Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Firmele in insolventa sau dizolvare scapa de impozitul minim
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Firmele in insolventa sau dizolvare scapa de impozitul minim
In Monitorul Oficial nr. 307 din 11 mai 2010 s-a publicat Legea 76/2010 pentru aprobarea OUG 109/2009 pentru modificarea Codului fiscal. O modificare importanta adusa de aceasta lege Codului fiscal, este aceea referitoare la scutirea de la plata impozitului minim a persoanelor juridice aflate in insolventa sau in dizolvare.
 
Astfel, contribuabilii care se afla in procedura insolventei nu vor mai datora impozit minim de la data deschiderii acestei proceduri, potrivit legii. In cazul contribuabililor aflati in dizolvare, scutirea de la plata impozitului minim se aplica de la data inregistrarii mentiunii privind dizolvarea In registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
Pentru contribuabilii care se dizolva de plin drept ca urmare a expirarii duratei de existenta prevazute In actul constitutiv sau, dupa caz, In actul modificator, scutirea de la plata impozitului minim opereaza de la data dizolvarii prevazute In aceste acte. Nu intra sub incidenta acestor prevederi contribuabilii care se afla In dizolvare fara lichidare.

O alta modificare se refera la mentionarea expresa a faptului ca autoritatile fiscale pot ajusta suma veniturilor sau a cheltuielilor in cadrul tranzactiilor efectuate Intre persoane romane afiliate, pentru a se reflecta pretul de piata al bunurilor sau al serviciilor furnizate In cadrul tranzactiei.

Aceasta inseamna ca, in cazul in care tranzactiile intre persoanele afiliate s-au facut la preturi mult mai mici decat pretul pietei sau la preturi mult mai mari, atat veniturile cat si cheltuielile vor fi ajustate la valoarea de piata a bunurilor sau serviciilor si, automat, se vor recalcula si taxele si impozitele aferente.

Desi exista o prevedere similara si anterior acestei modificari, Codul fiscal nefacand nicio diferentiere intre persoanele afiliate romane sau nerezidente, in normele metodologice de aplicare a Codului fiscal exista precizarea ca tranzacţiile intre persoanele juridice romane afiliate nu vor fi ajustate functie de pretul pietei pentru recalcularea taxelor. Aceasta precizare nu a fost inca modificata; insa, potrivit puterii juridice a actelor normative, legea prevaleaza normelor, ceea ce inseamna ca in urmatoarea perioada de timp va trebui sa ne asteptam la controale din partea organelor fiscale care sa reconsidere inclusiv tranzactiile efectuate intre persoanele afiliate romane.

Toate aceste modificari vor intra in vigoare incepand cu 14 mai 2010.

Potrivit Codului fiscal, o persoana este afiliata cu alta persoana daca relatia dintre ele este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:

* o persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica, daca acestea sunt sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv. Intre persoanele afiliate, pretul la care se transfera bunurile corporale sau necorporale ori se presteaza servicii reprezinta pret de transfer;
* o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, In mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot detinute la persoana juridica ori daca controleaza In mod efectiv persoana juridica;
* o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin:

(i) prima persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza persoana juridica;

(ii) a doua persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la prima persoana juridica;

(iii) o persoana juridica terta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !