Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Ministerul Justitiei va colabora cu voluntari pentru proiectele sale
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Ministerul Justitiei va colabora cu voluntari pentru proiectele sale
Ministerul Justitiei (MJ) va putea consulta specialisti pe baza de voluntariat, fara avantaje pecuniare - pro bono publico - , pentru realizarea proiectelor de acte normative, a studiilor si a altor documente, potrivit unui act normativ adoptat de Executiv, in sedinta de miercuri.
 
Actul normativ a fost adoptat la initiativa Ministerului Justitiei, o hotarare privind modalitatea de colaborare externa neremunerata ce poate fi utilizata de Ministerul Justitiei pentru elaborarea actelor normative si a unor documente de politica publica.

„Hotararea adoptata institutionalizeaza o traditie a cooperarii dintre minister si specialisti din sistemul judiciar si mediul academic juridic. In acelasi timp, extinde posibilitatea acestei colaborari si cu specialisti din alte domenii, cum ar fi sociologie, economie, din societatea civila sau mediul de afaceri, pentru a valorifica expertiza si reputatia acestora in proiectele ministerului. Aceste cooperari se bazeaza pe voluntariat, selectie si gratuitate financiara, date fiind restrictiile bugetare actuale. Dincolo de aspectul pragmatic al instrumentului, este un exercitiu de civism si de implicare activa a societatii civile in ansamblul ei in proiectele concrete si punctuale ale unui minister”, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Aceasta Hotarare a Guvernului raspunde nevoii de a atrage, intr-o maniera transparenta, specialisti din afara aparatului Ministerului Justitiei, in activitatea de elaborare a actelor normative si a unor documente de politica publica, in conditii de voluntariat si neremunerat. Portofoliul de proiecte de acte normative cu importanta deosebita pentru functionarea sistemului judiciar este din ce in ce mai extins, elaborarea acestor proiecte necesitand deseori, pe langa activitatea de baza a specialistilor din minister, expertiza specializata pentru fiecare profesie in parte.

HG privind modalitatea de colaborare externa neremunerata utilizata de Ministerul Justitiei pentru elaborarea actelor normative si a altor documente de politica publica abiliteaza ministerul sa realizeze proiecte de acte normative, studii si alte documente de politica publica, cu colaborarea externa neremunerata a unor specialisti din afara aparatului ministerului, precum cadre didactice din invatamantul superior, cercetatori stiintifici, magistrati, avocati, consilieri juridici, notari, sociologi, economisti, experti tehnici, prin acordarea de expertiza juridica si de alta specialitate, in considerarea interesului public general (pro bono publico).

Astfel, singura forma de recunoastere a activitatii de participare la elaborarea actelor normative si a altor documente de politica publica va fi atestarea acestei calitati prin conferirea de diplome de certificare sau alte distinctii onorifice, de catre ministrul justitiei.

Aceste distinctii vor constitui o recunoastere a contributiei profesionistilor la elaborarea actelor normative si a altor documente publice din domeniul justitiei.

De asemenea, potrivit pactului normativ, selectarea specialistilor se va realiza pe baza unei proceduri de selectie stabilite, ulterior, pentru fiecare proiect in parte, prin ordin al ministrului justitiei.

In prezent, la nivelul MJ, portofoliul de proiecte de acte normative cu importanta deosebita pentru functionarea sistemului judiciar este din ce in ce mai extins, asfel incat elaborarea acestor proiecte necesita expertiza specializata pentru fiecare profesie in parte, in vederea imbunatatirii cadrului legislativ actual si eficientizarii activitatii in domeniul judiciar. Insa, restrictiile economice actuale nu mai permit angajarea unor cheltuieli bugetare pentru plata unor astfel de colaboratori externi.
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !