Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow De ce nu se pot aplica ultimele masuri fiscale adoptate de Guvern?
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

De ce nu se pot aplica ultimele masuri fiscale adoptate de Guvern?
Ultimele modificari fiscale adoptate de Guvern, in special cele in scopul reducerii evaziunii fiscale, vor avea un efect invers celui scontat de autoritati, incurajand frauda si actele de coruptie, au declarat consultantii fiscali prezenti la o conferinta organizata marti
 
Modificarile aduse Taxei pe Valoare Adaugata:

O masura ce urmeaza platii TVA-ului din momentul achizitiei intracomunitare pentru produsele cu grad ridicat de risc este aplicarea taxarii inverse pe intreg lantul de comercializare a acestor produse.

Potrivit lui Sorin Istrate, managing partner la Contexpert, aplicarea taxarii inverse nu este noua in Romania, aceasta a mai fost aplicata in domeniul constructiilor. Din fericire s-a renuntat la aceasta masura, cu toate ca destul de tarziu pentru unele companii care au avut probleme majore. Insa, in prezent s-a revenit la taxarea inversa pentru noi domenii de activitate.

Ce presupune aceasta taxare inversa:
-achitarea TVA-ului in vama de catre companiile care fac achizitii intracomunitare
-livrarea in regim de taxare inversa /(fara colectare) catre clienti
-colectarea si plata TVA-ului de catre veriga finala din lant.

Gabriel Biris, partener la Biris Goran considera ca masurile simplificate elimina furtul TVA-ului “pe lant” la produse alimentare, insa vor pune producatorii in pozitia de a cere rambursarea TVA-ului.

Totodata, acesta este de parere taxarea inversa ca ar putea fi o masura buna daca statul nu ar avea probleme cu coruptia si ar avea capacitate reala sa ramburseze TVA

“Este o masura care dezavantajeaza producatorii si avantajeaza retailerii”, spune Biris.

Totodata, Sorin Istrate vorbeste si despre obiective ascunse ale taxarii inverse, precum:
-cresterea problemelor referitoare la necesitatea de disponibilitati banesti pentru a sustine valoarea TVA aferenta stocurilor pana la momentul rambursarii TVA-ului de catre bugetul statului
-cresterea semnificativa a riscurilor fiscale pentru operatorii intracomunitari care vor fi controlati mult mai des de catre Garda Financiara si ANAF
-cresterea cheltuielilor referitoare la achizitiile intracomunitare
-agravarea tendintei de relocare a companiilor multinationale in afara granitelor Romaniei si livrarea de bunuri de catre acestea catre clientii din Romania doar la cerere, ceea ce va conduce la pierderea de venituri la bugetul statului.


Infiintarea Registrului Operatorilor Intracomunitari


incepand cu data de 1 iulie 2010 , se infiinteaza si se organizeaza in cadrul Agentiei Nationale de “Registrul operatorilor intracomunitari” care cuprinde toate persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care efectueaza operatiuni intracomunitare.

Inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari trebuie sa se faca inainte de efectuarea oricareia dintre operatiunile intracomunitare

Gabriel Biris crede ca Registrul Operatorilor Intracomunitari va creste costurile de administrare si poate genera blocaje economice, fara a afecta evazionistii.

Potrivit lui Biris, “acest Registru ne scoate din UE, anuland codurile de TVA. Ce se urmareste? Printr-o reinregistrare, ii chemi pe toti la ghiseu, si vezi daca sunt evazionisti. Cum e posibil sa te gandesti sa scoti din VIES toate companiile si apoi sa fie reinregistrate? Nu puteau sa se gandeasca ca macar companiile mijlocii si mari nu trebuie sa se reinregistreze? Sau companiile care n-au avut niciodata probleme, de cand functioneaza. Orice masura luata trebuie sa nu intareasca coruptia. Registrul operatorilor intracomunitari ar putea sa intareasca coruptia.", a mai spus Biris.

Pe de alta parte, Ramona Jurubita, partener KPMG Romania a declarat ca acest registru nu exista in alt stat membru cu o singura exceptie, Spania, insa experienta acestui stat, dupa cum spun contribuabilii si autoritatile fiscale, este "dezastruoasa". "Inregistrarea in practica, in medie, dureaza cam 6 luni deci este foarte dificil. Inca o inregistrare in plus care nu presupune identificarea adevaratilor evazionisti", a spus consultantul fiscal al KMPG.. Ea a mai explicat ca pentru combaterea evaziunii Comisia Europeana a recomanda o mult mai buna colaborare intre statele membre.

Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !