Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Deloitte: Directorii executivi romani sunt neincrezatori in perspectivele financiare ale companiilor
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Deloitte: Directorii executivi romani sunt neincrezatori in perspectivele financiare ale companiilor
Pe fondul unei perceptii din ce in ce mai negative privind sprijinul pe care guvernul il ofera mediului de afaceri, 80% dintre directorii executivi romani se declara pesimisti in privinta perspectivelor financiare ale companiilor pe care le conduc, contrar tendintei generale din celelalte tari central-europene, arata cel mai recent raport Deloitte Central Europe Business Sentiment Index (DBSI).
 
Potrivit celui mai recent raport Deloitte Central Europe Business Sentiment Index (DBSI, in prima parte a anului 2010, nivelul de incredere din Romania a scazut fata deultimul trimestru al anului 2009.

Tendinta este in contradictie cu o imbunatatire modesta, dar evidenta a nivelului general de incredere, in contextul in care directorii generali din Europa Centrala se arata din ce in ce mai optimisti in ceea ce priveste perspectivele companiilor lor pe termen scurt.

„Chiar daca rezultatele nu pun mediul de afaceri romanesc intr-o lumina prea buna, eu le-as interpreta ca un semn de prudenta sustinuta din partea companiilor”, spune George Mucibabici, Presedinte Deloitte Romania.

Doar 20% dintre directorii executivi asteapta o ameliorare a pespectivelor financiare

Desi asteptarile privind perspectivele economiei romanesti se mentin la un nivel similar cu cel din ultimul trimestru al anului 2009 (46% dintre participanti si-au exprimat optimismul, fata de un procent anterior de 50%), directorii executivi romani se arata mai pesimisti in privinta perspectivelor financiare ale companiilor pe care le conduc. Doar 20% dintre directorii executivi asteapta o ameliorare, fata de 37,5%, in acelsi trimestru al anului 2009.

In plus, studiul arata ca perceptia companiilor romanesti in ceea ce priveste regimul reglementarilor s-a deteriorat. Astfel, numarul raspunsurilor pozitive fata de aceasta tema a scazut de la 12,5% in 2009, la 6,7%, ceea ce sugereaza dorinta companiilor de a primi mai mult sprijin guvernamental.

Totodata, mai multi directori executivi romani considera creditarea ca fiind mai greu sau foarte greu de obtinut, fata de cei 75% care anul trecut considerau accesul la un credit foarte usor de obtinut.

Scaderi modeste de incredere se remarca si pe alte segmente: 53,3% dintre participantii romani se asteapta la cresterea veniturilor din vanzari in urmatorul an, fata de 58,3% in luna decembrie 2009.

In plus, procentul celor care se gandesc sa lanseze noi produse si servicii in urmatoarele 12 luni a scazut de la 50%, in 2009, la 36,7%.
Si totusi, cheltuielile companiilor ar putea creste, 33,3% dintre participanti anuntand cheltuieli mai mari cu echipamente, sisteme IT sau cladiri, fata de 25%, in editia anterioara.

„Este interesant de remarcat ca participantii se arata la fel de optimisti ca in luna decembrie in ceea ce priveste termenele de plata a facturilor (66% dintre ei considera ca plata datoriilor este realizata intr-un numar de zile rezonabil sau chiar foarte bun). De asemenea, cheltuielile de capital sunt estimate sa creasca. Aceste lucruri indica o abordare pragmatica a activitatii de zi cu zi, companiile canalizandu-si eforturile pe aspectul operational al afacerilor, pentru a supravietui si depasi actualul declin economic, a mai completat George Mucibabici.

O perspectiva central-europeana imbunatatita

A treia editie DBSI arata ca oamenii de afaceri din Europa Centrala sunt mai optimisti in privinta anumitor indicatori cheie, cum sunt accesul la creditare, veniturile obtinute din vanzari sau cheltuielile de capital efectuate in urmatoarele 12 luni. Aceste semne pozitive au contribuit la imbunatatirea indicelui principal care de la lansare, in septembrie 2009, a crescut cu 9,5 puncte la 109.5. Indicele reflecta opinia liderilor de afaceri din Romania, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia si Croatia.

Contrar tendintei din Romania, dintre toti indicatorii principali, gradul de acces al creditarii a inregistrat cea mai semnificativa crestere. Trei sferturi dintre respondenti (74,7%) considera ca au acces la credite, ceea ce reprezinta o crestere de 16,8% fata de trimestrul 3 din 2009.

De asemenea, peste jumatate dintre respondenti mizeaza pe cresteri ale veniturilor inregistrate din vanzari in urmatoarele 12 luni, fata de 45,3% in trimestrul 3 al anului 2009.

In plus, o treime (34,4%) preconizeaza cresterea cheltuielilor de capital din urmatorul an, cu 16% mai mult decat in prima editie a acestui studiu.

Mai putin de un sfert dintre participanti (23,1%) se asteapta la inrautatirea situatiei economice in urmatoarele sase luni, ceea ce indica o tendinta descrescatoare favorabila.

De notat, de asemenea, ca increderea participantilor in perspectivele financiare ale companiilor pe care le conduc se mentine la un nivel ridicat.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !