Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow CE a prezentat planul privind justitia si securitatea, pentru 2010-2014
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

CE a prezentat planul privind justitia si securitatea, pentru 2010-2014
Crearea unui spatiu unic de justitie si securitate pentru 500 de milioane de europeni reprezinta prioritatea principala a Comisiei Europene pentru urmatorii cinci ani. In acest sens, Comisia a prezentat, joi, actiuni concrete - cu un calendar bine stabilit - in vederea promovarii posibilitatii cetatenilor de a munci, a calatori si a studia in afara granitelor tarilor lor.
 
Cetatenii se asteapta sa beneficieze de aceleasi drepturi si de acelasi nivel de securitate in intreg spatiul Uniunii Europene.

Astfel, propunerile CE vor intari securitatea cetatenilor printr-o cooperare judiciara mai buna si printr-o mai mare solidaritate avand la baza o politica comuna in materie de imigratie si azil. Intreprinderile vor beneficia, de asemenea, de reducerea birocratiei si de o mai mare certitudine juridica in tranzactiile transfrontaliere. Odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona la 1 decembrie 2009, UE detine acum instrumentele care ii permit introducerea unui nou echilibru in politicile sale, in scopul consolidarii drepturilor si libertatilor cetatenilor Europei.

„Cetatenilor UE nu ar trebui sa le fie obstructionat accesul la justitie atunci cand isi parasesc tara. Doresc ca cetatenii sa aiba increderea ca UE le poate proteja drepturile atunci cand sunt in strainatate, in contextul intemeierii unei familii, al planificarii pensionarii, al solutionarii unui litigiu contractual sau al demersurilor in urma unui accident de masina”, a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisar european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie.

„Aceste propuneri ambitioase vor indeparta obstacolele birocratice care la ora actuala ingreuneaza viata de zi cu zi a cetatenilor si presupun cheltuieli suplimentare si incertitudine juridica pentru intreprinderile noastre. Ma bucura perspectiva de a lucra la aceste masuri impreuna cu Parlamentul European, parlamentele si guvernele nationale, precum si cu cetatenii insisi.”

„Programul stabilit la Stockholm reprezinta o foaie de parcurs catre o Europa libera si sigura. Intrucat libertatea si securitatea sunt importante pentru cetatenii europeni, acest program reprezinta, de asemenea, o oportunitate pentru Europa de a fi mai aproape de cetatenii sai. De aceea vom propune, printre altele, un sistem intrare - iesire pentru spatiul Schengen, astfel incat oamenii sa poata traversa frontierele cu mai putina birocratie, beneficiind, totusi, de mai multa securitate. Vom introduce, de asemenea, instrumente pentru a combate cu mai multa eficacitate criminalitatea organizata si vom folosi noile dispozitii ale Tratatului de la Lisabona pentru a incrimina atacurile informatice si furtul de identitate pe internet. Scopul meu este ,de asemenea, crearea unui sistem comun in domeniul imigratiei si azilului, bazat pe solidaritate”, a declarat si Comisarul european pentru afaceri interne al UE, Cecilia Malmström.

Liderii europeni au aprobat in decembrie anul trecut 170 de initiative cunoscute drept Programul de la Stockholm. Masurile urmaresc crearea unui spatiu european autentic al libertatii, securitatii si justitiei in urmatorii cinci ani. Comisia a transpus acum aceste obiective politice intr-un plan de actiune pentru perioada 2010-2014.

In domeniul justitiei, drepturilor fundamentale si cetateniei, planul include urmatoarele propuneri:

- imbunatatirea protectiei datelor cetatenilor in toate politicile UE – inclusiv asigurarea respectarii legii si prevenirea infractiunilor – si in relatiile cu partenerii internationali. Directiva din 1995 privind protectia datelor in cadrul UE va fi modernizata pentru a raspunde noilor provocari tehnologice;.
- consolidarea drepturilor acuzatilor, in cursul procedurii penale, de a beneficia de un proces corect prin propuneri referitoare la informarea cu privire la acuzatie, la furnizarea de consultanta juridica, la comunicarea cu rudele acestora si la asigurarea unor masuri speciale de protectie in cazul persoanelor vulnerabile;
- eliminarea birocratiei pentru cetateni si intreprinderi prin asigurarea recunoasterii transfrontaliere a hotararilor judecatoresti si a documentelor civile, fara proceduri greoaie sau cheltuieli excesive;
- simplificarea recuperarii transfrontaliere a creantelor si a solutionarii alternative a litigiilor. La ora actuala intreprinderile recupereaza doar 37% din creantele transfrontaliere;
- promovarea comertului on-line oferind societatilor o legislatie europeana in materie de contracte cu titlu facultativ; in 2008 doar 7% din tranzactiile de pe internet din Europa au avut caracter transfrontalier;
- cresterea protectiei cetatenilor care calatoresc in strainatate pe teritoriul UE atunci cand rezerva un pachet turistic sau depun o cerere in urma unui accident rutier. Pentru calatoriile in afara UE, cetatenii vor beneficia de o protectie consulara mai buna.

In domeniul afacerilor interne, planul include urmatoarele propuneri:
- stabilirea unei strategii de securitate detaliate in vederea consolidarii cooperarii in ceea ce priveste asigurarea respectarii legii, protectia civila, precum si gestionarea dezastrelor si a frontierelor;
- negocierea unui acord pe termen lung cu SUA privind prelucrarea si transferul datelor de mesagerie financiara in scopul combaterii terorismului (Programul SUA de urmarire a finantarilor in scopuri teroriste - TFTP);
- analizarea unor demersuri ale UE in vederea utilizarii datelor registrului cu numele pasagerilor (EU -PNR) in scopul asigurarii respectarii aplicarii legii si crearea unui cadru european pentru comunicarea datelor PNR tarilor terte;
- protejarea cetatenilor europeni de criminalitatea informatica prin incriminarea furtului de identitate, precum si a software-ului ostil utilizat pentru a ataca sistemele informatice, si prin intarirea securitatii frontierelor prin instituirea unui sistem de intrare-iesire;
- evaluarea si, daca este necesar, modificarea directivei privind pastrarea datelor;
- clarificarea conditiilor de intrare si sedere pentru resortisantii tarilor terte in scopul ocuparii unor locuri de munca sezoniere, precum si al detasarilor in cadrul unei societati; introducerea unui sistem comun UE de acordare a azilului si promovarea solidaritatii intre statele membre.

Consiliul European din 10-11 decembrie 2009 a adoptat Programul de la Stockholm, un plan detaliat al politicilor UE in materie de justitie si securitate pentru 2010-2014.

Odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona la 1 decembrie 2009, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene devine obligatorie din punct de vedere juridic pentru institutiile UE si pentru statele membre atunci cand acestea actioneaza in sfera de aplicare a dreptului UE. In plus, majoritatea normelor si politicilor in materie de justitie si afaceri interne vor fi propuse de Comisie si aprobate atat de Parlamentul European, cat si de Consiliu, acesta din urma votand cu majoritate calificata in loc de unanimitate, ceea ce va eficientiza procesul decizional.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !