Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow KPMG: In plina criza, Romania iroseste oportunitatea fondurilor europene
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

KPMG: In plina criza, Romania iroseste oportunitatea fondurilor europene
In conditiile in care Romania a resimtit efectele crizei mai tarziu decat Statele Unite sau Europa Occidentala, este foarte probabil sa mai treaca luni bune pana va incepe etapa de redresare economica, arata un studiu realizat de KPMG.
 
Totodata, una dintre concluzii arata ca, este esential ca Romania sa profite de sumele considerabile puse la dispozitie de Uniunea Europeana prin fondurile nerambursabile acordate pentru perioada 2007-2013.
Recesiunea globala continua sa isi faca simtita prezenta in Romania si Europa Centrala si de Est, iar in conditiile in care aceste tari au fost lovite de criza financiara mai tarziu decat Statele Unite sau Europa Occidentala, este foarte probabil sa mai treaca luni bune pana va incepe etapa de redresare economica.
Romania si tarile Europei Centrale si de Est s-au confruntat cu o reducere semnificativa a investitiilor straine de la inceputul recesiunii, investitorii parasind pietele emergente in cautarea unor regiuni mai putin riscante.

In aceste conditii, este esential ca Romania sa profite de sumele considerabile puse la dispozitie de Uniunea Europeana prin fondurile nerambursabile acordate pentru perioada 2007-2013. Cu toate acestea, ultimul sondaj anual efectuat de firmele membre ale KPMG din regiune, intitulat EU Funds in Central and Eastern Europe1, arata ca in Romania rata de absorbtie a fondurilor europene este mai mica decat in alte tari din Europa Centrala si de Est in multe sectoare.

“Sondajul KPMG arata ca Romania are inca o rata scazuta de absorbtie a fondurilor in domeniul transporturilor, energiei si asistentei tehnice. Vestile bune sunt ca in domeniul cercetarii & dezvoltarii si al resurselor umane absorbtia fondurilor structurale a fost mai eficienta. Dar este nevoie de o imbunatatire consistenta a utilizarii fondurilor alocate proiectelor de infrastructura. Numerosi investitori si comunitatea de afaceri, ca de exemplu Consiliul Investitorilor Straini (FIC) si Camera de Comert Americana in Romania (Amcham) au subliniat in repetate randuri ca starea proasta a infrastructurii in Romania constituie un impediment serios in calea investitiilor. Din acest motiv, transportul pe teritoriul tarii este ineficient si periculos, in special in regiunile de nord si de est. Reteaua feroviara sufera la randul sau din cauza lipsei de investitii . In conditiile in care numarul contractelor incheiate in domeniul transporturilor reprezinta un procent mediu de doar 16% din bugetul total al fondurilor alocate de Uniunea Europeana (cel mai ridicat procent fiind de 30% si cel mai scazut 3%) Romania se confrunta cu probleme serioase si risca sa piarda aceste oportunitati”, subliniaza Daniela Nemoianu, Head of Advisory la KPMG Romania.

Florin Banateanu, Director pentru Consultanta in Fonduri Europene si Sectorul Public din cadrul KPMG Romania daiga faptul ca absorbtia fondurilor europene s-a facut intr-un ritm lent in multe dintre noile state membre, astfel incat Romania nu este o exceptie.

"Toate aceste state au fost nevoite sa dezvolte noi structuri administrative pentru gestionarea fondurilor, iar functionarii publici au trebuit sa invete cum opereaza aceste structuri. Insa Romania este membra a Uniunii Europene de patru ani deja, iar fondurile disponibile au un termen limita pana la care pot fi folosite, respectiv pana in anul 2013. Este esential ca toate departamentele guvernamentale implicate in gestionarea fondurilor UE sa depuna eforturi concertate pentru imbunatatirea performantelor”, a mai adaugat acesta.

“Fondurile europene reprezinta o oportunitate unica de imbunatatire a infrastructurii in Romania si de incurajare a investitiilor. Acestea ar putea fi considerate elemente ale unei dezvoltari in spirala. In plus, pe termen scurt, proiectele de infrastructura vor crea locuri de munca si vor stimula economia, in special industria materialelor de constructii, care a fost in mod deosebit lovita de recesiune. Guvernul ar trebui sa acorde prioritate maxima utilizarii eficiente a acestei surse de finantare, incomparabil mai benefica Romaniei decat imprumuturile externe sau de pe piata bancara”, mentioneaza Nemoianu. 
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !