurorul general al Romaniei.

De asemenea, va fi introdusa in textul Constitutiei o prevedere conform careia „autoritatile publice vor consulta organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale in legatura cu deciziile privind pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatilor etnice, culturale si religioase. Este un lucru corect, un lucru ce tine de logica democratica, de respectul drepturilor minoritatilor nationale de a fi consultate in deciziile care vizeaza pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatilor lor etnice, culturale si religioase”.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !