Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Guvernul sustine eliminarea comisionului de rambursare anticipata la toate creditele bancare
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Guvernul sustine eliminarea comisionului de rambursare anticipata la toate creditele bancare
Guvernul va adopta proiectul de act normativ propus de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare, inclusiv pentru imprumuturile cu garantie imobiliara, informeaza Mediafax.
 
La inceputul acestui an, ANPC a elaborat un proiect de OUG prin care se reglementeaza informatiile ce trebuie oferite consumatorilor in stadiu precontractual, informatiile ce trebuie incluse in contractele de credit precum si in publicitatea aferenta.

Proiectul stabileste conditiile in care consumatorul poate rambursa anticipat creditul, drepturile acestuia dar si compensatia pe care creditorul o poate percepe in cazul rambursarii anticipate. Compensatia este stabilita sub forma de procentaj si nu poate depasi 1% din valoarea creditului rambursat anticipat daca perioada de timp dintre rambursare si data convenita pentru incetarea contractului este mai mare de un an si, respectiv, 0,5% daca perioada este mai mica de 1 an.

Sunt, de asemenea, reglementate in mod expres cazurile in care creditorii nu pot percepe compensatia. In toate situatiile, compensatia nu trebuie sa depaseasca cuantumul dobanzii pe care consumatorul ar fi platit-o, daca nu ar fi rambursat anticipat.

Totodata, potrivit proiectului, consumatorul are dreptul sa se retraga din contractul de credit, fara a invoca motive, in termen de paisprezece zile calendaristice.

De asemenea, la finalul lui 2009, Consiliul Concurentei a recomandat extinderea prevederilor Directivei 2008/48/CE privind contractele de credit pentru consumatori, dorindu-se renuntarea la comisionul perceput pentru rambursarea anticipata a creditului precum si la alte tipuri de credit decat cele prevazute in actul normativ european.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !