Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Verificarea disponibilitatii firmei si rezervarea acesteia la ORC
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Verificarea disponibilitatii firmei si rezervarea acesteia la ORC
Verificarea disponibilitatii unei firme si rezervarea acesteia reprezinta una dintre etapele necesare pentru inregistrarea in registrul comertului si autorizarea functionarii societatilor comerciale.

Potrivit Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului, firma este numele sau, dupa caz, denumirea sub care un comerciant isi exercita comertul si sub care semneaza.

Verificarea disponibilitatii unei firme si rezervarea acesteia se face prin adresarea unei cereri si prin plata taxelor legale catre Oficiul Registrului Comertului in raza caruia firma isi stabileste sediul social. Rezervarea firmei este valabila pentru o perioada de cel mult 3 luni de la data inregistrarii cererii, iar dreptul de folosinta exclusiva asupra firmei se dobandeste prin inscrierea acesteia in registrul comertului. 

Dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii firmei (original) va trebui prezentata la inregistrarea in registrul comertului si autorizarea functionarii societatilor comerciale. 

Potrivit art. 31 – 37 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului:
- firma unui comerciant, persoana fizica, se compune din numele comerciantului scris in intregime sau din numele si initiala prenumelui acestuia.

Firma unei asociatii familiale trebuie sa cuprinda numele membrului de familie la initiativa caruia se infiinteaza asociatia familiala, cu mentiunea “asociatie familiala”, scrisa in intregime.

- firma unei societati in nume colectiv trebuie sa cuprinda numele a cel putin unuia dintre asociati, cu mentiunea "societate in nume colectiv", scrisa in intregime.

- firma unei societati in comandita simpla trebuie sa cuprinda numele a cel putin unuia dintre asociatii comanditati, cu mentiunea "societate in comandita", scrisa in intregime.

- firma unei societati pe actiuni sau in comandita pe actiuni se compune dintr-o denumire proprie, de natura a o deosebi de firma altor societati, si va fi insotita de mentiunea scrisa in intregime "societate pe actiuni" sau "S.A." ori, dupa caz, "societate in comandita pe actiuni".

- firma unei societati cu raspundere limitata se compune dintr-o denumire proprie, la care se poate adauga numele unuia sau al mai multor asociati, si va fi insotita de mentiunea scrisa in intregime "societate cu raspundere limitata" sau "S.R.L."

-firma sucursalei din Romania a unei societati straine va trebui sa cuprinda si mentiunea sediului principal din strainatate.

Potrivit prevederilor art. 40 din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nici o firma nu va putea cuprinde o denumire intrebuintata de comerciantii din sectorul public.

Totodata, ORC va refuza inscrierea unei firme care poate produce confuzie in raport cu firme deja inregistrate. Evitarea acestei situatii se face prin introducerea unor elemente deosebite in raport cu celelalte firme. 

De asemenea, se interzice inscrierea unei firme care contine cuvintele: “stiintific”, “academie”, “academic”, “universitate”, “universitar”, “scoala”, “scolar” sau derivatele acestora.

Inscrierea unei firme care contine cuvintele “national”, “roman”, “institut” sau derivatele acestora ori cuvinte sau sintagme caracteristice autoritatilor si institutiilor publice centrale se realizeaza numai cu acordul Secretariatului General al Guvernului. In plus, inscrierea unei firme care contine cuvinte sau sintagme caracteristice autoritatilor si institutiilor publice locale se realizeaza numai cu acordul prefectului judetului, respectiv al municipiului Bucuresti, in circumscriptia teritoriala in care solicitantul si-a stabilit sediul social. 

Modificarea denumirii unui comerciant 

In cazul modificarii denumirii unui comerciant (firmei), este necesara depunerea urmatorelor documente:
1. Cererea de inregistrare (original);
2. Dovada verificarii disponibilitatii si a rezervarii firmei (original);
3. Daca este cazul, acordul pentru utilizarea denumirii, prevazut de art. 39 din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si
completarile ulterioare (copie);
4. Actul modificator al actului constitutiv (hotarârea adunarii generale a asociatilor actionarilor/decizia asociatului unic sau
actul aditional la actul constitutiv, original);
5. Certificatul de inregistrare si, dupa caz, anexa/anexele (original);
6. Actul constitutiv actualizat;
7. Daca este cazul:
- declaratia-tip pe propria raspundere, in original, semnata de asociati sau de administratori din care sa rezulte asumarea de catre solicitant a responsabilitati privitoare la legalitatea desfasurarii activitatilor declarate;
- avizele prealabile prevazute de legile speciale (original);
- imputernicire speciala sau avocatiala pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original).
8. Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale.
- taxa judiciara de timbru, in original;
- taxe de registru;
- timbre judiciare;
- tariful de publicare in Monitorul Oficial, Partea a IV-a.
 
Sursa: Avocatnet.ro 
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !