Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow INS: Castigul salarial mediu net a scazut cu 73 de lei, in luna aprilie
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

INS: Castigul salarial mediu net a scazut cu 73 de lei, in luna aprilie
In luna aprilie, castigul salarial mediu net a fost de 1436 lei, cu 4,8% mai mic fata de luna precedenta, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). De asemenea, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3620 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (803 lei).
 
Conform datelor prezentate de INS, in luna aprilie 2010, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1973 lei, cu 4,9% mai mic fata de luna precedenta.

Totodata, indicele castigului salarial real pentru luna aprilie 2010 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 94,9%.

Aprilie 2010 comparativ cu martie 2010
In luna aprilie 2010, in majoritatea activitatilor economice, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai scazut decat in luna precedenta, cand s-au acordat prime ocazionale (premii anuale2, al 13- lea salariu pentru anul 20092, prime de Paste), sume din profitul net si din alte fonduri (tichete cadou).

De asemenea, scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna aprilie a fost cauzata de nerealizari de productii, de somaj tehnic si de dificultati financiare.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
- cu 30% in fabricarea produselor din tutun;
- intre 15% si 17% in intermedieri financiare, extractia carbunelui superior si inferior;
-intre 10% si 14% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, alte activitati extractive, invatamant;
- intre 8% si 10% in activitati de editare, captarea, tratarea si distributia apei, administratie publica, prelucrarea lemnului (inclusiv fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea echipamentelor electrice;
- intre 6% si 8% in activitati de posta si de curier, fabricarea produselor textile, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea bauturilor, alte activitati industriale n.c.a.

Cresteri ale castigului salarial mediu net in luna aprilie 2010 fata de luna precedenta s-au inregistrat doar in cateva activitati economice si au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv prime de Paste), de realizarea de productii ori incasari mai mari dupa cum urmeaza:
- cu 8,1% in tranzactii imobiliare, respectiv cu 6,8% in activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii;
- intre 4% si 5% in telecomunicatii, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrǎri audio si activitati de editare muzicalǎ; activitati de difuzare si transmitere de programe), transporturi pe apa, transporturi terestre si transporturi prin conducte.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net in activitatile de invatamant (-10,7%), administratie publica (-8,6%), sanatate si asistenta sociala (-4,0%) urmare a acordarii in luna martie, in unele unitati, a sumelor din alte fonduri (stimulente) si a primelor ocazionale (al 13-lea salariu pentru anul 20092), dar si din cauza retragerii/diminuarii anumitor sporuri ori a dificultatilor financiare.

Aprilie 2010 comparativ cu aprilie 2009

Potrivit INS, comparativ cu luna aprilie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 2,0%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 97,8%.
 
Sura: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !