Comisia Europeana a lansat recent o serie de consultari publice pe marginea continutului unei Legi europene a micilor intreprinderi (Small Business Act, SBA), informeaza europa.eu.
Obiectivul este transformarea intreprinderilor mici si mijlocii in prioritati pentru factorii de decizie din UE si introducerea de masuri concrete pentru eliberarea potentialului de dezvoltare a IMM.
Legea va include noi initiative de reducere a poverii de reglementare ce apasa pe umerii IMM, de facilitare a accesului la piata unica/achizitiile publice, asigurare a resurselor financiare/umane necesare pentru dezvoltarea IMM si de asistare a IMM pentru ca acestea sa faca fata provocarilor globalizarii si schimbarilor climatice.
Pregatirea unei legi europene a micilor intreprinderi reprezinta una dintre masurile cheie anuntate in pachetul Comisiei Europene pentru urmatorul ciclu al Strategiei de Crestere si Locuri de Munca (Growth and Jobs Strategy) adoptata in decembrie 2007. Consultarile vor fi deschise pana la sfarsitul lunii martie.
Gunter Verheugen, vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabil pentru intreprinderi si politici industriale: „Rolul crucial pe care IMM si intreprinzatorii il joaca in domeniul competitivitatii europene a fost deja recunoscut. Prin SBA, intentionam sa realizam o eliberare completa a acestui imens potential. Pentru asta, insa, e nevoie sa cunoastem toate problemele care trebuie rezolvate, toate oportunitatile pe care nu trebuie sa le ratam. Orice parere conteaza si fac un apel la toti cei interesati sa-si aduca contributia.“
Au fost identificate sase zone care trebuie examinate, dar altele pot aparea, de asemenea, in timpul consultarilor publice: • Reglementari mai bune in beneficiul IMM; • Acordarea IMM a rolului primordial ce li se cuvine in societate; • Accesul IMM pe piete; • Accesul IMM la finantari, calificare si inovare; • Transformarea provocarilor de mediu in oportunitati pentru IMM; • Intensificarea implementarii principiilor europene ale politicii pentru IMM. Comisia Europeana intentioneaza sa propuna SBA in iunie anul acesta.
Imediat dupa lansarea consultarilor publice de catre Comisia Europeana, Asociatia Camerelor de Comert si Industrie Europene, Eurochambres, a facut un apel la eforturi concertate din partea tuturor factorilor de decizie in vederea rezolvarii problemelor cu care se confrunta IMM. Intreprinderile mici si mijlocii, se spune intr-un comunicat de presa al Eurochambres, reprezinta o sursa de stabilitate si principalul motor al cresterii economice si coeziunii sociale in Europa, oferind in jur de 100 de milioane de locuri de munca la nivel local. Si totusi, capacitatea lor de a fi competitive pe o piata globala unde provocarile sunt din ce in ce mai mari este compromisa de un cadru de reglementare complex si o atitudine nefavorabila fata de intreprinderi manifestata de partile interesate din sectorul public si privat, precum si de societate.
De asemenea, Eurochambres cere ca, pentru a putea rezolva majoritatea problemelor cu care se confrunta IMM, Comisia Europeana sa gaseasca un cadru legal prin care SBA sa devina obligatorie.
Arnaldo Abruzzini, secretar general al Eurochambres: „Cerem Comisiei sa fie ambitioasa, sa mearga mai departe decat modelul american al SBA si sa depaseasca stadiul de plan de actiune sau carta. Avem nevoie de actiune, de obiective comune si progres pentru a schimba realitatea IMM. Daca politicienii isi transpun acum vorbele in fapte, Europa nu poate decat sa devina mai atractiva si mai competitiva.“ Sursa: Avocatnet.ro |