Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Lectiile care se pot deduce din actuala criza a constructiilor
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Lectiile care se pot deduce din actuala criza a constructiilor
Criza actuala din sistemul financiar are un impact enorm asupra domeniului constructiilor. Un numar semnificativ de proiecte in derulare sufera dificultati financiare. In cele mai dificile cazuri, dezvoltatorii sunt nevoiti sa intrerupa proiectele sau nu isi onoreaza obligatiile de plata. In aceste conditii, lipsa creditelor ii impinge pe dezvoltatori, pe antreprenori si subcontractanti la incapacitate de plata.
 
Declinul actual din domeniul constructiilor constituie, totusi, o ocazie pentru dezvoltatori, antreprenori, investitori, banci si consultanti sa isi regandeasca strategiile si sa aprecieze unde si cand s-a gresit si unde se pot imbunatati performanta, eficienta si productivitatea in procesul de proiectare si constructie. Un numar semnificativ de proiecte sufera de lipsa calitatii, intarzieri si depasiri de costuri, din cauza lipsei unei abordari strategice, a aplicarii practicilor consacrate a fi cele mai bune in domeniu si a standardelor internationale pentru a gestiona eficient procesul de constructie de la faza incipienta, pana la finalizare.

In activitatea noastra de management de proiect, audit si monitorizare pentru proiectele de constructie, am observat ca unul dintre principalele motive pentru depasirile de costuri pe parcursul procesului de constructie, este lipsa prudentei si evaluarii riscurilor de la debutul proiectului, cand bugetele de dezvoltare au fost subestimate, cu provizioane limitate sau lipsa pentru cheltuieli neprevazute si sume de rezerva pentru lucrari care nu au fost detaliate in amanunt. Aceste neajunsuri, combinate cu lipsa unei gestionari de interfata intre arhitecti, ingineri constructori, mecanici si electricieni, au condus in cele din urma la modificari ale obiectului contractului si ale costurilor si au cauzat intarzieri semnificative pe santier.

Pentru a tine sub control costurile si a evita depasirea lor, este nevoie mai mult sa se identifice ineficientele metodelor de proiectare si de constructie din stadiile incipiente ale proiectului. Un aspect care a fost neglijat in mod semnificativ in perioada dezvoltarii constructiilor a fost in special Optimizarea Valorii („Value Engineering”). Provocarea constituita de tehnica de Optimizare a Valorii consta in indentificarea si eliminarea costurilor inutile din proiect si astfel sa reiasa valoare. O problema descoperita la o serie de proiecte, atat rezidentiale, cat si de birouri, consta in instalarea de copertine solare la ferestrele orientate catre nord. Aceasta este o greseala tipica de proiectare, care poate fi usor evitata si se pot face economii de costuri, in cazul in care se acorda mai multa prundenta si atentie intr-un stadiu timpuriu al proiectului.

Ideal, Optimizarea Valorii trebuie sa se faca fara a afecta calitatea, sanatatea si siguranta, caracteristicile si atractivitatea dorite de client si de piata / care se impun. Echipa de proiectare trebuie sa colaboreze cu proprietarul, cu managerul de proiect si cu managerul de cost in scopul comun de a obtine un proiect de inalta calitate, imbunatatit din punct de vedere functional si al costurilor, cu ineficiente minime de proiectare, determinand astfel o reducere a risipei pe santier si imbunatatirea performantei.

In practica actuala, exista mari decalaje intre timpul alocat la faza de coordonare a proiectarii (punerea de acord a inginerilor structurali, arhitectilor si a inginerilor mecanici si electricieni) si momentul in care documentatia de proiectare este furnizata. Presiunile de reducere a personalului din teren si a costurilor generale vin in conflict cu necesitatea de a investi in eforturile de coordonare extensiva, desi este evident ca eforturile de coordonare a proiectarii pot reduce costurile, in ansamblu, prin reducerea la minim a conflictelor de pe teren.

Imbunatatirea coordonarii in proiectare trebuie sa fie o chestiune pusa in aplicare, pentru a reduce la minim incertitudinea proiectului, prin inlaturarea intreruperilor si a risipei in procesele de constructie. In acest fel se vor realiza si economii la proiectele de constructie, prin prevenirea dispozitiilor contradictorii si a schimbarilor generate pe santier de antreprenori. Conflictele de pe teren, care rezulta din necorelarea sistemelor, sunt o sursa de perturbare a productiei care poate fi evitata. Riscul problemelor cauzate de neconcordante este mai mare la proiectele de constructii care prezinta cerinte complexe de mecanica, electricitate si instalatii (MEI). Riscurile de productie cresc pe masura ce graficele de livrare devin mai stranse. Se poate spune ca eliminarea problemelor de coordonare este o conditie prealabila absolut necesara pentru demararea lucrarilor de constructie la proiecte ample cu cerinte MEI complexe.

Pentru fluidizarea procesului de constructie, categoriile de lucrari trebuie sa se desfasoare intr-o succesiune logica, cu intreruperi minime de flux. Atunci cand se constata probleme pe teren, de obicei este prea tarziu pentru a mai evita intreruperea si intarzierea cu rezolvarea conflictului. Atunci cand o echipa este nevoita sa intrerupa lucrul si sa se mute, sa astepte noi indicatii sau materiale, productivitatea va fi afectata in mod negativ. Echipele insarcinate cu urmatoarele activitati sunt deseori afectate in acelasi mod, escaladand problema si culminand cu plangerile inaintate de subcontractanti.

Prin prisma celor de mai sus, detalierea cat mai amanuntita in documentatia pentru oferta este obligatorie la debutul proiectului, pentru a atinge o certitudine cat mai mare a costurilor si pentru a reduce riscurile potentiale in procesul de constructie. In plus, este de o importanta majora pentru dezvoltatorii sa acorde contractul "celei mai avantajoase" oferte, care nu este neaparat cel mai ieftina varianta.

In activitatea de audit a performantei pentru o serie de proiecte, efectuata de King Sturge la cladiri de birouri, rezidentiale, la constructii industriale si de retail, s-a estimat o risipa/pierdere medie variind intre 10-15% din costuri, din cauza eforturilor insuficiente depuse in faza de proiectare, a lipsei unei fortei de munca si a unei conduceri calificate. Prin urmare, exista un potential semnificativ de a reduce costurile in sectorul constructiilor in Romania, cu conditia ca dezvoltatorii sa puna in capul listei calitatea, cu accent pe client si introducerea echipelor de proiect, care colaboreaza catre un scop comun si nu disparat. Toate acestea vor creste in cele din urma productivitatea, vor limita intreruperile in productie si vor crea o reala valoare pentru bani.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !