Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow ANPC: Amenzi de peste 2,1 milioane de lei pentru magazinele de haine
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

ANPC: Amenzi de peste 2,1 milioane de lei pentru magazinele de haine
Comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au gasit nereguli la peste 90% dintre magazinele verificate, care comercializau articole de imbracaminte, aplicand amenzi in valoare de peste 2,1 miloane de lei. De asemenea, in urma controalelor au fost oprite de la comercializare produse in valoare de peste 4,3 milioane de lei, potrivit unui comunicat al ANPC.
 
Astfel, in perioada 6–13 aprilie 2010, Autoritatea ANPC a desfasurat o actiune de verificare a respectarii prevederilor legale la comercializarea produselor textile.

Comisarii ANPC au verificat 920 operatori economici (inclusiv 16 magazine de tip outlet) depistandu-se abateri la 849 din totalul controlat (92,28%).

Totodata, acestia au aplicat 680 amenzi contraventionale in valoare de peste 2, 1 milioane de lei si 257 avertismentesi s-au dispus 742 masuri de oprire temporara de la comercializare pentru produse textile in valoare de peste 4, 3 milioane de lei.

Principalele abateri constatate

1. Abateri privind informarea consumatorilor prin elementele de identificare si caracterizare ale produsului.
Produsele de acest tip trebuie sa fie insotite de urmatoarele elementele de identificare si caracterizare:
- denumire produs;
- denumirea si/sau marca producatorului;
- adresa postala a sediului social pentru producatorii/importatorii din afara UE;
- adresa postala a sediului unde pot fi contactati pentru producatorii/distribuitorii din UE;
- principalele caracteristici tehnice: marime, culoare, model.

2. Abateri privind traducerea in limba romana a informatiilor oferite consumatorilor (art. 20 din OG 21/1992)
Abateri constatate la 411 operatori economici (44, 67%) din judetele Arad, Mehedinti, Olt etc.

3. Nerespectare normelor privind denumirea si marcarea compozitiei fibroase (HG 527/2007)
Cumparatorul trebuie sa fie informat despre denumirea si procentul fibrelor continute.

4. Nerespectarea compozitiei fibroase declarata pe eticheta produsului
Analiza probelor prelevate pentru determinarea compozitiei fibroase a identificat ca informatiile de pe eticheta produsului erau diferite fata de determinarile rezultate din buletinele de analiza emise de CNEIP Larex Bucuresti.
Exemple:
• camasa barbateasca SAFIR - compozitie fibroasa inscriptionata pe eticheta: bumbac 65% si poliester 35%, compozitie fibroasa determinata: bumbac 2,1% si poliester 97,9 %;
• pantalon trening - compozitie fibroasa inscriptionata pe eticheta textila interioara: bumbac 65% si poliester 35%, compozitie fibroasa determinata: poliester 100%;
• camasa barbateasca GERMENT'S 180 - compozitie declarata pe eticheta: bumbac 100%, compozitie fibroasa determinata: poliester 100% ;
• camasa barbateasca GERMENT'S 190 - compozitie inscriptionata pe eticheta: matase 100%, compozitie fibroasa determinata: poliester 100% ;
• trening dama (pantalon si bluza) - compozitie fibroasa inscriptionata: bumbac 100%, compozitie fibroasa determinata: bumbac 82,4% si poliester 17,6%.
• camasa bms SUN 100 - compozitie fibroasa declarata: bumbac 100%, compozitie fibroasa determinata: bumbac 28,6% si poliester 71,4%.

5. Abateri privind indicarea modului de intretinere a produselor
Consumatorii trebuie sa fie informati prin intermediul simbolurilor grafice aplicate pe produs, pe o eticheta rezistenta la umiditate, cu privire la tratamente de spalare, clorurare, calcare, curatare chimica si uscare in masini cu tambur rotativ.

6. Nerespectarea reglementarilor privind promotiile
In cazul ofertelor speciale, consumatorul trebuie sa fie informat neechivoc cu privire la data de incepere a promotiei, incetarea promotiei (fie prin epuizarea stocului fie la o data anuntata), pretul vechi si pretul nou precum si asupra altor eventuale conditii specifice.

Sfaturi pentru consumatorii care achizitioneaza produse textile:

• Achizitionati produse textile numai din magazine si/sau raioane specializate, unde se elibereaza documente de cumparare (factura, bon fiscal, chitanta fiscala);
• Verificati cu atentie produsele textile care poarta numele unor marci celebre dar al caror pret este exagerat de mic in raport cu pretul real al unor astfel de produse; exista riscul ca acestea sa fie contrafacute;
• Examinati cu atentie produsele si probati-le inainte de a lua decizia de cumparare;
• Verificati existenta instructiunilor de intretinere care trebuie sa acopere toate operatiunile/tratamentele in ordinea: spalare, clorurare, calcare, curatare chimica si uscare in masina de uscat cu tambur rotativ, indiferent daca se aplica sau nu (daca nu se aplica un tratament, simbolul respectiv este taiat/barat). Instructiunile enumerate trebuie sa fie marcate pe o eticheta din material textil, rezistenta la apa si caldura, montata/cusuta in interiorul produsului.Verificati daca sunt indicate compozitia si procentul componentelor fibroase continute de produs.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !