Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Noi reguli pentru incetarea contractului individual de munca, potrivit Legii nr. 49/2010
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Noi reguli pentru incetarea contractului individual de munca, potrivit Legii nr. 49/2010
Lit. d) a art. 56 din Codul muncii s-a modificat si s-a completat prin art. IV. pct. 1 din Legea nr. 49/2010 privind unele masuri in domeniul muncii si asigurarilor sociale, astfel: "Contractul individual de munca existent inceteaza de drept" la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare".
 
Observam ca se face referire numai la pensionarea pentru limita de varsta, nu si la pensionarea anticipata sau anticipata partiala.

De asemenea, noile dispozitii nu fac referire la reducerea varstei standard pe baza grupelor de munca (muncii in conditii deosebite sau speciale), deci pensionarea pentru limita de varsta pe baza reducerii varstei standard este facultativa, cu consecinta incetarii contractului individual de munca la data primirii deciziei de pensionare.

Fiind vorba de o incetare la termen, nu are importanta daca anterior intervine o situatie de suspendare a contractului individual de munca, fie ea si de drept (de exemplu un concediu pentru incapacitate de munca) – aceasta nu va amana data incetarii contractului individual de munca.

La pct 2 al aceluiasi articol (art. IV. din Legea nr. 49/2010) se precizeaza ca o asemenea situatie se va constata in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acesteia, in scris, prin decizie a angajatorului si se va comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

Aceasta constatare este independenta de momentul primirii deciziei de pensionare de catre cel in cauza.

Pentru ca cele doua momente sa nu fie distantate in timp, art. 82 alin. 2 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, asa cum a fost modificat de art. I pct. 2 din Legea nr. 49/2010, dispune ca cererea de pensionare impreuna cu actele care dovedesc indeplinirea conditiilor trebuie depuse de catre solicitant sau, dupa caz, de angajator la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul solicitantului, cu 30 de zile calendaristice inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare, prevazute de lege.

Nu se precizeaza clar cand depune angajatorul actele mentionate. Cel interesat de obtinerea pensiei, in conditiile incetarii contractului individual de munca este, fara indoiala, salariatul. De aceea, credem ca pentru angajator reprezinta o facultate depunerea actelor si nu o obligatie. Oricum, decizia salariatului, de a se pensiona sau nu, nu modifica deciza angajatorului de a inceta de drept contractul individual de munca si obligatia lui de a constata acest fapt.

Salariatul, ca de altfel si angajatorul, pot afla de data certa a indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare informandu-se in timp util (anterior termenului de mai sus) la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul solicitantului (salariatului). Un ghid important in acest sens il reprezinta si Anexa nr. 9 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, aprobate prin Ordinul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale nr. 340/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.

Angajatorul, spre deosebire de salariatul in cauza, este obligat sa faca demersuri pentru aflarea datei certe de indeplinire a conditiilor de pensionare pentru limita de varsta – de la acea data curge termenul de 5 zile in care trebuie sa constate incetarea de drept a contractului.
Problema se pune pentru angajatorii din sistemul public, intrucat acestia vor raspunde patrimonial pentru neaplicarea art. 56 lit. d) din Codul muncii, cu mentiunea ca salariatul care a prestat munca dupa momentul cand trebuia sa ii inceteze contractul, are dreptul la salariu in baza unui contract neincheiat in forma scrisa, cumuland pensia cu salariul. Daca aceasta depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, angajatorul va fi sanctionat si contraventional cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, in baza art. 17 alin. 1 si art. 23 din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, cu modificarile si completarile ulterioare.

In situatia angajatorilor si salariatilor din sectorul privat situatia este asemanatoare, cu diferenta ca acestia nu vor rapunde patrimonial sau contraventional.

Precizam ca persoanelor care au depus cererile de pensionare inainte de data intrarii in vigoare a Legii nr. 49/2010 – 1 aprilie 2010 – le va inceta contractul individual de munca la data primirii deciziei de pensionare, potrivit art. II din aceeasi lege.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !