Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Previziuni de primavara: economia UE se redreseaza treptat
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Previziuni de primavara: economia UE se redreseaza treptat
Previziunile de primavara ale Comisiei confirma ca economia UE este in curs de redresare. Dupa ce a trecut prin cea mai grava recesiune din istoria ei, economia UE urmeaza sa creasca cu 1% in 2010 si cu 1,75% in 2011, arata un comunicat CE
 
In comunicatul Comisiei se arata ca, de la previziunile din toamna, prognoza pentru 2010 a mai urcat cu un sfert de punct procentual, in conditiile in care tarile UE beneficiaza de un context extern mai puternic.

Cererea interna slaba continua sa franeze redresarea economica

Viteza redresarii, conform previziunilor, va fi diferita de la stat la stat, reflectand conditiile particulare ale fiecaruia si politicile pe care le aplica. In ultima vreme, piata muncii a inceput sa dea unele semne de stabilizare, rata somajului urmand sa atinga, in 2010, un maxim mai scazut decat se anticipa, dar apropiat totusi de 10% pe ansamblul UE.

Masurile fiscale temporare, care s-au introdus, au avut un rol decisiv in revenirea economiei UE, dar au agravat deficitul public care, conform estimarilor, se va ridica la peste 7% din PIB in 2010, inainte de a ceda putin in 2011.

„Ameliorarea prognozei de crestere economica pentru anul acesta este o veste buna pentru Europa. Acum trebuie sa ne asiguram ca acest curs al cresterii nu va fi deturnat de riscuri legate de stabilitatea financiara. Pentru o crestere sustenabila, este nevoie de eforturi hotarate de consolidare fiscala si de reforme care sa mareasca productivitatea si ocuparea fortei de munca”, a declarat comisarul UE pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn.

Recesiunea economica s-a incheiat in trimestrul al treilea din 2009

In UE, recesiunea economica s-a incheiat in trimestrul al treilea din 2009, in mare parte datorita masurilor exceptionale de criza instituite in cadrul Planului european de redresare economica (PERE), dar si multumita altor factori temporari.

Dincolo de revenirea initiala, redresarea se dovedeste mai treptata decat alte revirimente din trecut, ceea ce nu e de mirare avand in vedere caracterul fara precedent al recesiunii. Revenirile ciclice in urma crizelor financiare tind sa fie mai atenuate decat in alte imprejurari. Ca si alte tari dezvoltate, UE se va lupta cu mostenirea crizei inca o buna bucata de timp de acum incolo.

Urmeaza o redresare treptata

Desi, pe termen scurt, perspectivele cresterii economice raman mediocre pe ansamblu, se anticipeaza totusi o modesta ameliorare fata de previziunile din toamna, urmarea unei reveniri mai puternice in activitatea si comertul la nivel mondial, la inceputul anului si a unei imbunatatiri a perspectivelor externe. In continuare, economia UE se va confrunta cu turbulente pe cateva fronturi care urmeaza sa franeze cresterea cererii. Profilul acestei redresari va fi probabil afectat in oarecare masura de o serie de factori temporari – meteorologici, ciclici ori generati de diferitele politici.

Potrivit previziunilor, odata cu atenuarea acestor efecte, cresterea PIB-ului va incepe sa recupereze mai solid, dar nu inainte de sfarsitul lui 2010. Este consecinta unui grad inca foarte scazut de utilizare a capacitatilor, reducerii nivelului de indatorare si aprehensiunii crescute fata de risc, care stopeaza investitiile, precum si cresterii timide a consumului privat. Inviorarea consumului este limitata si de cresterea anemica a salariilor si a ocuparii fortei de munca si, in unele tari, de corectiile pietei imobiliare.

Piata fortei de munca si finantele publice sub presiune

Desi criza economica a afectat substantial piata fortei de munca din UE, impactul pare ceva mai slab decat se estimase initial, ceea ce se datoreaza masurilor pe termen scurt si politicii de conservare a locurilor de munca din unele state membre, dar si reformelor anterioare.
Previziunile comisiei arata ca recent, au inceput sa apara semne de stabilizare, iar perspectivele par ceva mai bune. Cu toate acestea, din cauza obisnuitului decalaj dintre evolutia economiei reale si cea a pietei muncii, gradul de ocupare a fortei de munca va continua sa scada cu aproximativ 1% anul acesta si nu va incepe sa creasca decat in 2011. La nivelul UE, rata somajului ar urma sa se stabilizeze la aproximativ 10%, mai mica deci cu jumatate de punct procentual decat se prevedea in toamna, desi situatia variaza foarte mult de la un stat membru la altul.

Recesiunea a avut un impact major asupra finantelor publice. Ca urmare a functionarii stabilizatorilor automati si a masurilor discretionare care s‑au luat pentru sustinerea economiei in cadrul Planului european de redresare economica, deficitul public s-a triplat din 2008. Pentru anul acesta, se prevede atingerea unui maxim al deficitului de circa peste 7% din PIB, urmat de o usoara scadere in 2011, ca o consecinta a incetarii masurilor temporare de sprijin si a reluarii activitatii in economie. Gradul de indatorare va ramane, potrivit estimarilor, pe o tendinta ascendenta. Datoria publica ridicata si in crestere, ca medie pe UE, este cea mai persistenta mostenire a crizei; ea va afecta economia mult dincolo de actualul orizont de prognoza.

Inflatia prevazuta sa ramana sub control

Inflatia preturilor de consum a inceput sa creasca usor dupa nivelurile extrem de scazute inregistrate anul trecut. Totusi, toropeala care persista in economie va tine in frau probabil si majorarile salariale, si inflatia, compensand partial o posibila crestere de preturi la produsele de baza si, pentru zona euro, valoarea mai scazuta a monedei europene. Conform previziunilor, inflatia IAPC se va situa in medie pe UE la 1,75% atat in 2010, cat si in 2011.

Incertitudini inca ridicate, riscuri, in general, echilibrate

Asupra redresarii economice a UE continua sa planeze mari incertitudini, dupa cum au aratat, de exemplu, recentele tensiuni pe pietele obligatiunilor de stat. Prognoza este, la randul ei, nesigura, riscurile asociate fiind, in general, moderate. Pe masura ce economia iese dintr-o recesiune insotita de o criza financiara, redresarea depinde decisiv de sanatatea pietelor financiare care nu a fost inca repusa pe baze solide. Totodata, o noua adancire a dezechilibrelor mondiale ar putea influenta perspectivele de crestere ale Europei.

In ciuda semnelor evidente de stabilizare, piata muncii va continua, se pare, sa ramana slaba, se mentioneaza in comunicatul Comisiei.

„Evolutiile pe acest front vor fi cruciale pentru procesul de redresare al UE, constituind o sursa potentiala de riscuri care pot fi atat favorabile, cat si nefavorabile, in functie si de eficacitatea politicilor aplicate. Pe de alta parte, revirimentul pietelor emergente si redresarea comerciala pe care a generat-o ar putea propulsa in continuare economia UE, mai mult decat se estimeaza in prezent. Recenta ameliorare a increderii (in special, in domeniile productive) prefigureaza unele riscuri favorabile pe termen scurt. Definitivarea cu succes a sprijinului financiar catre Grecia va consolida, se estimeaza, increderea investitorilor si a consumatorilor. Riscurile legate de perspectivele inflatiei sunt, de asemenea, in general, echilibrate”, mai explica comisarii UE .
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !