Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Guvernul a limitat la 10.000 de euro despagubirile oferite fostilor detinuti politici
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Guvernul a limitat la 10.000 de euro despagubirile oferite fostilor detinuti politici
Guvernul a stabilit la 10.000 de euro cuantumul despagubirilor pentru condamnarile cu caracter politic. De asemenea, procedura de emitere a titlurilor de plata pentru despagubirile aferente imobilelor preluate in mod abuziv va fi suspendata pentru o perioada de doi ani.
 
Ordonanta de Urgenta nr. 62/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945—22 decembrie 1989, si pentru suspendarea aplicarii unor dispozitii din titlul VII al Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 446 , din 1 iulie 2010.

Prin legea nr. 221/2009 prevede ca orice persoana care a suferit o condamnare cu caracter politic, in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, precum si dupa decesul acestei persoane, sotii sau descendentii pana la gradul al II -lea inclusiv, sa poata solicita instantei de judecata, in termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a legii, obligarea statului la acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare.

“Referitor la obligarea statului la acordarea unor despagubiri pentru prejudiciu moral suferit prin condamnare, Legea nu a stabilit insa modalitatea de calcul a acestor despagubiri morale, motiv pentru care nu se realizeaza un tratament juridic unitar pentru persoanele care au suferit condamnari cu caracter politic” a precizat purtatorul de cuvant.

Plafoane pana la care instanta poate acorda despagubiri morale reglementate de actul normativ sunt:
• 10.000 de euro pentru persoana care a suferit condamnarea cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic.
• 5000 de euro pentru sotul, sotia si descendentii de gradul I.
• 2500 de euro pentru descendentii de gradul al doilea.

Aceste plafoane stabilite prin actul normativ sunt in acord cu jurisprudenta constanta a Curtii Europene a Drepturilor Omului care a adoptat o pozitie moderata prin acordarea unor sume rezonabile cu titlu de reparatie morala, in majoritatea cazurilor aceste fiind sub 10 mii de euro.

Totodata, prin ordonanta de urgenta se suspenda pentru o perioada de 2 ani emiterea titlurilor de plata, valorificarea titlurilor de despagubire emise de Comisia centrala pentru stabilirea despagubirilor urmand a se realiza doar prin conversia in actiuni la Fondul Proprietatea corespunzator optiuni formulate, in conditiile in care, “Legea nr. 247/2005 prevedea ca titlurile de despagubire sunt certificate emise de Comisia centrala pentru Stabilirea despagubirilor in numele si pe seama Statului Roman si care urmeaza a fi valorificare prin conversia lor in actiuni emise de Fondul Proprietatea, si/sau dupa caz, in functie de optiunea titularului, prin preschimbarea lor contra titluri de plata in limitele si conditiile prevazute de lege” a explicat purtatorul de cuvant, Ioana Muntean.

De asemenea, s-a creat posibilitatea ca persoanele care au optat deja pentru acordarea titlurilor de plata, dar acestea nu au fost emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, sa poata opta pentru conversia titlurilor de despagubire in actiuni emise de Fondul Proprietatea.
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !