Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow CE: Normele privind dreptul contractelor ar putea fi imbunatatite
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

CE: Normele privind dreptul contractelor ar putea fi imbunatatite
In incercarea de a incuraja comertul transfrontalier si de a asigura drepturi solide consumatorilor, Comisia Europeana a convocat un nou grup de experti care sa propuna modalitati de imbunatatire a dreptului contractelor in Uniunea Europeana, se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene. Astfel, in cursul acestei veri, CE va lansa o consultare publica cu privire la modalitatea cea mai potrivita de a imbunatati coerenta dreptului contractelor.
 
Grupul este constituit din 18 experti in dreptul contractelor, juristi si reprezentanti ai consumatorilor.

O solutie posibila ar putea fi reprezentata de un drept european optional al contractelor (sau „un al 28-lea sistem”). De exemplu, un comerciant cu amanuntul irlandez care face afaceri cu un furnizor francez si care nu este familiarizat cu dreptul francez ar putea sa aleaga dreptul european pentru contract. In plus, un consumator polonez care face cumparaturi pe internet ar putea sa apese un „buton albastru” pe site-ul internet si sa aleaga instrumentul dreptului european al contractelor, care ar garanta un nivel inalt de protectie a consumatorilor.

La 26 aprilie 2010, Comisia a infiintat un grup de experti privind un cadru comun de referinta in domeniul dreptului european al contractelor. Pana in mai 2011, acest grup se va intalni o data pe luna, reunind cadre universitare din domeniul juridic, persoane care lucreaza zilnic cu dreptul contractelor cum ar fi juristii si notarii, precum si reprezentanti ai consumatorilor si ai intreprinderilor.

Specialisti in domeniu juridic, care au beneficiat de finantare prin programul global al UE pentru cercetare (FP6), au lucrat in acest domeniu complex al dreptului privat timp de multi ani. Rezultatul activitatii lor a fost un Proiect de cadru comun de referinta. Noul grup va pregati un text adaptat nevoilor utilizatorilor, intr-un limbaj simplu. Proiectul lor va urmari ciclul de viata al unui contract – de la obligatiile precontractuale si formarea unui contract la caile de atac in cazul incalcarii unui contract si consecintele terminarii acestuia.

Jonathan Faull, director general al Directiei Generale Justitie, Libertate si Securitate, a prezidat prima reuniune, care s-a axat pe intrebari concrete privind definitia contractului, interpretarea si formarea sa. Parlamentul European si Consiliul au statut de observatori la reuniunile grupului.

Comisia va elabora, de asemenea, un document strategic si va lansa o consultare publica in cursul verii cu privire la cea mai buna cale de urmat in domeniul dreptului contractelor in Europa. Consultarea se va desfasura, pana la sfarsitul lunii ianuarie 2011, si se va referi la problemele transfrontaliere cu care se confrunta consumatorii si intreprinderile si la cele mai bune modalitati de solutionare a acestora.

Istoricul dosarului
Comisia depune eforturi pentru eliminarea blocajelor de pe piata unica in cadrul Strategiei Europa 2020, in special prin punerea la dispozitie a unor solutii armonizate pentru contractele consumatorilor, a unui model de clauze contractuale al UE si prin realizarea de progrese in ceea ce priveste coerenta dreptului european al contractelor. Aceasta strategie a fost lansata de presedintele José Manuel Barroso la 3 martie 2010.

Intalnirea grupului de experti urmeaza publicarii in aceasta luna a doua rapoarte importante privind provocarile economice si sociale cu care se confrunta UE. Aceste rapoarte, O noua strategie pentru piata unica, al profesorului Mario Monti, fost comisar pentru piata unica si concurenta, si Proiectul Europa 2030, prezidat de fostul prim-ministru spaniol Felipe González Márquez, prezinta solutii concrete cu privire la modul in care UE poate infrunta provocarile paneuropene cum ar fi schimbarile climatice, imbatranirea populatiei si asigurarea locurilor de munca si a bunastarii sociale pentru cetateni.

La 19 mai 2010, Comisia a prezentat o agenda digitala care a subliniat potentialul dreptului european al contractelor pentru realizarea unui piete digitale unice pentru consumatori si intreprinderi.

Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !