Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow "Legislatia actuala incurajeaza nemunca"
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

"Legislatia actuala incurajeaza nemunca"
Conferinta va aborda teme legate de contractele individuale de munca, solutii de reducere a personalului, dar si modalitati practice de atenuare a reorganizarii in companii.
 
In contextul crizei actuale, profesionistii din departamentele juridic si resurse umane ale companiilor, dar si managerii generali, se confrunta cu din ce in ce mai multe provocari de resurse umane, pornind de la aspecte legate de contracte de munca sau prevederile codului muncii, pana la restructurari si reorganizari.

In cadrul celor doua sesiuni de discutii, specialistii in HR, consultantii si avocatii de business invitati au oferit participanilor o perspectiva complexa asupra solutiilor disponibile in materie de legislatia muncii.

Vorbitorii invitati in cadrului primului panel de discutii sunt Mihaela BUZILA - KPMG; Silvia RADU - IBM Romania; Irina BITA - eMag; Mihaela MATEI, Senior HR Consultant.

“In contextul economic actual companiile sunt de multe ori puse in situatia de a dispune masuri de restructurare. Indiferent daca opteaza pentru modificarea contractelor individuale de munca sau pentru concedierea unor angajati, companiile intalnesc obstacole legislative. Mai mult, obstacole legislative se intalnesc chiar si cu privire la simpla desfasurare a relatiilor de munca, in conformitate cu vointa companiei corelata cu vointa angajatilor. Se dovedeste astfel necesara modificarea legislatiei muncii pentru a fi create mecanisme care permit companiei si angajatului sa isi stabileasca o relatie de munca flexibila, adaptata nevoilor fiecaruia dintre ei. De asemenea, este necesara consacrarea legislativa a performantei, ca principal criteriu pentru selectarea, remunerarea, motivarea angajatilor si retentia personalului.” spune Anca GRIGORESCU, partener fondator bpv GRIGORESCU si moderator al primei sesiuni.

A doua sesiune de discutii este moderata de Tiberiu Csaki, Local Partner Salans:
"Aflate sub presiunea reducerii costurilor, companiile au au fost adeseori nevoite sa recurga, in ultimii doi ani, la concedieri colective sau individuale, neglijind insa uneori sa se asigure ca parcurg in mod corespunzator toate etapele necesare prevazute de lege. Astfel, ceea ce initial parea o modalitate simpla de reducere de costuri, s-a dovedit a fi ulterior dimpotriva, un cost deloc de neglijat: angajatii au dat judecata compania si au castigat, fiind reangajati si, in unele cazuri, beneficiind si de plata de daune, pe linga salariile platite retroactiv. Pe langa pierderile de ordin financiar, companiile au iesit din aceste litigii si cu pierderi de imagine, cu posibile implicatii in acelasi timp si asupra strategiei de HR. Este de aceea cu atat mai important pentru companii sa actioneze cu prudenta atunci cand procedeaza la concedieri in aceasta perioada si sa aiba in vedere si efectele pe termen mai lung, pentru ca piata nu va ramane vesnic o piata a angajatorului”.

UPDATE

Mihaela Matei, Senior Hr Consultant
:

- nu cred ca au fost domenii care sa nu fi fost afectate de criza
- cele mai mari 20 de firme au desfintat 20.000 de locuri de munca, in 2009
-domeniile de activitate vizate: 20% au provenit din constructii, industrie: productia de echipamente, auto, [ Dacia a facut o nota discordanaa datorita diverselor programe in care a reusit sa intre], transporturi, sectorul energetic, sectorul bancar
-unele din sectoarele cu avut un traseu pozitiv: retail si call center-uri.

In total,s-au creat in 2009 undeva pe la 10-11.000 de locuri de munca

Silvia Radu, IBM Romania:


-Legislatia romaneasca protejeaza locul de munca, mai putin pe angajati. Codul Muncii aplicabil astazi reflecta o realitatea sociala tardiva. Relatiile de munca s-au schimbat, de aceea este nevoie de modificarea Codului Muncii.
-Criteriile sociale sunt importante, dar perfomanta ar trebui sa fie un criteriu cu o pondere semnificativa in prevederile Codului Muncii privind concedierea

Mihaela Matei, senior HR consultant

Restructurarea nu ar trebui sa fie asimilata cu reducerea de personal Reducerile de personal vin cu efecte negative si pentru angajatori, dar nici pentru bugetul de stat nu este benefic.

S-ar putea apela la restructurari de costuri, prin diminuarea salariilor, diminuarea programului  de lucru
-fiecare firma a incercat sa gaseasca niste solutii si sa mearga pe diferite variante: saptamana de lucru de 4 zile, a 5-a zi platita cu 30%, utilizarea unor alte forme de colaborare pentru chestiuni temporare;
-incercarea de a face anumite activitati la domiciliu
-discutarea unor pachete salariale cu componenta variabila: componenta fixa este redusa, iar componenta variabila se stabileste in functie de rezultatele firmei

Silvia Radu:

Codul Muncii ar trebui sa dea posibilitatea angajatului si angajatorului sa aiba o relatie directa, sanatoasa.
-principiul de baza care ar trebui sa duca la modifcarea Codului Muncii ar trebui sa fie flexibilitatea
-eliminarea procedurilor birocratice
-stabilitatea clauzelor negociate de parti pe durata agreata
-aplicarea contractelor colective asupra partilor care negociaza

Totodata,exista o deschidere in a accesa alte variante de colaborare in afara CIM si o deschidere in a merge pe proiecte, pe o durata determinata
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !