Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow APAPR: Reducerea contributiei la Pilonul II va determina scaderea pensiilor private cu pana la 30%
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

APAPR: Reducerea contributiei la Pilonul II va determina scaderea pensiilor private cu pana la 30%
Reducerea contributiei la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), de la 2,5% la 2%, ar insemna o suplimentare a veniturilor bugetare cu doar 45 de milioane de euro, si nu 400 de milioane de euro, asa cum este sustinut de cei care propun aceasta masura, se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
 
In legatura cu propunerile inaintate autoritatilor referitoare la reducerea, de la 2,5% la 2%, a contributiei virate catre Pilonul II, APAPR considera ca masura ar avea un efect insignifiant pentru veniturile publice, in timp ce pentru participantii la sistem efectele ar fi grave si se vor manifesta pe termen mediu si lung.

„Prin eventuala blocare a Pilonului II la 2%, s-ar economisi exact sumele necesare pentru a nu reduce pensiile de stat cu 15%, ci cu 14,24%, adica o influenta practic insignifianta in cifrele macro ale bugetului public de pensii”, explica reprezentantii APAPR in comunicat.

Potrivit APAPR, o analiza corecta si fundamentata de impact scoate in evidenta cifrele reale: reducerea contributiei la Pilonul II, de la 2,5% la 2%, ar insemna 45 de milioane de euro, si nu 400 de milioane de euro, asa cum eronat sustin cei care propun masura.
In plus, adoptarea de catre Guvern a acesteia ar provoca grave prejudicii salariatilor, a caror pensie privata ar putea fi cu pana la 30% mai mica in viitor, mai explica membrii APAPR.

„Dupa inghetarea contributiei virate in Pilonul II la 2% anul trecut, in locul unei cresteri la 2,5% (conform legii), inca o reducere anul acesta ar insemna un nivel de contributii cu un punct procentual sub programul initial, stabilit de Legea nr. 411/2004. Studii independente la nivel international arata ca reducerea cu 1% a nivelului contributiei virate la pensia privata, asa cum s-ar putea ajunge in Romania, inseamna un nivel cu pana la 30% mai redus al pensiei private viitoare”, se mai precizeaza in comunicat.

APAPR subliniaza ca, in prezent, Pilonul II din Romania este sistemul de pensii private cu cel mai redus nivel al contributiilor din Europa si printre cele mai reduse din lume.

De asemenea, asociatia subliniaza ca pentru majoritatea populatiei salariate a Romaniei, Pilonul II de pensii private obligatorii reprezinta singura sansa de economisire, dupa cum arata studii prezentate recent.

Studiile citate de APAR confirma faptul ca 50% din familiile din Romania nu reusesc sa economiseasca absolut deloc (studiu prezentat de Banca Nationala a Romaniei, in septembrie 2009), in timp ce 67% din populatia urbana a Romaniei nu economiseste absolut deloc si nici nu are niciun fel de rezerve financiare.

In plus, membrii asociatiei sustin ca bugetul public de pensii a fost adus in pragul falimentului de majorarile nesustenabile si nerealiste de pensii din ultimii 5 ani.

„In perioada decembrie 2004 – decembrie 2009 pensia medie din sistemul public a avut un ritm mediu anual de crestere de 24%, fata de un ritm mediu anual de numai 15% al salariilor si de o crestere reala medie de 5,4% a economiei (Produsului Intern Brut) in aceeasi perioada. Aceste majorari nerealiste de pensii au adus bugetul public de pensii in situatia unui deficit de 1,74 miliarde de euro in 2009 si a unui deficit estimat la 2,5 miliarde de euro, in 2010. Fata de acest deficit, blocarea Pilonului II aduce o reducere de cheltuieli echivalenta cu doar 1,8% din deficitul bugetului public de pensii din 2010. Chiar si reduse cu 15%, pensiile de la stat ar ramane mai mari (atat in termeni nominali, cat si in termeni reali – peste inflatie) decat nivelul din luna septembrie 2008, adica inaintea izbucnirii crizei financiare si economice globale. Spre deosebire de aceasta situatie, economia reala (salariatii din sectorul privat si companiile private) se afla in prezent la o scadere de cel putin 10% (din Produsul Intern Brut), in termeni reali, fata de luna septembrie 2008”, se mai arata in comunicatul APAPR.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !