Micii producatori agricoli isi pot vinde, in continuare, produsele in piete, oboare sau targuri pe baza certificatului de producator, fiind exceptati de la obligativitatea detinerii casei de marcat, arata un comunicat de presa publicat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), luni.
MADR precizeaza ca, potrivit, art. 2 din OUG nr. 28/1999, privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale,
comertul ocazional cu produse agricole efectuat de producatorii agricoli individuali este exceptat de la obligativitatea detinerii casei de marcat.
De asemenea, MADR precizeaza ca
Ordonanta de Urgenta nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale prevede accesul la activitatea economica in toate domeniile si nu vizeaza in mod special activitatea agricola.
Astfel,
formele de organizare prevazute de OUG sunt:
-persoana fizica autorizata (PFA)
-intreprindere individuala
-intreprindere familiala.
Totodata, actul normativ prevede reglementarea accesului la activitatea economica, procedura de inregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii si regimul juridic al persoanelor fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, precum si al intreprinderilor individuale si familiale.
„In ceea ce ii priveste pe micii producatori agricoli, care care doresc sa-si valorifice productia in piete, oboare sau targuri, acestia trebuie sa aiba
certificat de producator eliberat in baza Hotararii Guvernului nr. 661/2001 privind procedura de eliberare a certificatului de producator – act normativ in vigoare”, se mai arata in comunicatul de presa.
In acelasi timp, ministerul subliniaza faptul ca micii producatori pot sa isi vanda, in continuare, produsele in piete, in baza unui certificat de producator valabil, ca si in prezent. Potrivit art.1, alin.(1) al aceluiasi act normativ, „
certificatul de producator constituie actul doveditor al provenientei produselor agroalimentare pe baza caruia acestea pot fi comercializate in piete, targuri, oboare sau in alte locuri stabilite de consiliile locale”.