Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow TVA-ul se majoreaza de la 19 la 24%, incepand cu 1 iulie
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

TVA-ul se majoreaza de la 19 la 24%, incepand cu 1 iulie

Reunit in sedinta de urgenta, Guvernul a decis astazi majorarea TVA-ului cu 5%, de la 19 la 24%. Masura urmeaza sa intre in vigoare la 1 iulie 2010, adica la jumatatea saptamanii viitoare.

n teorie, majorarea TVA-ului ar putea genera mai multe tipuri de efecte. Fara sa incercam o analiza completa, ne marginim la a arata cateva dintre lucrurile pe care o sa le intalnim saptamana viitoare, dar si intr0un timp

Efecte pe termen scurt (cateva zile):
1. Inghesuiala in magazine, unde oamenii vor incerca sa achizitioneze produse la pret "inca redus". Ipoteza e destul de greu de imaginat, dar e destul de plauzibila.
2. Modificari ale softurilor de facturare, ale preturilor din raftul magazinelor, etc. Avand in vedere timpul scurt, unii s-ar putea gasi in situatia de a-si "re-pretui" mii de sortimente in cateva zeci de ore.

Efecte pe termen lung:
1. Inflatie. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, declara la Realitatea TV ca este foarte probabil ca inflatia sa urce spre 10%. In lant, acest lucru va genera:
2. Scaderea puterii de cumparare a populatiei. E de la sine-inteles ca scaderea va fi direct proportionala cu inflatia, dar si cu efectele in lant pe care aceasta le va genera: falimente, pierderea locurilor de munca, etc.
3. Cresterea ponderii economiei subterane si scaderea nivelului taxelor colectate de stat? E inca in discutie, n-am vazut pana acum un studiu coerent care sa abordeze aceasta problema.

Pentru a vedea nivelul TVA-ului printre statele Uniunii Europene, va invitam sa consultati documentul atasat.

Comunicatul oficial al Guvernului
Guvernul a aprobat majorarea TVA cu 5%, de la 19% la 24%, în scopul încadrării în ţinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB, a anunţat primul-ministru Emil Boc.

“În aceste condiţii, acordul cu Fondul Monetar Internaţional merge mai departe. Obiectivul nostru este ca miercuri, când se va reuni board-ul FMI - amânat de luni pentru miercuri tocmai pentru a da răgaz României să-şi pună în acord noile prevederi în raport cu decizia Curţii Constituţionale - să avem un rezultat pozitiv de la Fondul Monetar Internaţional şi implicit, după aceea, de la Comisia Europeană, în continuarea acordului pe care România îl are cu structurile internaţionale”, a declarat şeful Executivului.

Guvernul a avut un dialog intensiv cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, astfel încât planul avut în vedere să fie negociat şi pus în aplicare, măsura de majorare a TVA urmând să intre în vigoare începând cu 1 iulie a.c., prin modificarea Codului Fiscal.

"Partea cea mai grea rămâne însă în continuare pe umerii Guvernului, care trebuie să ducă până la capăt procesul de restructurare în sectorul public, să continue măsurile împotriva evaziunii fiscale, prioritizarea investiţiilor şi susţinerea activităţii economice şi, evident, absorbţia accelerată a fondurilor europene”, a adăugat şeful Executivului.

Premierul Emil Boc a subliniat că Guvernul va aborda cu calm, dar cu maximă responsabilitate situaţia actuală şi va corela politicile fiscale cu politica monetară a Băncii Naţionale a României, astfel încât inflaţia să fie limitată şi ţinută sub control, la fel şi cursul euro-leu.

Atât primul-ministru, cât şi ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, au subliniat că varianta propusă iniţial de către Guvern de reducere a pensiilor cu 15% era cea mai bună pentru economie şi pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar.

"Am în continuare convingerea că, din punct de vedere economic, soluţia propusă de către Guvern iniţial era cea mai bună pentru România. Spun asta în contextul în care măsura propusă de noi era practic ţintită şi ataca acolo unde era problema - deficitul la bugetul de pensii, ca urmare a derapajelor structurale care s-au acumulat”, a declarat premierul Emil Boc.

Susţinând ideea primului-ministru, ministrul Sebastian Vlădescu a declarat că măsura creşterii TVA "în nici un caz nu o considerăm cea mai bună măsură pentru România în momentul de faţă. Am avut un program în care făceam chirurgie. Operam acolo unde au fost excesele şi unde bugetul României o luase razna. Şi acest lucru nu ne-a fost permis. În loc să ajustăm bugetul României în zonele în care el era nesustenabil pe termen lung, acolo unde cheltuielile crescuseră absolut iraţional – în doi ani cu 55% la salarii şi cu 75% la pensii - această capacitate ne-a fost luată şi suntem în situaţia în care majorăm taxele”.

Întrebat de jurnalişti de ce nu s-a mers pe majorarea cotei unice, impozitarea pensiilor sau pe creşterea CAS, primul-ministru a subliniat că dintre variantele pe care Guvernul le-ar fi avut la dispoziţie, majorarea TVA reprezintă cea mai bună soluţie.

Ministrul Sebastian Vlădescu a menţionat că măsura creşterii TVA va aduce la bugetul de stat între 3,5 şi 4 miliarde de lei până la sfârşitul anului în curs.

Ce alte efecte credeti ca va genera cresterea TVA-ului?

Comentariile urmatoare aduc completari prezentului articol Timpul ramas pana le 1 iulie este extrem de putin. Cei dotati cu case de marcat se vor confrunta cu imposibilitatea utilizarii acestora in primele zile ale lunii iulie, deoarece reprezentantii societatilor care asigura service-ul nu o sa faca fata. Pe de alta parte, daca este in vigoare un TVA de 24%, iar pe case se bate TVA-ul vechi, se comite o alta ilegalitate. Solutia? Oare de ce o dormi ANAF-ul, ca acolo se stie de toate acestea!!! Ar fi culmea sa trimita inspectori in control tama in aceste zile!

Nivelul TVA-ului in alte tari din UE  ( click aici )

Sursa: Avocatnet.ro

 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !