Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow ANPC: Amenzi de 1 milion de lei pentru patiserii
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

ANPC: Amenzi de 1 milion de lei pentru patiserii
Aproximativ 80% dintre operatorii economici care comercializeaza produse de patiserie, verificati de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), au prezentat nereguli, informeaza un comunicat de presa al institutiei. ANPC a aplicat peste 290 de amenzi, in valoarea totala de peste 1 milion de lei, iar 4,2 tone de produse au fost oprite de la vanzare.
 
In perioada 19 – 23 aprilie 2010, ANPC a verificat respectarea prevederilor legale referitoare la modul de fabricatie, comercializare, etichetare, prezentare si publicitate a produselor de patiserie, a gogosilor si covrigilor. Astfel, au fost verificati 520 de operatori economici si circa 23,4 tone de produse, constatandu-se abateri de la prevederile legale la 421 de operatori economici.

“Pentru abaterile constatate s-a dispus scoaterea de la comercializare a 143 kg de produse care erau improprii consumului uman, oprirea temporara de la comercializare a circa 4200 kg de produse, pana la intrarea in legalitate si au fost aplicate 179 avertismente si 291 amenzi contraventionale, in valoare de 1 000 450 lei, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor”, informeaza comunicatul de presa ANPC.

Abateri constatate de ANPC:


1. Calitatea produselor comercializate

- Parametri organoleptici neconformi
Rulouri cu crema de vanilie avand colonii de mucegai (in judetul Brasov), cozonac cu nuca si cacao avand mucegai verde pe suprafata (Ilfov), semninte de mac pentru covrigi cu gust si miros nespecific (Galati), pricomigdale cu miros si gust de detergent din cauza modului necorespunzator de depozitare (Neamt).
- Produse avand cantitatea neta sub cea inscriptionata pe eticheta si/sau afisata la locul de vanzare, cu afectarea interesului economic al consumatorilor, abatere constatata in judetele Suceava, Alba, Galati, Mures, Vaslui etc.
- Comercializarea produselor in afara datei durabilitatii minimale/datei limita de consum declarata de producatori, abatere constatata in judetele Cluj (prajituri expirate de mai mult de 2 saptamani), Valcea (napolitane expirate din 02.04.2010 si bomboane expirate din 07.04.2010), Harghita (cornulete cu nuca expirate de 21 de zile), Satu Mare (prajituri asortate expirate de 9 zile). Produse cu aspect de vechi, lipsite de prospetime, care ar fi trebuit comercializate in maximum 24 de ore de la producere, erau comercializate in judetele: Vaslui (tarte), Timis (gogosi), Cluj (linzer cu branza), Botosani (produse de patiserie), Gorj (pateuri, cornuri), Ialomita (covrigi), Prahova (gogosi, covrigi, produse de patiserie), Bihor (croissant), Ilfov (produse de patiserie), Maramures (prajituri), Suceava (placinte preambalate).
- Utilizarea de materii prime cu data durabilitatii minimale depasita, abatere constatata in judetele Giurgiu (faina expirata de 17 zile, gris expirat de 18 zile, drojdie expirata de 4 zile), Cluj (nuca de cocos expirata din martie 2008, colorant alimentar expirat din mai 2007, ciocolata alba expirata din 08.04.2009, branza de vaci expirata din 24.03.2010).

2. Nerespectarea conditiilor de depozitare si expunere la comercializare
In judetul Vrancea, produsul „Cookies asortate Minimal” era pastrat la temperatura mediului ambiant, desi indicatia producatorului, inscrisa pe eticheta, era de 2-8°C. Un operator economic din Bucuresti producea si comercializa briose, cornuri cu gem, cozonac ce erau expuse spre vanzare neambalate, deasupra vitrinei, fara protectie.

3. Abateri privind informarea consumatorilor

16% din cantitatea controlata prezenta abateri de la prevederile HG 106/2002 privind modul de informare a consumatorilor prin etichetarea produselor preambalate sau pe afise situate in imediata apropiere a produselor vandute in vrac (nepreambalate).
- Lipsa oricaror elemente de identificare-caracterizare: cascaval si branza telemea preambalate folosite la prepararea langosilor (Arad), batoanele cu cascaval sau cu parizer (Hunedoara), produse de patiserie preambalate (Bihor), cozonaci si chec (Bistrita), cozonacii (Mehedinti), buseuri, croissant, gogoşi ambalate in folie (Neamt), cozonaci secuiesti preambalati (Harghita si Covasna), cozonaci (Calarasi), gogosi simple, cu gem, cu crema de cacao, cu vanilie, covrigi (Bacau) etc.
- Neinscrierea datei durabilitatii minimale/datei limita de consum pe eticheta produselor preambalate s-a constatat la produsele: covrigei si saleuri (Brasov), baclava, strudel cu branza, prajitura Koksal (Bucuresti), pasca (Neamt), triunghi multicereale, cub floarea soarelui (Suceava), cozonaci, cornulete cu rahat si rondele de ciocolata (Galati), produse de patiserie congelate (Mures).
- Neafisarea cantitatii/bucata pentru produselor comercializate in vrac, abatere constatata in judetele Giurgiu (gogosi), Bihor (placinte, gogosi), Brasov (gogosi cu ciocolata, covrigi polonezi, croissant cu vanilie, minicozonac, branzoaice), Bistrita (placinte cu varza, cu branza), Constanta (cornuri cu ciocolata, gogosi, spirale, merdenele, cornuri), Olt (gogosi, covrigi), Bacau (clatite, gogosi), Iasi (covrigi, gogosi), Bucuresti (covrigi, langosi, cornuri), Mures (gogosi, placinte), Neamt (placinte, pasca, merdenele), Calarasi (covrigi) etc.
- Neinscrierea tuturor ingredientelor sau inscrierea acestora intr-o forma incompleta, abatere constatata in judetele Hunedoara, Bihor, Brasov, Cluj, Timis, Galati, Buzau, Bucuresti, Mures, Suceava.
La toate societatile comerciale verificate in Municipiul Bucuresti ce comercializeaza produse de patiserie, gogoserie, covrigarie in forma neambalata s-a constatat lipsa informarii consumatorilor cu privire la existenta in produs a ingredientelor posibil alergene, indiferent daca acestea sunt adaugate ca atare in compozitia produsului sau se datoreaza utilizarii unor premixuri sau amelioratori.
- Lipsa traducerii in limba romana a informatiilor de pe eticheta, abatere constatata in judetele Teleorman, Brasov, Neamt, Bucuresti, Satu Mare.

4. Modul de respectare a prevederilor Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor
Cornurile si batoanele cu lapte preambalate, comercializate in judetul Brasov, induceau in eroare consumatorii asupra compozitiei produselor, acestea neavand in compozitie lapte ci zer praf. O covrigarie din judetul Braila afisa îi mod abuziv sintagma “100% natural”, produsul fiind unul prelucrat, obtinut din ingrediente care au fost la randul lor supuse unor prelucrari. In judetul Suceava se fabricau si se comercializau sub denumirea “covrigi cu nuca”, “covrigi cu caise”, “covrigi cu vanilie”, “covrigi cu visine” produse care erau de fapt cornuri cu umplutura, cu arome de nuca, de caise, de vanilie sau visine. In Bucuresti se comercializau sub denumirea de gogosi, cornuri sau langosi cu ciocolata, produse de patiserie la prepararea carora se utiliza crema de cacao si nu ciocolata.

5. Abateri privind afisarea preturilor au fost constatate la 100 de operatori economici (19% din totalul celor controlati).

6. Abateri privind legalitatea, lipsa specificatiilor tehnice
In judetul Ilfov se comercializau produse de patiserie desi unitatea nu detinea autorizatiile necesare, iar in Bucuresti se produceau si se comercializau produse pentru care nu s-au putut prezenta retetele de fabricatie sau o specificatie tehnica din care sa rezulte cantitatea procentuala a ingredientelor ce ar trebui sa dea specificitate produsului.

7. Alte abateri

- utilizarea de cantare neverificate metrologic, abatere constatata in judetele Alba, Bihor, Braşov, Vrancea, Sibiu.
- neafisarea denumirii firmei, codului unic de inregistrare si/sau orarului de functionare, abatere constatata in judetele Alba, Salaj, Braila, Olt, Vaslui, Ialomita, Calarasi;
- neafisarea plachetei INFOCONS conform Ordinului ANPC nr. 433/2009 cu datele de contact ale CJPC, abatere constatata in judetele Hunedoara, Bihor, Satu Mare.

Sfaturi pentru consumatori:
- La cumpararea produselor de patiserie, a gogosilor si covrigilor, acordati atentie deosebita aspectului exterior al produsului pentru a va forma o prima impresie asupra gradului de prospetime a produsului;
- Nu achizitionati produse cu miros si culoare modificate, cu pete de mucegai, aspect de vechi etc.;
- Urmariti modul de etichetare a produselor de patiserie si nu cumparati produse preambalate neetichetate;
- Refuzati sa cumparati produse de patiserie – cofetarie pentru care aveti indoieli privind gradul de prospetime, calitatea si modul de informare prin etichetare;
- Solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
- Nu cumparati produse din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !