Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Sebastian Vladescu: Majorarea TVA este o masura care ne asigura stabilitatea
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Sebastian Vladescu: Majorarea TVA este o masura care ne asigura stabilitatea
Majorarea TVA este o masura care afecteaza pe toata lumea, inclusiv pe cei care ar fi putut sa isi revina din impas. Insa, in acelasi timp, este o masura care va asigura capacitatea de finantare a Romaniei, avand in vedere faptul ca cheltuielile cu pensiile si salariile bugetarilor au crescut cu 75%, respectiv 55%, din 2008, potrivit declaratiilor ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, sustinute la finalul sedintei Executivului de sambata.
 
“Eu nu pot sa imi ascund profunda dezamagire vis-a-vis de majorarea TVA-ului. Asa cum a spus si domnul prim-ministru, aceasta masura este o masura pe care in nici un caz nu o consideram cea mai buna masura pentru Romania in momentul de fata. Am avut un program in care faceam chirurgie. Operam acolo unde era problema. Operam acolo unde au fost excesele. Operam acolo unde bugetul Romaniei o luase razna. Si acest lucru nu ne-a fost permis”, considera Sebastian Vladescu.

Astfel, potrivit ministrului, bugetul Romaniei nu va fi ajustat in zonele in care era nesustenabil pe termen lung, si anume, unde cheltuielile crescusera in doi ani cu 55% la salarii si cu 75% la pensii.

“In loc sa putem face acest lucru care este un atribut al Guvernului, aceasta capacitatea ne-a fost luata si suntem in situatia in care majoram taxele”, precizeaza ministrul Vladescu.

“O masura cum este cea luata, de majorare a taxelor, in care toata lumea este afectata, inclusiv cei de la care aveam speranta ca vor putea sa-si revina in anul 2010 si in anul 2011, este o masura pe care nu ne-am dorit-o. Aceasta masura este o masura pe care o luam pentru ca este important sa asiguram in Romania stabilitatea macroeconomica si pentru ca este important sa asiguram Romaniei capacitatea de finantare, chiar si in aceste conditii. Primul lucru pe care vreau sa vi-l spun este ca aceasta masura nu este o masura pe care sa o consider o masura buna pentru Romania. Masurile bune erau cele pe care le decisesem. Acele masuri trebuiau implementate. Aceasta masura este o masura care ne asigura stabilitatea si aceasta masura este o masura care ne asigura finantarea si trebuie sa o luam, in ciuda faptului ca, atat inainte cat si acum, scenariile de evolutie macroeconomica, si am analizat zeci de scenarii, zeci de formule de crestere, si nu acum, ci acum o luna si jumatate cand am discutat cu organismele financiare internationale”, mai spune ministrul Finantelor Publice.

De asemenea, Sebastian Vladescu considera ca va fi necesara o noua lege a pensiilor si un sistem de pensii care sa fie echilibrat si sa-i permita functionarea, nu in urmatorul an, ci in urmatorii ani, astfel incat sa se asigure schimbarea tendintei transferului de la bugetul de stat catre bugetul asigurarilor sociale, catre bugetul de pensii, care este o tendinta de crestere.

“Am ajuns la peste 2% din PIB, ne vom duce la 3%, avem perspectiva ca, in doi ani de zile, sa ajungem la 5% din PIB daca continuam aceasta tendinta - aceasta tendinta trebuie stopata. In niciun caz nu vom ajunge imediat la un buget echilibrat, dar macar tendinta cresterii procentului din PIB care se transfera trebuie stopata. Asta cred ca este o problema de responsabilitate politica a tuturor, inclusiv a celor care le plang astazi de mila pensionarilor. Le plang de mila pentru ca sunt complet inconstienti”, considera ministrul.

In cadrul aceluiasi briefing de presa, ministrul finantelor a precizat ca Executivul nu a discutat inca de disponibilizari de 25% in sectorul bugetar, ci de o reducere a cheltuielilor de personal pentru anul viitor, care sa ne permita mentinerea tintei de cheltuiala de 39.000.

“Nu am discutat niciodata de 25% din personalul bugetar, care sa plece acasa”, mai spune acesta.

Executivul a decis, sambata, majorarea TVA de la 19% la 24%. Masura urmeaza sa intre in vigoare la 1 iulie 2010.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !