Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Impozit pe venit: Obligatii de plata cu termen 25 februarie
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Impozit pe venit: Obligatii de plata cu termen 25 februarie
Persoanele juridice si fizice care retin la sursa impozitul pe venit, nerezidentii, persoanele fizice care obtin venituri salariale din strainatate si angajatii misiunilor diplomatice trebuie sa plateasca impozitul pe venit, aferent lunii ianuarie, pana la data de 25 de februarie.

Persoanele fizice si juridice care retin la sursa impozitul pe venit 

Codul fiscal stabileste ca platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.

Termenul nu se aplica impozitului din salarii datorate de microintreprinderi, asocieri fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice precum si  persoane fizice care desfasoara activitati independente, acestea avand obligatii trimestriale.

Tododata, termenul de 25 februarie nu se aplica si pentru obligatiile de plata reprezentand impozit pe veniturile din salarii datorate de catre asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, cu exceptia institutiilor publice, obligatia fiind trimestriala.

Din categoria impozitului retinut la sursa, conform legislatiei specifice privind impozitul pe venitul persoanelor fizice, cu termen lunar de declarare, mai fac parte:
- impozit pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala;
- impozit pe veniturile din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
- impozit pe veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil;
- impozit pe veniturile din vanzarea bunurilor in regim de consignatie;
- impozit pe veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;
- impozit pe veniturile din dividende distribuite persoanelor fizice;
- impozit pe veniturile din dobanzi;
- impozit pe castigul din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare;
- impozit pe castigul din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni de acest gen, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare;
- impozit pe veniturile din pensii;
- impozit pe veniturile din premii si din jocuri de noroc;
- impozit pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal;
- impozit pe alte venituri ale persoanelor fizice.

Tot pana la 25 februarie, trebuie declarat si impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti.

De la 25 februarie, contribuabilii folosesc noul model al Declaratiei 100 

Pentru impozitul datorat de la 1 ianuarie 2008, cu termen de declarare incepand cu data de 25 februarie, persoanele fizice si juridice care retin la sursa impozitul pe venit vor utiliza un nou model al Declaratiei privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat (Declaratia 100), aprobat prin Ordinul ANAF nr. 101/2008, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 70 din 30.01.2008. 

Depunerea Declaratiei 100 cu cod de bare 

Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat se completeaza cu ajutorul programului de asistenta elaborat de ANAF si se editeaza in doua exemplare. Un exemplar se depune la organul fiscal competent, iar celelalt se pastreaza de catre platitor.

Formularul se depune in format hartie, semnat si stampilat conform legii, cu codificarea informatiei prin cod de bare, in conformitate cu dispozitiile Ordinului Ministerului Economiei si Finantelor nr. 125/2008, publicat in Monitorul Oficial Partea I nr. 71 din 30.01.2008.

Contribuabilii care detin certificat digital pot depune formularul prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor, portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Contribuabilii mari depun formularul prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul Sistemului electronic national, in conformitate cu prevederile legale.

Declaratia 224 pentru personalul roman al misiunilor diplomatice acreditate in Romania 

Persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania trebuie sa depuna, pana la 25 februarie, pentru luna ianuarie, Declaratia 224 – Declaratia veniturile sub forma de salarii din strainatate obţinute de catre persoane fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania.

Pentru mai multe informatii, puteti consulta:

- Ordin ANAF nr. 101/2008 - formulare pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa

- Ordin MEF nr. 125/2008 - depunerea declaratiilor fiscale cu codificarea informatiei prin cod de bare

Aceste ordine le puteti gasi la sectiunea "Legislatie", in josul paginii.

 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !