Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Ce avantaje ar putea avea consumatorii, in cazul implementarii zonei unice de plati in euro?
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Ce avantaje ar putea avea consumatorii, in cazul implementarii zonei unice de plati in euro?
Potrivit Asociatiei Romane a Bancilor, persoanele fizice si corporatiile vor fi capabile sa efectueze, prin intermediul SEPA, plati fara numerar in cadrul zonei euro dintr-un unic cont de plata, deschis oriunde in zona euro, utilizand un singur set de instrumente de plata, la fel de usor, de eficient si de sigur ca si in prezent la nivel national.
 
SEPA va fi zona Euro in care nu vor mai exista diferentele curente intre platile nationale si transfrontaliere, in care clientii vor fi capabili sa efectueze si sa primeasca plati in Euro, in interiorul spatiului european, la fel de sigur, rapid si eficient ca in contextul national, folosind un cont unic si un set de instrumente standardizate pentru transfer credit, debitare directa si plati prin carduri.

Odata cu implementarea SEPA, consumatorii, operatorii economici, administratiile publice si alti participanti la activitatea economica vor putea initia si primi plati in euro, indiferent daca se afla in interiorul sau in afara granitelor nationale, in aceleasi conditii de baza, cu aceleasi drepturi si obligatii fundamentale, oriunde s-ar afla.

Ce cuprinde SEPA

-moneda unica;
-un singur set de instrumente de plata in euro (transfer credit, debitare directa si card de plata);
-standarde tehnice comune;
-practici de business comune;
-infrastructuri eficiente de procesare a platilor in euro;
-un cadru juridic armonizat;
-dezvoltarea continua de noi servicii oferite consumatorului.

Guvernele statelor membre UE considera ca realizarea SEPA va stimula concurenta si inovatia, fiind o premisa pentru transformarea pietei unice europene in cea mai competitiva economie bazata pe cunoastere de la nivel mondial (Agenda Lisabona).

In fapt, SEPA reprezinta o initiativa politica de integrare europeana in domeniul platilor, in scopul desavarsirii pietei unice si a uniunii monetare.

 Autoritatile care conduc la nivel politic procesul de creare a SEPA (Consiliul ECOFIN, Comisia Europeana, Parlamentul European si Banca Centrala Europeana) au solicitat industriei platilor sa sprijine moneda euro prin dezvoltarea unui set de scheme si aranjamente armonizate pentru efectuarea de plati electronice in euro.


Avantaje pentru companii

a)Simplificarea procesului de gestionare a platilor

b)Reducerea costurilor si a timpului, prin:
-Realizarea in mod centralizat a tuturor platilor in euro, utilizand un singur cont bancar si instrumentele de plata SEPA.
-Procesarea mai facila a platilor, in conditiile in care atat platile initiate cat si cele primite vor avea acelasi format (datorita standardizarii formatelor bancare).
-Consolidarea tuturor platilor si a managementului de lichiditate intr- un singur loc, cu posibilitatea dezvoltarii de centre de servicii centralizate de plata si aplicatii de tip straigh-through-processing (StP).

c)Posibilitatea utilizarii unor servicii cu valoare adaugata precum e- invoicing si e-reconciliation, care ajuta la optimizarea procesului de gestionare a platilor.



Avantaje pentru comercianti

a)Creste concurenta intre furnizorii de servicii de plata, fapt ce implica o mai mare posibilitate de alegere, costuri mai scazute si servicii mai bune.

b)Posibilitatea alegerii oricarei banci acceptatoare din zona euro pentru platile realizate cu cardul la comerciant, deoarece bancile acceptatoare vor trebui sa fie in masura sa proceseze plati cu orice card compatibil SEPA.

c)Preturile sau costurile aferente achizitionarii/utilizarii terminalelor POS vor scadea, ca rezultat al standardizarii acestora si al cresterii concurentei intre furnizori.

d)Se va putea accepta la un terminal POS o gama variata de carduri compatibile SEPA.

Avantaje pentru consumatori

a)Pot utiliza un singur cont bancar pentru efectuarea de plati, indiferent de locul unde se regasesc acestia la un numit moment dat in zona SEPA.

b)Platile electronice catre orice beneficiar din zona euro vor putea fi la fel de usor de efectuat ca si actualele plati nationale.

c)Se va putea folosi acelasi card pentru efectuarea oricarui tip de plati in euro, cu avantaje certe in cazul calatoriilor.

d)Vor petrece mai putin timp pentru efectuarea de plati, obiectivul fiind de a se elimina platile pe suport hartie si de a se efectua doar plati electronice, care sa fie combinate cu servicii cu valoare adaugata
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !