Privatii, loviti prin ricoseu, scrie
Capital.
Desi ar fi trebuit sa fereasca mediul de afaceri de noi poveri, masurile de austeritate bugetara anuntate de guvernul Boc vor fi resimtite acut si de cei din zona nonpublica a economiei. Cele mai lovite vor fi, cel mai probabil, comertul si restul serviciilor, care isi vor vedea o buna parte a clientilor (circa 7,5 milioane de adulti, adica jumatate din total) cu veniturile diminuate.
„Estimam scaderi ale vanzarilor, mai ales in localitatile cu numerosi angajati la stat“, a aratat un manager al unui lant de magazine. Reprezentantii transportatorilor, ai benzinarilor sau ai turismului se asteapta, la randul lor, la reduceri ale cererii sau, cel putin, la orientarea clientilor catre produse mai ieftine.
Isarescu avertizeaza: daca statul nu isi reduce cheltuielile, vine inflatia, titreaza
Ziarul Financiar.
Dupa ce Banca Centrala Europeana a dat "drumul la tiparnita" pentru a permite statelor din zona euro sa se finanteze, si BNR avertizeaza ca alternativa la reducerea cheltuielilor publice este inflatia. BNR risca sa ajunga in postura de a "da drumul la tiparnita", cumparand direct titluri de stat pentru a permite Finantelor sa isi acopere deficitul, daca statul nu reuseste sa isi reduca cheltuielile si sa se eficientizeze, ceea ce ar insemna insa acceptarea unei inflatii usturatoare.
Cum poate fi controlata factura la electricitate, ne spune
EVZ.
Firmele dezvolta tot mai multe dispozitive care permit consumatorilor casnici sa isi cunoasca detaliat si sa controleze consumul de energie. Preocuparea pentru o cat mai buna cunoastere a modului in care consumam energia este tot mai mare in randul oamenilor din lumea larga. Mai nou, consumul de electricitate de acasa poate fi vazut in timp real pe internet sau pe telefonul mobil.
Cine sunt cei 6.000 de functionari publici carora le creste venitul cu 25%, scrie
Romania Libera.
Auditorii interni din sectorul public vor primi majorari salariale dupa ce, anul trecut, guvernantii au decis reducerea sporurilor.Executivul intentioneaza sa modifice printr-un proiect de lege pachetul salarial acordat auditorilor interni din institutiile publice. Astfel, aproape 6.000 de functionari publici angajati ca auditori interni vor beneficia de un spor fix de 25% din salariu, deci de o majorare a veniturilor. In urma cu un an, in contextul crizei economice si dorind sa reduca cheltuielile bugetare (solicitate si de Fondul Monetar International), guvernantii au decis reducerea unor prime si sporuri, iar echivalentul unui sfert din salariu reprezenta limita maxima a sporului. Institutiile in care erau incadrati auditorii au diminuat cheltuielile cu aceste plati si aplicau procente diferite, de la 1% pana in 25%.
Ce banci mai ofera depozite in dolari si ce dobanzi dau, informeaza
Money.ro.
In conditiile in care dolarul american se apreciaza atat pe pietele internationale cat si pe cele de la noi, economisirea prin intermediul depozitelor bancare in aceasta moneda poate reprezenta o solutie atractiva. Vezi care sunt cele mai bune cinci dobanzi la depozitele in dolari.