Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Guvernul aproba metodologia de calcul a contributiei pentru accidente de munca
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Guvernul aproba metodologia de calcul a contributiei pentru accidente de munca
Guvernul a aprobat normele metodologice de calcul al contributiei angajatorilor la asigurarile pentru accidente de munca si boli profesionale. Noile reglementari au fost adoptate printr-o hotarare, in sedinta Executivului de miercuri.

Guvernul a modificat normelor de calcul al contributiei angajatorilor de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, la propunerea Ministerului Muncii, ca urmare a noilor limite ale cotelor de contributie pentru anul 2008. Prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat, s-au stabilit limite ale contributiilor cuprinse intre 0,4% - 2% din baza lunara de calcul.

Cota maxima a contributiei stabilite pentru anul acesta este cu 1,6% mai mica fata de anul precedent. In 2007, nivelul acestor cote de contributie a fost de la 0,4% la 3,6%.

Totodata, modificarea normelor a fost impusa si de actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala (CAEN) prin Ordinul nr. 337/2007 al Presedintelui National de Statistica, in vigoare de la 1 ianuarie 2008. Noul CAEN stabileste numarul de clase la 615, fata de 512 din clasificarea anterioara.
 
 

 
Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata lunar de angajatori se calculeaza in functie de clasa si tariful de risc de accidentare in munca si de imbolnavire profesionala specifice sectorului de activitate din care face parte angajatorul.

Tariful minim de risc corespunde clasei de risc 1, iar tariful maxim de risc corespunde clasei de risc 20. Fiecarei clase de risc ii corespunde un tarif de risc, respectiv cota de contributie, care are valoarea cuprinsa intre 0,4 si 2%, aplicata asupra bazei lunare de calcul. 

Termenul de declarare si de plata a contributiei de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se efectueaza plata drepturilor salariale. 

OUG nr. 91/2007 a stabilit o baza lunara de calcul constituita din:
a) suma veniturilor brute realizate lunar; 
b) salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala.

Totodata, OUG nr. 91/2007 prevede ca aceasta contributie de asigurari nu se va aplica asupra sumelor reprezentand:
- prestatii suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de munca si boli profesionale;
- diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer, precum si drepturile de autor;
- participarea salariatilor la profit.
 
Sursa: Avocatnet.ro 
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !