Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Guvernul a extins mecanismul garantiilor de stat pentru reabilitarea termica a locuintelor
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Guvernul a extins mecanismul garantiilor de stat pentru reabilitarea termica a locuintelor
Statul va oferi garantii guvernamentale si va suporta dobanda subventionata a unui credit luat de catre cei care doresc sa-si reabiliteze locuintele, potrivit unui nou act normativ. De asemenea, proprietarii de locuinte unifamiliale vor sa beneficia de ajutorul statului si de conditii avantajoase de finantare pentru a-si reabilita termic locuinta. Aceste prevederi se aplica cladirilor construite pana la finalul anului 2000.
 
OUG nr. 69/2010 privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 443, din 1 iulie 2010.

Prin acest act normativ este facilitat atat accesul asociatiilor de proprietari, cat si a proprietarilor locuintelor unifamiliale — persoane fizice la contractarea de credite bancare acordate de institutii de credit, cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata pentru executarea lucrarilor de interventie privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit.

Potrivit actului normativ, executarea lucrarilor de interventie se finanteaza astfel:
a) din sursele proprii ale beneficiarilor, reprezentand minimum 10% din valoarea de executie a lucrarilor de interventie;
b) din credite bancare, in lei, cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata, contractate de beneficiari si garantate in procent de 100% de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. — I.F.N. in numele si in contul statului, reprezentand maximum 90% din valoarea de executie a lucrarilor de interventie.


De asemenea, OUG prevede ca perioada de rambursare a creditelor bancare cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata este de cel mult 5 ani.

Tipurile de lucrari care se pot finanta in conditiile actualei ordonante sunt: reabilitarea termica a anvelopei cladirii si a instalatiilor aferente, repararea, dupa caz inlocuirea/achizitionarea cu montaj a centralei termice de bloc/scara, respectiv a centralei termice aferenta locuintei unifamiliale, precum si a instalatiilor aferente acesteia, introducerea, dupa caz, a unor sisteme alternative pentru asigurarea partiala/ totala a energiei pentru apa calda de consum, iluminat si/sau incalzire.

Decizia de reabilitare termica in cazul asociatiei de proprietari se ia cu votul a minimum 90% din membrii asociatiei de proprietari.

Totodata, se prevede ca executarea lucrarilor de interventie pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit prevazute in prezenta ordonanta de urgenta se realizeaza cu scutire de la virarea cotei de 0,5% catre Casa Sociala a Constructorului, prin exceptare de la prevederile legale in vigoare

“Tintele pe care le-am avut in vedere au fost impulsionarea procesului de reabilitare termica, incurajand si proprietarii de case sa investeasca in confortul propriei locuinte, astfel incat facturile la intretinere sa fie mult mai mici si, de asemenea, contributia la atingerea obiectivelor europene referitoare la eficienta energetica a cladirilor”, a declarat ministrul Udrea.

“Un alt obiectiv avut in vedere este acela de a incuraja sectorul constructiilor, fiind evident ca statul, in perioada de criza, trebuie sa impulsioneze revigorarea acestui sector, in care este angajata o mare parte a fortei de munca si din care vin foarte multe taxe si impozite la bugetul de stat”, a adaugat ministrul Dezvoltarii.


Conditiile generale de acordare a creditelor, a garantiilor guvernamentale, criteriile de eligibilitate pentru beneficiari, banci si operatori economici cu activitate in constructii, precum si regulile de gestionare a subventiilor si garantiilor se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, elaborate de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si aprobate prin hotarare a Guvernului, in termen de 7 zile de la data publicarii prezentei ordonante de urgenta.

Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !