In sedinta din data de 7 iunie 2010, in cadrul controlului anterior promulgarii Legii lustratiei, adoptata de Camera Deputatilor in urma cu 3 saptamani, Curtea Constitutionala (CCR) a decis ca actul normativ este neconstitutional, dupa cum informeaza un comunicat de presa al CCR.
In sedinta din data de 7 iunie 2010, Curtea Constitutionala a solutionat, in cadrul controlului anterior promulgarii legii, prevazut de art. 146 lit.a) din Constitutie, sesizarile privind neconstitutionalitatea Legii lustratiei, privind limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, sesizari formulate de un numar de 29 de senatori, respectiv 58 de deputati.
Astfel, in urma deliberarii,
Curtea Constitutionala a constatat, cu majoritate de voturi, ca Legea este neconstitutionala.
Motivarea solutiei va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.
Potrivit
Legii lustratiei, persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist nu vor mai avea acces la unele functii si demnitati publice, pentru o perioada de 5 ani de la intrarea in vigoare a Legii lustratiei, actul normativ fiind adoptat de Camera Deputatilor, miercuri. Insa, actul normativ face diferenta intre persoanele numite in functii publice si cele alese prin vot. Astfel, daca se dovedeste colaborarea cu vechiul sistem, cei dintai vor fi demisi in 90 de zile, in timp ce alesii isi vor putea duce mandatul la capat.