Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow ANPC: Amenzi de 1,1 milioane de lei pentru nereguli la saloanele cosmetice
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

ANPC: Amenzi de 1,1 milioane de lei pentru nereguli la saloanele cosmetice
La 720 dintre cele 750 de saloane de infrumusetare verificate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au fost constatate nereguli, potrivit unui comunicat de presa al institutiei. ANPC a aplicat peste 300 de amenzi, in cuantum de peste 1,1 milioane de lei, iar 45 de saloane au fost inchise definitiv.
 
/* (c)AdOcean 2003-2010, f5web_ro.(legalnet)avocatnet.ro.Stiri.box 300x250 */ ado.slave('adoceanrealitaterookhtpxokby', {myMaster: 'S2hXUtdc53j091wc9NC2uI4NDRihYacWUMeYspXPDK3.87' }); if(typeof adoceanrealitaterookhtpxokby=='function'){adoceanrealitaterookhtpxokby();}
In perioada 12 - 16 aprilie 2010, ANPC a desfasurat un control privind serviciile prestate de saloanele de infrumusetare (frizerie, coafura, manichiura, pedichiura, cosmetica, piercing, tatuaje, micropigmentare, epilare, tratament si machiaj cosmetic).

Controlul a cuprins 750 de operatori economici constatandu-se abateri de la legislatie la 720 dintre acestia. Pentru nerespectarea prevederilor legale au fost aplicate 312 amenzi contraventionale in valoare de 1 119 900 lei si 408 avertismente. S-a dispus masura opririi temporare a prestarii serviciului, pana la remedierea deficientelor, pentru toti operatorii economici care prezentau abateri. La 45 de operatori economici s-a dispus masura opririi definitive de la utilizare a produselor fara elemente de identificare si caracterizare sau cu termen de valabilitate expirat.

Principalele abateri constatate:

1. Legalitatea functionarii operatorului economic

Au fost constatate abateri ca lipsa autorizatiei pentru comercializarea produselor cosmetice sau a autorizatiei de functionare la 21 operatori economici din judetele Mures, Vaslui etc.

2. Informarea consumatorilor

a) La 159 operatori economici din judetele Brasov, Sibiu, Alba, Bihor, Olt, Mehedinti, Suceava, Vrancea, Constanta, Bacau, Hunedoara, Asrges, Botosani, Caras-Severin, Tulcea, Neamt, Mures, Gorj s-au constatat abateri ca: neafisarea informatiilor privind denumirea firmei, a codului unic de inregistrare la Registrul Comertului, a programului de functionare sau nerespectarea orarului de functionare.

b) Existenta listei cuprinzand tarifele aferente serviciilor prestate, indicarea tarifelor in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit
Neafisarea sau afisarea in locuri mai putin vizibile a listei cuprinzand tarifele aferente serviciilor, includerea in lista a unor tratamente cosmetice care nu erau disponibile reprezinta abateri constatate la 241 operatori economici din judetele Bihor, Maramures, Valcea, Dolj, Constanta, Bucuresti, Braila, Harghita, Timis, Alba, Cluj, Mehedinti, Salaj, Botosani, Suceava etc.

c) Existenta informatiilor referitoare la serviciile prestate
Au fost constatate abateri ca : nedefalcarea serviciilor pe faze, lipsa informatiilor privind gama de produse utilizate, timpii de expunere si numarul de expuneri la solar, neafisarea operatiunilor la tratamentul pentru par scurt, mediu si lung, neafisarea tarifului pentru tratamentul facial, afisarea mai multor tarife pentru acelasi serviciu, neconcordanta intre informatiile afisate la exteriorul unitatii si cele afisate in interior. Astfel de abateri au fost in judetele Alba, Prahova, Ialomita, Gorj, Covasna, Arad, Olt, Neamt, Bacau, Vrancea, Giurgiu, Mures etc.

3. Asigurarea conformitatii serviciilor prestate

a. Dotarea si amenajarea saloanelor de infrumusetare corporala
La 42 de operatori economic au fost constatate abateri ca: lipsa incintelor separate pentru fiecare operatiune desfasurata, lipsa spatiilor destinate operatiunilor de sterilizare - operatiunea efectuandu-se in vestiar, lipsa spatiilor de depozitare pentru produsele cosmetice, lipsa aparatelor de sterilizare, lipsa chiuvetelor speciale pentru spalarea parului, lipsa trusei de prim ajutor, lipsa mijloacelor pentru precolectarea si colectarea deseurilor periculoase, mobilier degradat, suprafete murdare si pline de praf, prosoape uzate, lipsa avertismentelor privind refuzul de a servi persoanele care au boli transmisibile de piele, par sau unghii, lipsa afiselor care sa interzica fumatul, consumul de bauturi alcoolice precum si accesul animalelor etc. Abateri constatate in judetele Bihor, Constanta, Mehedinti, Braila, Giurgiu, Hunedoara, Satu-Mare, Gorj, Vaslui, Bacau, Neamt, Vrancea, Mures, Dambovita, Salaj etc.

b. Curatarea, dezinfectia si sterilizarea echipamentelor si instrumentelor din salonul cosmetic
Lipsa registrelor de evidenta a sterilizarii zilnice a instrumentarului utilizat, neinregistrarea zilnica a operatiunilor de sterilizare, instrumentar declarat sterilizat (perii, piepteni) pastrat pe mesele de lucru in recipiente deschise, bigudiuri folosite pastrate intr-o punga alaturi de bigudiuri sterilizate, prosoape puse la uscat pe calorifere pentru a fi refolosite, pelerine utilizate la mai multi clienti, ustensile pentru tuns si coafat complet neigienizate avand resturi de materie organica (fire de par si bucati de fire de par) intre lamele au fost abaterile constatate la 61 de operatori economici din judetele Bistrita, Harghita, Bihor, Covasna, Ialomita, Vaslui, Galati, Arges.

c. Respectarea normelor de igiena pentru serviciile din saloanele de tratament si machiaj cosmetic, epilare, manichiura, pedichiura, coafura, frizerie si barbierit
La 52 de operatori economici colectarea parului nu se realiza intr-un recipient separat de alte reziduuri solide menajere, lenjeria utilizata (pelerinele de tuns) nu se colecta in recipienti prevazuti cu saci colectori de unica folosinta, iar instrumentarului folosit era pastrat impreuna cu instrumentarul curatat si sterilizat. Abateri constatate in judetele Alba, Cluj, Neamt, Mehedinti etc.

d. Respectarea normelor de igiena pentru serviciile din saloanele de piercing si tatuaj
In Bucuresti, un operator economic nu a putut face dovada existentei unui contract cu o spalatorie autorizata, iar un alt operator economic din Bucuresti nu a putut face dovada starii de sanatate corespunzatoare a personalului, intr-o unitate din judetul Braila nu erau afisate la loc vizibil situatiile in care procedura de piercing poate avea efecte negative asupra sanatatii clientului.

4. Verificarea calitatii produselor utilizate la prestarea serviciilor
89 de operatori economici prezentau deficiente ca: vopsea, nuantator, ceara si spuma pentru par, ceara modelatoare, crema pentru maini, masca exfolianta, crema pentru revigorarea parului toate in afara termenului de valabilitate, neindicarea datei de deschidere a ambalajelor produselor cosmetice utilizate, lipsa datei de fabricatie si a datei de valabilitate, netraducerea in limba romana a informatiilor de pe eticheta, lipsa elementelor de identificare si caracterizare. Abateri constatate in judetele Brasov, Arges, Ialomita, Gorj, Mehedinti, Alba, Sibiu, Harghita, Suceava, Harghita, Bihor, Neamt, Mures, Satu-Mare, Bacau. Produsele neconforme au fost scoase de la utilizare si, dupa caz, distruse in timpul controlului.

5. Verificarea siguranţei si a starii de functionare a aparatelor din dotarea cabinetului
La 12 operatori economici din judetele Cluj, Vaslui, Bacau, Bucuresti, Galati s-au constatat abateri ca lipsa declaraţiei de conformitate, lipsa contractului de service pentru intervenţii, autorizarea si verificarea privind siguranţa aparatelor.

6. Alte abateri, constatate in judetele Bihor, Vaslui, Alba, Gorj, Mures, Maramures, Bucuresti.
- neeliberarea bonului fiscal;
- nementionarea separata pe bonul fiscal a costului materialelor si a manoperei pentru serviciul prestat;
- neafisarea plachetei cu numarul INFO CONSUMATOR: 0800 080 999 precum si adresa CJPC;
- nerespectarea prevederilor Legii 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

7. Aspecte reclamate de consumatori

Prezenta parului pe ustensile, echipamente, mese de lucru, neschimbarea pelerinelor de tuns dupa fiecare client, depozitarea ustensilelor de curatat in spatiul de procedura (CJPC Cluj).

Sfaturi pentru consumatori

ANPC recomanda consumatorilor care apeleaza la serviciile unui salon de infrumusetare sa verifice intai daca lista tarifelor este completa, detaliata, cu precizarea tarifului si a tuturor operatiunilor ce caracterizeaza serviciul. De asemenea, sa se asigure (in cazul unui piercing sau tatuaj) ca instrumentele sunt sterilizate, iar bijuteriile aplicate au declaratii de conformitate emise de producator sau buletine de analiza emise de laboratoarele acreditate.

Pentru produsele folosite, respectiv vopsea de par, nuantator, fixativ, lac de par, creme, oja etc., recomandam sa cereti precizari despre termenele de valabilitate.

Cereti personalului din unitatea respectiva sa va faca dovada sterilizarii instrumentarului utilizat.

In cazul in care consumatorii constatata ca in unele saloane de infrumusetare nu se respecta conditiile de igiena, ii rugam sa sesizeze Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor de pe raza teritoriala a operatorilor economici, precum si Directia de sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !