Comisia Europeana a format un comitet consultativ pentru a face recomandari in vederea accelerarii procesului de transpunere, conservare si prezentare, in format digital, a operelor culturale in Europam informeaza Departamentul pentru Afaceri Europene. Initiativa face parte dintr-o strategie mai ampla prin care executivul comunitar doreste sa sprijine sectorul cultural in tranzitia catre era digitala.
Comitetul, alcatuit din Elisabeth Niggemann (presedintele Bibliotecii Nationale a Germaniei), Maurice Levy (presedintele companiei de comunicatii si publicitate Publicis) si Jacques de Decker (scriitor), va examina diferitele initiative care se deruleaza in prezent in cadrul acestui proces. Sunt avute in vedere inclusiv demersurile care implica parteneri publici si privati. Un alt punct de interes pentru membrii comitetului sunt aspectele referitoare la protejarea drepturilor de autor.
Pe baza rezultatelor evaluarii, ei vor cauta sa identifice modalitati de stimulare a procesului de digitizare completa a colectiilor aflate in bibliotecile, muzeele si arhivele din Europa. Comitetul isi va prezenta concluziile inainte de sfarsitul anului.
Recomandarile sale vor permite in acelasi timp extinderea proiectului „Europeana". Lansat in noiembrie 2008,
portalul „Europeana" ofera in prezent acces in format digital doar la o mica parte a patrimoniului diverselor institutii culturale europene: sapte milioane de carti, harti, fotografii, inregistrari video, picturi si fragmente muzicale.
Portalul a fost creat cu scopul de a facilita accesul la patrimoniul cultural european, precum si de a crea o platforma unica de acces care sa permita utilizatorului familiarizarea cu opere din patrimoniile nationale, contribuind astfel la sustinerea diversitatii culturale europene.
Romania a fost implicata in proiectul „Europeana" inca din faza premergatoare infiintarii institutiei responsabile cu implementarea lui, respectiv Fundatia „Biblioteca Digitala Europeana". In Romania organismul care integreaza continuturi pentru portalul „Europeana" este Institutul de Memorie Culturala (CIMEC). Prin transpunerea in format digital, resursele culturale romanesti devin mai usor accesibile si intr-un mod bine structurat atat pentru utilizatorii din Romania, cat si pentru cei din Uniunea Europeana.