Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Proiectul de OUG care va reduce pensiile si salariile
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Proiectul de OUG care va reduce pensiile si salariile
Desi Ministerul Muncii nu a vrut sa confirme proiectul de OUG care reduce pensiile si salariile, nici nu a negat informatiile aparute in presa cu privire la existenta unui asemenea act normativ. Proiectul circula in prezent in Minister si prevede, printre altele, diminuarea punctului de pensie la 622,9 lei, alocatii de stat mai mici cu 15% si desfiintarea trusoului pentru nou-nascuti. In cazul in care ai informatii suplimentare referitoare la evolutia acestui proiect.
 
”Doar cand vom avea un document final, cu masuri concrete aprobate de Guvern, Ministerul Muncii va fi in masura sa il prezinte opiniei publice”, se arata intr-un comunicta de presa al ministerului.

”Atunci cand vor fi stabilite toate masurile ce se impun a fi luate, proiectul de act normativ va fi supus aprobarii Guvernului, urmand a fi transmis, spre adoptare, la Parlament.”

Mentionam ca varianta actuala a proiectului de act normativ a aparut pe blogul judecatorului Adrian Neacsu, presedintele tribunalului Vrancea, cu precizarea ca sursa nu este una publica.

Desi este greu de crezut ca aceste masuri fara precedent vor fi emise prin ordonanta de urgenta, iar nu prin asumarea raspunderii guvernamentale, de exemplu, care este cel mai eficient mijloc de legiferare al guvernului atunci cand se bucura de sprijin parlamentar solid, aceasta prima varianta de act normativ care circula are meritul de a arata variantele tehnice asupra carora se reflecta in aceste zile” spune judecatorul Adrian Neacsu.

O a doua observatie priveste faptul ca masurile de reducere a salariilor si pensiilor nu sunt prevazute pe o perioada limitata.

Potrivit proiectului, castigul salarial brut, solda bruta, respectiv indemnizatia bruta, aferent personalului incadrat in autoritati si institutii publice se diminueaza cu 25% .

In situtia in care, din aplicarea acestor prevederi rezulta o valoare mai mica decat valoarea salariului minim brut pe tara, suma care se acorda este de 600 lei.

Prevederile se aplica incepand cu drepturile aferente lunii iunie

De asemenea, incepand cu 1 iunie 2010, valoarea punctului de pensie este de 622,9 lei, iar in anul 2010, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale nu contracteaza bilete de odihna.

Tot de la 1 iunie 2010, nivelul pensiei minime garantate scade de la 350 la 300 lei., iar cuantumul lunar al drepturilor banesti prevazute de legi speciale, cuvenite sau aflate in plata, se diminueaza cu 15%.

Drepturile banesti mentionate sunt cele prevazute de urmatoarele acte normative:
a)Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizatii si sporuri invalizilor, veteranilor si vaduvelor de razboi
b)Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi
c)Legea nr. 49/1999 privind pensiile IOVR
d)Decretul-Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate or constituite in prizonieri
e)OG nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive entice
f)Legea nr. 309/2002 privind recunoasterea si acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Muncii in perioada 1950-1961
g)Legea nr. 341/2004 a recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la Victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revolutiei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987
h)Legea nr. 109/2005 privind instituirea indemnizatiei pentru activitatea de liber-profesionist a artistilor interpreti sau executanti din Romania
i)Legea nr. 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru sotul supravietuitor pensionar
j)Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania
k)Legea nr. 94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi


Proiectul mai prevede si faptul ca, incepand cu data de 1 iunie 2010, cuantumul indemnizatiei de somaj aflat in plata la data intrarii acestei ordonante in vigoare sau care se stabileste sau se repune in plata dupa suspendare, ulterior datei intrarii in vigoare, precum si drepturile banesti care se acorda lunar din bugetul asigurarilor pentru somaj in functie de cuantumul indemnizatiei de somaj  se diminueaza cu 15%.

Si prestatiile de asistenta sociala se diminueaza cu 15%.

Drepturile asupra carora se aplica aceasta diminuare sunt urmatoarele:
-Alocatia familiala complementara si alocatia de sustinere pentru familia monoparentala
-Alocatia pentru nou-nascuti
-Indemnizatia acordata in temeiul art. 1 si art. 2 din OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului
-Alocatia de stat pentru copii

Pe data intrarii in vigoare a acestei ordonante se abroga:
-Legea nr. 482/2006 privind acordarea de trusouri pentru nou-nascuti
-OG 5/2010 pentru modificarea art. III alin (1) din OG nr. 3/2007 privind unele masuri financiar-fiscale din domeniul protectiei sociale
-Legea nr. 396/2006 privind acordarea unui sprijin financiar la constituirea familiei

Si contributia la sanatate ar putea creste

Directorul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Adina Geana, a spus ca lucreaza, impreuna cu Ministerul Sanatatii, la un proiect care vizeaza cresterea contributiei la sanatate.

Contributia la Fondul de asigurari de sanatate ar putea fi majorata de la 10,7 la 14%, ceea ce ar creste cu 20% valoarea fondului, a declarat, miercuri, directorul CNAS, Adina Geana, citata de Mediafax. Ministerul Sanatatii si CNAS pregatesc in acest sens chiar un proiect de act normativ, a adaugat ea ea. "Daca s-ar accepta aceasta crestere a contributiei, atunci valoarea Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) ar creste cu 20%", a spus Adina Geana. Seful ei, presedintele CNAS, Lucian Duta, o contrazice: "Am facut doar o simulare".
 
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !