Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Legislatie arrow Ordinul MS nr. 546/2010
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Ordinul MS nr. 546/2010
Ordinul MS nr. 546/2010 - aprobarea Regulamentului privind
acordarea sporurilor, in conformitate cu prevederile din anexa
nr. III la Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara
 
Ordinul Ministerului Sanatatii Nr. 546/2010 pentru aprobarea Regulamentului privind acordarea sporurilor la salariile de baza, in conformitate cu prevederile art. 5 din anexa nr. I si ale art. 9 si 10 din anexa nr. III la Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 370, din 4 iunie 2010.
 
Avand in vedere prevederile art. 5 din anexa nr. I „Reglementari specifice personalului incadrat pe baza de contract individual de munca — personal contractual din administratia publica” si ale art. 9 si 10 din anexa nr. III „Reglementari specifice functionarilor publici” la Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, luand in considerare Avizul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nr. 713/M.C.S. din 12 mai 2010 si al Ministerului Finantelor Publice nr. 381.881 din 25 mai 2010,
vazand Referatul de aprobare al Directiei planificarea sistemului sanitar si politici salariale nr. Cs. A./3.007 din 26 martie 2010,
in temeiul prevederilor art. 7 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului
Sanatatii, cu completarile ulterioare,
ministrul sanatatii emite urmatorul ordin:

Art. 1. — Se aproba Regulamentul privind acordarea sporurilor la salariile de baza, in conformitate cu prevederile art. 5 din anexa nr. I si ale art. 9 si 10 din anexa nr. III la Legeacadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. — Regulamentul prevazut la art. 1 se aplica functionarilor publici si personalului contractual din cadrul Ministerului Sanatatii si directiilor de sanatate publica.
Art. 3. — Pe data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte dispozitii contrare.
Art. 4. — Directiile de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii si directiile de sanatate publica vor duce la indeplinire dispozitiile prezentului ordin.
Art. 5. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Ministrul sanatatii,
Cseke Attila
Bucuresti, 26 mai 2010.
Nr. 546.

ANEXA
Regulament privind acordarea sporurilor la salariile de baza, in conformitate cu prevederile art. 5 din anexa nr. I si ale art. 9 si 10 din anexa nr. III la Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice

CAPITOLUL I
Stabilirea si acordarea sporului pentru conditii deosebit de periculoase, conditii periculoase si conditii periculoase sau vatamatoare
Art. 1.
— Prezentul regulament stabileste locurile de munca, categoriile de personal si marimea concreta a sporurilor in raport cu conditiile in care se desfasoara activitatea, precum si conditiile de acordare a acestora.
Art. 2. — (1) Locurile de munca, categoriile de personal, marimea concreta a sporurilor sunt prevazute in anexele nr. 1—3, care fac parte integranta din prezentul regulament, dupa cum urmeaza:
a) anexa nr. 1, pentru activitatea desfasurata in conditii deosebit de periculoase, conform prevederilor art. 10 alin. (1) lit. b) din anexa nr. III la Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice;
b) anexa nr. 2, pentru conditii periculoase, conform prevederilor art. 10 alin. (1) lit. a) si c) din anexa nr. III la Legeacadru nr. 330/2009;
c) anexa nr. 3, pentru activitati care se desfasoara in conditii vatamatoare conform prevederilor art. 5 din anexa nr. I si ale art. 9 din anexa nr. III la Legea-cadru nr. 330/2009.
(2) Sunt considerate locuri de munca in conditii normale acele locuri de munca definite la art. 5 lit. k) din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, care indeplinesc cerintele prevazute de aceasta lege, precum si de legislatia subsecventa acesteia si la care, in urma efectuarii determinarilor sau, dupa caz, expertizarilor de specialitate de catre organele abilitate in acest sens, nu sunt constatate conditii de munca periculoase sau vatamatoare.
Art. 3. — (1) Sporul pentru conditii deosebit de periculoase, conditii periculoase si conditii periculoase sau vatamatoare de munca se acorda potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de munca, ce se elibereaza pe baza urmatoarelor criterii:
a) inregistrarea de imbolnaviri profesionale ca urmare a activitatii desfasurate la locul de munca;
b) gradul de crestere a indicilor de morbiditate la locurile de munca respective;
c) inregistrarea unor cazuri de accidente de munca produse la locul de munca.
(2) Buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de munca se elibereaza de compartimentele de specialitate din cadrul directiilor de sanatate publica si se avizeaza de inspectoratele teritoriale de munca, care constata ca s-au aplicat toate masurile posibile de normalizare a conditiilor de munca si ca toate instalatiile de protectie a muncii functioneaza normal.
(3) Sporurile prevazute la lit. A din anexa nr. 3 se acorda in baza buletinelor de determinare sau, dupa caz, de expertizare, emise de catre autoritatile abilitate in acest sens.
Art. 4. — La stabilirea concreta a cotelor de spor in cadrul procentelor aprobate se vor avea in vedere urmatoarele criterii:
a) riscul de imbolnavire si de accidentare;
b) solicitarea nervoasa;
c) indicii de morbiditate.
Art. 5. — La acordarea sporului pentru conditii deosebit de periculoase, conditii periculoase, conditii periculoase sau vatamatoare s-au avut in vedere urmatorii factori care determina incadrarea locului de munca in una dintre cele 3 categorii:
a) natura factorilor nocivi — fizici, chimici sau biologici — si mecanismul de actiune a acestora asupra organismului;
b) intensitatea de actiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;
c) durata de expunere la actiunea factorilor nocivi;
d) existenta unor conditii de munca ce implica un efort fizic mare, in conditii nefavorabile de microclimat, zgomot intens sau vibratii;
e) existenta unor conditii de munca ce implica o suprasolicitare nervoasa, determinata de un risc de accidentare sau de imbolnavire;
f) structura si nivelul morbiditatii in raport cu specificul locului de munca;
g) alte conditii de munca vatamatoare, grele sau periculoase care pot duce la uzura prematura a organismului.

CAPITOLUL II
Dispozitii cu caracter general
Art. 6.
— (1) In toate cazurile in care se mentioneaza personalul, se va intelege intregul personal al unitatii respective.
(2) In celelalte cazuri cand se mentioneaza o anumita categorie de personal, se intelege numai personalul cuprins in categoria de personal respectiva, conform nomenclatorului de functii in vigoare.
Art. 7. — Personalul altor unitati, precum si personalul din alte compartimente din aceeasi unitate, care isi desfasoara activitatea la unul dintre locurile de munca prevazute in prezentul regulament, beneficiaza de sporul prevazut la locurile de munca respective, proportional cu timpul cat presteaza activitate la aceste locuri de munca.
Art. 8. — Personalul didactic medical sau farmaceutic care asigura activitate prin integrare clinica la locurile de munca prevazute in anexele la prezentul regulament beneficiaza de spor proportional cu timpul cat desfasoara activitate la aceste locuri de munca.
Art. 9. — Personalul care in cadrul programului normal de munca isi desfasoara activitatea fractionat la mai multe locuri de munca prevazute in anexele la prezentul regulament, cu sporuri diferite, va beneficia de sporul prevazut pentru fiecare loc de munca, in functie de timpul efectiv prestat in aceste locuri. Evidenta timpului lucrat efectiv (in ore si in zile) in diferite locuri de munca unde se acorda spor in procente diferite, precum si certificarea efectuarii acestuia se realizeaza de catre seful fiecarui compartiment (laborator, serviciu, birou etc.).
Art. 10. — (1) Cuantumul sporului se stabileste prin aplicarea cotei procentuale asupra salariului de baza in luna respectiva, corespunzator timpului efectiv lucrat la locurile de munca prevazute in anexele la prezentul regulament.
(2) In anul 2010 sporurile se vor acorda intr-un cuantum care sa conduca la o valoare egala cu suma calculata pentru luna decembrie 2009, fara a fi afectat de masurile de reducere a cheltuielilor de personal din luna decembrie 2009, prevazute la art. 10 din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, cu completarile ulterioare, corespunzator timpului efectiv lucrat la locurile de munca prevazute in anexele la prezentul regulament.
Art. 11. — Nominalizarea personalului care beneficiaza de spor pe locuri de munca se face de catre seful ierarhic superior si se aproba de ordonatorul de credite.
Art. 12. — Sporurile prevazute in anexele la prezentul regulament se platesc cu incadrarea in sumele prevazute pentru cheltuieli de personal din bugetul de venituri si cheltuieli aprobat, cu consultarea sindicatelor semnatare ale contractului colectiv de munca la nivel de ramura sanitara sau a reprezentantilor functionarilor publici.
Art. 13. — (1) Sporurile pentru conditii de munca se acorda pentru activitatea desfasurata, conform contractului individual de munca/raportului de serviciu, in cadrul programului normal de lucru.
(2) Sporurile pentru conditii de munca nu se acorda pentru activitatea prestata in afara programului normal de lucru, respectiv pentru ore suplimentare etc.
Art. 14. — Prevederile anexelor nr. 1—3 se aplica incepand cu data reincadrarii si salarizarii personalului in baza Legii-cadru nr. 330/2009.

ANEXA Nr. 1 la regulament

Sporurile acordate in baza prevederilor art. 10 alin. (1) lit. b) din anexa nr. III la Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice

Locurile de munca, categoriile de personal si marimea concreta a sporurilor pentru personalul care isi desfasoara activitatea in conditii deosebit de periculoase

Spor de pana la 100% din salariul de baza:

1. personalul care participa efectiv in campaniile de prevenire si combatere de epidemii deosebit de grave si alte asemenea actiuni stabilite de Ministerul Sanatatii si declarate prin ordin ca pesta, holera, poliomielita, variola, zoonoze, tetanos, leptospiroza etc.
2. personalul sanitar care isi desfasoara activitatea in laboratoarele de microbiologie din cadrul directiilor de sanatate publica, care lucreaza teste HIV/SIDA

ANEXA Nr. 2 la regulament

Sporurile acordate in baza prevederilor art. 10 alin. (1) lit. a) si c) din anexa nr. III la Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice Locurile de munca, categoriile de personal si marimea concreta a sporurilor pentru personalul care isi desfasoara activitatea in conditii periculoase


A. Spor de pana la 30% din salariul de baza:
— personalul care isi desfasoara activitatea cu surse de radiatii sau generatoare de radiatii, diferentiat pe categorii de risc radiologic astfel:
a) 10% la categoria I
b) 15% la categoria a II-a
c) 20% la categoria a III-a
d) 30% la categoria a IV-a

B. Spor de pana la 25% din salariul de baza:
— personalul care lucreaza cu tulpini virulente sau culturi vii in laboratoare sau compartimente de diagnostic sanitar uman

C. Spor de pana la 15% din salariul de baza:
— personalul din laboratoare si compartimente de analize medicale, de bacteriologie, parazitologie, inframicrobiologie, microbiologie, virusologie, imunologie, enzimologie, chimie sanitara, toxicologie, analize chimice, biologice, biochimice si citologice

D. Spor de pana la 7% din salariul de baza:
1. personalul sanitar care lucreaza permanent la dezinfectie, dezinsectie si deratizare si personalul mediu sanitar de igiena din dispensarele medicale
2. personalul care lucreaza in laboratoarele si compartimentele de prevenire si combatere a bolilor transmisibile

ANEXA Nr. 3 la regulament

Sporurile acordate in baza prevederilor art. 5 din anexa nr. I si ale art. 9 din anexa nr. III la Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice Locurile de munca, categoriile de personal si marimea concreta a sporurilor pentru personalul care isi desfasoara activitatea in conditii vatamatoare


A. Spor de pana la 10% din salariul de baza:
— personalul care isi desfasoara activitatea in cadrul autoritatilor si institutiilor publice in care functioneaza instalatii care genereaza campuri electromagnetice de radiofrecventa produse de emitatori pentru comunicatii, instalatii de microunde, instalatii de curenti de inalta frecventa sau statii de bruiaj

B. Spor de pana la 7% din salariul de baza:
— personalul superior si mediu sanitar din laboratoare sau compartimente de medicina muncii, care lucreaza peste 50% din timpul normal de lucru in unitati sau sectoare industriale cu conditii deosebite

C. Spor de pana la 5% din salariul de baza:
— personalul care lucreaza la aparatele de multiplicat; la orming, gestetner, rotaprint, xerox, piloris, heliograf
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !