Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Romtelecom, amendata cu 5000 de lei pentru transmiterea datelor personale ale abonatilor
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Romtelecom, amendata cu 5000 de lei pentru transmiterea datelor personale ale abonatilor
Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a sanctionat cu 5.000 de lei Romtelecom pentru prelucrarea nelegala a informatiilor cu caracter privat apartinand abonatilor, acestea fiind transmise catre societatea de asigurare ASTRA SA, informeaza un comunicat de presa al institutiei.
 
De asemenea, CSA atrage atentia abonatilor Romtelecom ca Romtelecom nu este autorizata sa practice activitatea de intermediere in asigurari. Romtelecom contesta, insa, amenda primita.
Potrivit Autoritatii Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, in luna aprilie, au fost primite o serie de plangeri si sesizari referitoare la posibila prelucrare nelegala a datelor cu caracter personal ale persoanelor fizice, abonati ai S.C. Romtelecom S.A., ce urmau sa primeasca prin posta o asigurare gratuita pentru locuinta, valabila 3 luni, de la societatea de asigurare SC ASTRA SA, cu care operatorul de telefonie a incheiat un contract in acest sens.

Potrivit S.C. Romtelecom S.A., persoanele care nu erau de acord cu incheierea asigurarii, trebuiau sa informeze societatea de acest lucru. Altfel, polita devenea valabila, iar odata cu aceasta, operatorul de telefonie urma sa transmita catre societatea de asigurare datele personale ale abonatilor, pentru a-i contacta la expirarea politei in vederea reinnoirii.

Autoritatea precizeaza ca, pentru dezvaluirea datelor personale ale abonatilor ar fi trebuit sa existe consimtamantul expres si neechivoc al abonatilor, potrivit Legii nr. 677/2001 entru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.

In urma unei investigatii desfasurate la Romtelecom, saptamana trecuta, societatea a fost sanctionata cu o amenda in cuantum de 3.000 lei pentru prelucrare nelegala a datelor, intrucat a utilizat datele fara consimtamantul expres si neechivoc al abonatilor, in temeiul art. 32 coroborat cu art. 5 din Legea nr. 677/2001.

De asemenea, S.C. Romtelecom S.A. a fost sanctionata cu amenda in cuantum de 2.000 lei pentru prelucrare nelegala a datelor, intrucat a utilizat datele abonatilor in alt scop decat pentru furnizare de servicii telefonice, in temeiul art. 32 coroborat cu art. 4 din Legea nr. 677/2001.

In acelasi timp, la finalul lunii aprilie, Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a constatat ca SC ASTRA S.A. nu este autorizata sa practice activitatea de intermediere in asigurari.

Consiliul CSA a constatat ca informatiile cuprinse in polita sunt neclare, inexacte, contradictorii si conduc la inducerea in eroare a potentialilor asigurati cu privire la riscurile asigurate, prima de asigurare si modalitatile de plata. Astfel CSA a decis:
• SC ASTRA S.A. este obligata sa denunte politele privind „asigurarea locuintei impotriva incendiului si a dezastrelor naturale” incheiate prin intermediul Romtelecom;
• informarea tuturor clientilor Romtelecom, de catre SC ASTRA S.A., carora le-a fost transmisa respectiva polita de asigurare, ca aceasta a fost denuntata.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor atrage atentia abonatilor Romtelecom, care au primit polita de asigurare odata cu factura telefonica, ca aceasta a fost emisa fara respectarea dispozitiilor legale privind contractele de asigurare, precum si a obligatiilor de informare a asiguratilor si potentialilor asigurati. Totodata, societatea care furnizeaza servicii de telecomunicatii nu este autorizata sa practice activitatea de intermediere in asigurari.

Romtelecom a decis sa conteste in instanta decizia Autoritatii Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

"Nu suntem de acord cu interpretarea data de autoritate in acest caz si am hotarat deja contestarea in instanta a procesului verbal de sanctionare a companiei, urmand ca instanta de judecata sa decida", spun reprezentantii Romtelecom. 
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !