Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Pierderile beneficiarilor de pensii private vor fi compensate printr-un fond de garantare
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Pierderile beneficiarilor de pensii private vor fi compensate printr-un fond de garantare
Ministerul Muncii a lansat in dezbatere publica un proiect de lege care prevede infiintarea unui Fond de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private. Fondul va compensa pierderile beneficiarilor de pensii private si va asigura plata pensiilor in cazul imposibilitatii asigurarii lor de catre administratorii sau furnizorii de pensii private.
 
Conform proiectului, scopul Fondului de garantare este acela de a garanta drepturile participantilor si beneficiarilor, dupa caz, dobandite in cadrul sistemului de pensii private reglementat si supravegheat de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Fondul de garantare compenseaza pierderile participantilor si/sau beneficiarilor la fondurile de pensii private, atat in perioada de acumulare a contributiilor cat si dupa deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor, sau a furnizorilor de pensii de a onora obligatiile asumate si asigura plata drepturilor participantilor sau beneficiarilor la fondurile de
pensii private, in cazul imposibilitatii asigurarii lor de catre administratorii sau furnizorii de pensii private, dupa caz.

Fondul este organizat astfel incat constituirea, evidenta si utilizarea resurselor pentru plata compensatiei catre participantii fondurilor de pensii facultative sa se faca in mod distinct fata de constituirea, evidenta si utilizarea resurselor pentru plata compensatiei catre participantii fondurilor de pensii administrate privat, respectiv pentru perioada de acumulare a contributiilor si perioada de plata a pensiilor, iar resurselor pentru plata compensatiei se gestioneaza distinct de resursele pentru acoperirea cheltuielilor de administrare si functionare a Fondului de garantare.

Plasarea disponibilitatilor Fondului de garantare

Strategia de investire a resurselor Fondului de garantare, inclusiv stabilirea instrumentelor financiare si a emitentilor acestora, are in vedere minimizarea riscurilor, asigurarea eficientei si a lichiditatii plasamentelor respective. Expunerea Fondului de garantare, atat pe fiecare dintre instrumentele financiare, cat si pentru fiecare emitent, se stabileste anual, in cadrul strategiei de investire a resurselor Fondului de garantare, elaborate de catre Consiliul de administratie al Fondului de garantare si aprobate de catre Consiliul Comisiei.

Resursele financiare,aflate la dispozitia Fondului de garantare, pot fi investite de Fondul de garantare in:
a) instrumente ale pietei monetare, inclusiv conturi si depozite in lei la o institutie de credit persoana juridica romana sau o sucursala a unei institutii de credit straine autorizate sa
functioneze pe teritoriul Romaniei, care nu se afla in procedura de supraveghere speciala ori administrare speciala;
b) titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice din Romania, de state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European;
c) alte instrumente financiare aprobate de Comisie.

Procedura de compensare a obligatiilor catre participanti si/sau beneficiari in sistemul pensiilor private

Compensatia va fi platita de catre Fondul de garantare numai in conditiile in care administratorii de fonduri si furnizorii de pensii private nu au capacitatea de a-si onora obligatiile asumate, dupa utilizarea provizioanelor tehnice constituite si a fondurilor proprii.

Procedura de compensare va fi reglementata prin norme elaborate de Fondul de garantare si supuse aprobarii Consiliului Comisiei.

Obligatii privind transparenta activitatii Fondului de garantare

Administratorii si furnizorii de pensii private sunt obligati sa intocmeasca si sa transmita anual Fondului de garantare, raportarile privind modul de constituire si de virare a contributiilor datorate.

Fondul de garantare transmite Comisiei, anual, rapoarte privind colectarea contributiilor si plasamentele efectuate, impreuna cu situatiile financiare anuale.

Fondul de garantare transmite Comisiei rapoarte in legatura cu orice eveniment de natura sa afecteze functionarea acestuia.
La cererea Consiliului de administratie al Fondului de garantare, administratorii de fonduri si furnizorii de pensii private comunica orice informatii necesare pentru indeplinirea atributiilor Fondului. Informatiile obtinute vor fi utilizate de catre Fondul de garantare, exclusiv pentru indeplinirea atributiilor sale.

Pentru indeplinirea atributiilor sale, Fondul de garantare verifica la administratorii de fonduri si furnizorii de pensii private realitatea datelor inscrise in declaratiile privind calculul si plata contributiilor datorate.

Membrii Consiliului de administratie al Fondului de garantare, salariatii Fondului de garantare, precum si celelalte persoane angajate de catre Fondul de garantare au obligatia de a nu dezvalui secretul profesional asupra informatiilor obtinute in cursul activitatii lor, decat in conditiile prevazute de legislatia in vigoare.

Incalcarea prevederilor prezentei legi precum si ale normele emise in aplicarea acesteia constituie contraventie, in cazul in care nu constituie infractiune si atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz.

In situatia in care administratorii si furnizorii de pensii private nu isi indeplinesc obligatiile prevazute de prezenta lege si de reglementarile emise in aplicarea acesteia, Fondul de garantare, prin decizie a Consiliului de administratie semnata de presedintele acestuia, dispune masurile necesare pentru a asigura indeplinirea acestora si poate aplica sanctiuni.

Incalcarea obligatiilor prevazute de prezenta lege, de normele emise in aplicarea acesteia precum si nerespectarea indeplinirii obligatiilor in termenele prevazute in decizia Consiliului de administratie al Fondului de garantare, de catre administratorii de fonduri si furnizorii de pensii private constituie contraventie si se sanctioneaza cu:
a) avertisment scris;
b) amenda contraventionala.

Limitele amenzilor se stabilesc intre 0,1% si 5% din capitalul social pentru persoanele juridice; Amenzile contraventionale aplicate potrivit prezentei legi se fac venit la bugetul Fondului de garantare.

Fondul de garantare poate aplica sanctiuni persoanelor fizice carora, in calitate de administratori, reprezentanti legali sau exercitand in drept ori in fapt functii de conducere sau exercitand cu titlu profesional activitati reglementate de prezenta lege, le este imputabila respectiva contraventie.

Faptele ce constituie contraventii, savarsite de persoanele fizice atrag raspunderea patrimoniala a acestora, in conditiile legii, pentru prejudiciile cauzate. Daca fapta este imputabila mai multor persoane, acestea sunt tinute solidar la repararea prejudiciului cauzat.

La individualizarea sanctiunii se tine seama de circumstantele personale si reale ale savarsirii
faptei si de conduita faptuitorului. In cazul in care la savarsirea unei contraventii au participat mai multe persoane, sanctiunea se va aplica fiecareia separat. Constatarea contraventiilor se face de catre personalul imputernicit in acest scop, prin decizie a Presedintelui Consiliului de administratie al Fondului de garantare.

Orice persoana care se considera vatamata ca urmare a neaplicarii sau aplicarii necorespunzatoare a prevederilor prezentei legi, are dreptul de a se adresa instantelor judecatoresti competente, potrivit Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, cu completarile si modificarile ulterioare.

Plangerea formulata nu suspenda, pe timpul solutionarii acesteia, masurile dispuse de Presedintele Consiliului de administratie al Fondului de garantare.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !