Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow "Politia" concediilor medicale ar putea intra in functiune in mai
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

"Politia" concediilor medicale ar putea intra in functiune in mai
Noile reglementari privind concediile medicale ar putea intra in vigoare in luna mai, potrivit termenului prevazut in Ordonanta de Urgenta, chiar daca la dezbaterea de miercuri reprezentantul pacientilor a avut mai multe obiectii, informeaza Mediafax.
 
Ministerul Sanatatii a organizat, miercuri, o dezbatere publica privind normele de aplicare a Ordonantei de Urgenta pentru modificarea sistemului de acordare a concediilor medicale.

La dezbaterea publica au fost prezenti reprezentantii Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, si presedintele Asociatiei pentru protectia Pacientilor, Gheorghe Barbu.

Gheorghe Barbu a subliniat faptul ca masurile Executivului incalca drepturile si libertatile cetatenesti.

"In toate paginile acestei ordonante apare frecvent cuvantul politie. Va atentionez ca odata ce veti ajunge la domiciliul bolnavului insotit de politie vom ataca constitutional incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenesti. Este un act nechibzuit si care va genera abuzuri din punctul de vedere al angajatorului", a spus presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor, citat de Mediafax.


In urma cu o saptamana, Executivul a decis aplicarea unor conditii mai aspre pentru persoanele care solicita concediu medical, prin implementarea unui mecanism de verificare a acestora la domiciliu, dar si amenzi duble pentru medicii care elibereaza certificate de concediu ilegale. Astfel, a fost adoptat o ordonanta de urgenta prin care a modificat cadrul legal al acordarii concediilor medical.

Noile masuri dau posibilitatea autoritatilor sa verifice daca persoana care a solicitat concediul medical necesita, intr-adevar, ingrijiri medicale.

Astfel, platitorii de indemnizatii, adica angajatorii sau, dupa caz, casa de asigurari de sanatate, pot sa verifice daca pacientul tratat in regim ambulatoriu se afla, bolnav, la domiciliu sau la resedinta aleasa in orele in care nu se afla la unitatea sanitara pentru tratament. Verificarile la domiciliu se vor face de catre reprezentanti ai platitorilor de indemnizatii si ai politiei.

In situatia in care beneficiarul de concediu medical nu se afla la domiciliu, acesta nu va primi indemnizatia de asigurari sociale aferente concediului medical.

De asemenea, in noul sistem creste cuantumul amenzilor pentru cei care nu respecta prevederile legale in acordarea concediilor medicale.

Potrivit actului adoptat de Executiv, refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor, calculul si plata eronata a acestora se vor sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2.500 lei si 5000 lei, dublu fata de cuantumul prezent.

Mai mult, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 5.000 lei si 10.000 de lei. Reprezentantii caselor de asigurari de sanatate vor avea obligatia de a verifica modul de eliberare a acestor certificate.
 
Sursa: Mediafax
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !