Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Cenzorii asociatiilor de proprietari vor fi obligati sa aiba studii economice
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Cenzorii asociatiilor de proprietari vor fi obligati sa aiba studii economice

Senatul a adoptat recent un proiect de lege prin care se instituie o serie de reglementari in activitatea asociatiilor de proprietari, in scopul profesionalizarii functiilor de administrator si cenzor. De asemenea, proiectul vizeaza si o diferentiere clara privind implicarea conducerii asociatiei in anumite chestiuni personale ce privesc proprietarul locuintei, cat si dreptul la proprietate privata a acestuia.

Pentru o mai buna transparenta asupra calitatii de “administrator de imobil” si asupra veniturilor obtinute din exploatarea proprietatii commune, proiectul de lege propune afisarea la avizierul asociatie a unei copii a atestatului de administrator si a raportului cu lista de venituri si cheltuieli.

Totodata, se propune extinderea termenului de preaviz, pentru accesul in apartamentul proprietate personala al unui delegat al asociatiei, de la 5 la 15 zile, termenul de 5 zile considerandu-se prea scurt pentru a putea informa proprietarul(exista situatii in care proprietarul lipseste o perioada mai indelungata) asupra necesitatii de a interveni din locuinta sa la elemente apartinand proprietatii commune.

”Cu preaviz de pana la 15 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatial sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna si nu din cea individuala., la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz”, se arata in proiectul adoptat de senatori.

De asemenea, se are in vedere introducerea obligativitatii ca cenzorul sau membrii comisiei de cenzori sa aiba studii cu profil economic.

”Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie sa aiba cel putin studii medii cu profil economic si pot depune, daca adunarea generala a asociatiei de proprietari hotaraste astfel, intr-un cont bancar al asociatiei, o garantie suficienta si indestulatoare, pe baza unui contract de garantie incheiat in acest sens. Cuantumul garantiei nu poate fi mai mic decat media anuala a totalului cheltuielilor lunare ale asociatiei”, se mai arata in legea adoptata de senatori.

In plus, proiectul prevede si faptul ca lista veniturilor obtinute din exploatarea proprietatii comune, precum si cheluielile aferente, vor fi prezentate semestrial intr-un raport afisat la avizierul asociatiei.

Proiectul a fost trimis pentru dezbatere si adoptare la Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !