Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Guvernul impoziteaza tichetele de masa, dobanzile la depozite si platile compensatorii
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Guvernul impoziteaza tichetele de masa, dobanzile la depozite si platile compensatorii
Pentru a spori veniturile bugetare, Guvernul propune FMI largirea bazei de impozitare pentru impozitul pe venit si a bazei de contributii sociale. Se are in vedere impozitarea tichetelor de masa, a veniturilor din castigurile de capital, inclusiv a dobanzilor la depozitele bancare, si a platilor compensatorii.
 

Masurile sunt cuprinse in Memoramdumul suplimentar de intelegere convenit de Romania cu FMI si UE.

Documentul mai prevede reducerea cu 25% a salariilor, dar si a sporurilor si altor plati de natura salariala pentru toti salariatii din sectorul public, incepand cu 1 iunie 2010, precum si "rationalizarea" in continuare a numarului de salariati din sectorul public, in lunile urmatoare.

Totodata, se prevede reducerea subventiilor pentru incalzire, aprobarea unui nou sistem care sa reglementeze plata “stimulentelor” si inghetarea temporara a pensionarilor anticipate, prin controale stricte privind acordarea pensiilor de invaliditate.

Guvernul se angajeaza in fata FMI sa largeasca baza de impozitare pentru impozitul pe venit si baza de contributii sociale si, de asemenea, vrea sa introduca un impozit pe cifra de afaceri pentru distribuitorii de medicamente.

Daca toate aceste masuri se dovedesc a fi insuficiente, Guvernul spune ca va aplica masuri suplimentare, inclusiv masuri de majorare a taxelor, in functie de necesitati.

Fiscul va controla persoanele fizice cu venituri mari

Totodata, documentul elaborat de Guvern arata ca sunt necesare eforturi de administrare fiscala, pentru a combate problema scaderii veniturilor colectate pe parcursul recesiunii. Intr-o prima etapa se are in vedere frauda si nerespectarea legii in materie de TVA, iar in a doua etapa sunt vizati contribuabilii persoane fizice cu venituri mari, prin dezvoltarea unei metodologii de control indirect, in vederea indentificarii veniturilor nedeclarate.

Executivul va modifica Codul Fiscal si cel de Procedura Fiscala, in sensul stabilirii dreptului ANAF de a avea acces la evidentele bancare si la evidentele partilor terte, pentru a permite astfel stabilirea corespunzatoare a venitului.

Pentru a combate evaziunea fiscala si contrabanda, dar si pentru a imbunatati colectarea impozitelor si taxelor, Guvernul va intreprinde urmatoarele masuri:
-in ceea ce priveste TVA, se stabilesc standarde minime comune de inregistrare si scoatere din evidente a contribuabililor ce desfasoara operatiuni intra-comunitare, mai ales de achizitii de bunuri
-garantii colaterale pentru achizitiile intra-comunitare de produse cu risc ridicat de frauda fiscal
-revizuirea conditiilor de transfer de parti sociale/ actiuni in cadrul companiilor, precum si a reglementarilor ce guverneaza raspunderea administratorilor, actionarilor si tertilor, in vederea combaterii riscului de frauda
-imbunatatirea legislatiei privind utilizarea caselor de marcat fiscale

Mai mult, Guvernul se angajeaza ca, pana la finele lui 2010, sa introduca un Cod al Muncii revizuit si o legislatie a muncii revizuita privind contractele colective de munca, cu scopul sporirii flexibilitatii timpului de munca si reducerii costurilor angajarii si concedierii, prin costuri mai flexibile.

Amintim ca o misiune FMI s-a aflat in ultimele doua saptamani la Bucuresti pentru cea de-a patra evaluare a derularii programului economic care conditioneaza imprumuturile. In urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide in a doua parte a lunii iunie daca se va elibera cea de-a cincea transa din acord, in suma de 850 milioane euro.

Seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea transe a acordului cu Romania la finele lunii iunie, daca Guvernul va lua pana atunci masurile la care s-a angajat, in caz contrar data urmand sa fie amanata cu cateva saptamani.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Romania a atras deja imprumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

Sursa: Avocatnet.ro

 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !