Cum am ajuns codasii UE la incasari bugetare, scrie
Capital.
Romania este pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste nivelul incasarilor din taxe si impozite raportat la PIB. Aparent, este un efect al cotei unice. De fapt, situatia e mult mai complexa. Din fiecare suta de euro produsa in economie, 29 ajung la buget sub forma de taxe si impozite. Este cel mai mic nivel din Europa, in UE media fiind de 40,5% din PIB venituri fiscale.
Oamenii de afaceri cer Guvernului externalizari, privatizare si licitatii centralizate, anunta
Ziarul Financiar.
Daca Guvernul Boc nu va veni si cu masuri de relansare a economiei, reducerea cheltuielilor nu va avea efect. Oamenii de afaceri spun ca nu este suficienta taierea salariilor si a pensiilor si sunt de parere ca statul trebuie sa iasa mai mult din economie, sa externalizeze cat mai multe servicii de control si incasare a banilor si sa vanda participatiile minoritare in special la companii precum Petrom si Romtelecom, dar si sa asigure un pret minim garantat in agricultura.
Proteste la Cotroceni: "Vreti ca romanii sa fie condamnati la foame si saracie crunta?, titreaza
EVZ.
Aproape 4.000 de bugetari, din administratie, sanatate, educatie, asistenta sociala si politie, sunt asteptati astazi la un protest organizat la Palatul Cotroceni, intre ora 9:00 si 11:00. La aceasta ora, au sosit peste 600 de persoane. Protestatarii ii cei presedintelui Traian Basescu sa nu promulge legile austeritatii, intrucat acestea reprezinta o condamnare a lucratorilor, a copiilor si pensionarilor la moarte prin infometare".
Romanii mizeaza pe faptul ca leul nu mai pica si prefera creditele in valuta, informeaza
Gandul. Romanii prefera, in ciuda riscului valutar, sa se imprumute mai mult in valuta decat in moneda locala, mizand practic pe faptul ca leul nu mai poate scadea fata de euro. Luna trecuta, valoarea totala a creditelor in valuta luate de gospodariile populatiei de la banci a ajuns la un echivalent de 62,615 miliarde de lei, in crestere cu 1,3 miliarde de lei, circa 300 de milioane de euro fata de cea inregistrata in aprilie, cresterea procentuala fiind 2%, conform datelor BNR.
Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti: Nu mai puteti sa va taxati unii pe altii la nesfarsit, titreaza
Romania Libera.
Mark Gitenstein pare genul de ambasador manierat, binevoitor si extrem de incantat de tara in care isi indeplineste mandatul. Si este, fara indoiala. Dar mai sunt cateva lucruri care pot scapa. L-am vazut acum cateva zile ascultand cu rabdare si hotarare ce aveau de spus judecatorii si procurorii adunati la o conferinta despre justitie sponsorizata de ambasada americana. Ca vechi jurist, omul pare realmente preocupat de a gasi o solutie la marasmul in care se afla justitia romana, ceea ce ii face onoare. Daca veti urmari atent, veti descoperi in plus in acest interviu un om cu un simt al umorului destul de caustic pe care stie sa il paseze elegant, cu o voce joasa si un zambet imperceptibil.