Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Scaderea cheltuielilor publice va duce la reducerea numarului de contestatii la licitatii, in 2010
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Scaderea cheltuielilor publice va duce la reducerea numarului de contestatii la licitatii, in 2010
Numarul contestatiilor la licitatii a crescut cu 33% in primul trimestru, potrivit Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), care estimeaza o reducere a acestui ritm pana la finele anului, pe fondul scaderii sumelor alocate de la bugetul de stat pentru cheltuieli publice, informeaza MEDIAFAX.
 
"In primele trei luni, CNSC a primit cu peste 33% mai multe contestatii comparativ cu intervalul ianuarie-martie 2009. Prin extrapolare, am putea estima ca numarul contestatiilor va creste cu 30-40% pana la finele anului, dar pe fondul crizei, ma astept, incepand cu al treilea trimestru, la o incetinire a ritmului de contestatii depuse. Reducerea cheltuielilor bugetare va afecta dinamica numarului de contestatii, care va stagna sau scadea fata de 2009", a declarat, presedintele institutiei, Lehel Lorand Bogdan, citat de MEDIAFAX.

In primele trei luni ale anului, numarul contestatiilor (dosarelor) depuse la CNSC a crescut cu 33,6% comparativ cu perioada similara a anului 2009, la 1.711. De asemenea, institutia a solutionat 1.874 de dosare, cu 28% mai multe comparativ cu perioada similara a anului precedent, in conditiile in care numarul de angajati a ramas la nivelul anului 2008.

In 2009, au fost depuse la CNSC 9.218 de contestatii, in crestere cu 41,5%.

Potrivit lui Bogdan, din cele peste 7.360 de decizii de solutionare emise de institutie in 2009, un numar de 784, respectiv 10,7%, au fost atacate cu plangere la Curtea de Apel, iar dintre acestea doar 89 au fost admise, ceea ce reprezinta un procent de 1,2% din totalul deciziilor emise de CNSC in anul precedent.

"Din totalul deciziilor emise in 2009, peste 35% au fost favorabile contestatorilor, adica agentilor economici. Asta inseamna ca CNSC a admis, in parte sau in totalitate, neregulile prezentate in contestatiile depuse si a dispus remedierea acestora, acolo unde procedura de atribuire inca nu s-a incheiat", a adaugat presedintele CNSC.

Acesta a afirmat ca 34% din numarul contestatiilor depuse in 2010 vizeaza documentatia de atribuire, iar 66% rezultatul procedurii de atribuire a contractului, ponderile fiind similare cu cele consemnate in urma cu un an.

El a aratat ca cele mai multe contestatii sunt depuse in cazul licitatiilor pentru lucrari de infrastructura (drumuri, utilitati), pentru ca "in acest domeniu statul a alocat cei mai multi bani in ultimii ani".

"Practic, acolo unde se duc banii si au loc licitatii, acolo se depun si contestatii intr-un numar mai mare. De asemenea, daca valoarea proiectului este ridicata, si interesul ofertantilor creste, ceea ce conduce la un un numar mai mare de contestatii, o parte fiind depuse si de societati din afara Romaniei", a mai precizat Bogdan.

El a adaugat ca, in urma cu cativa ani, firmele straine nu erau interesate de licitatiile locale, mai ales cele cu valoare redusa, dar acum sunt prezente activ la aproape toate procedurile de atribuire.

"Concurenta este acerba pentru banul public. Pe fondul crizei, firmele private, locale sau straine, trebuie sa supravietuiasca si se inscriu la licitatii publice, in conditiile in care in anii precedenti nu erau foarte interesate", a mai spus presedintele CNSC.

Lehel Lorand Bogdan a aratat ca agentii economici sunt "mai bine pregatiti" si sesizeaza "mai repede" eventualele lacune ale documentatiei de atribuire in raport cu autoritatile publice (consilii judetene, primarii).

"Exista o criza acuta de personal specializat in randul achizitiilor publice la nivelul autoritatilor publice si, in acest context, ofertantii «profita» de orice «fisura» a documentatiei sau contesta orice neregula aparuta in procesul de atribuire a unui contract", a spus reprezentantul CNSC.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !