Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Comisarii ANPC ar putea aplica sanctiuni de pana la 10.000 de lei pentru neregulile legate de igiena
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Comisarii ANPC ar putea aplica sanctiuni de pana la 10.000 de lei pentru neregulile legate de igiena
Atributiile Comisarilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) ar putea fi sporite, printr-un proiect de HG aflat in dezbatere publica. Astfel, comisarii ANPC ar putea fi abilitati sa constate contraventii si sa aplice sanctiuni in valoare de pana la 10.000 de lei in cazul in care intampina nereguli legate de igiena produselor alimentare comercializate.
 
Potrivit proiectului de HG privind abilitarea comisarilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor sa constate contraventiile si sa aplice sanctiunile prevazute in Legea nr. 98/1994 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele legale de igiena si sanatate publica, republicata, pe langa abaterile constate potrivit competentelor actuale, pot fi constatate si abateri sanctionate de articolele vizate din Legea nr. 98/1994 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele legale de igiena si sanatate publica.

Noula act normativ are in vedere cresterea eficientei actiunilor de control si diminuarea controalelor succesive.

Astfel, comisarii ANPC vor putea sanctiona cu amenda de la 300 lei la 1.500 lei:
- neafisarea la loc vizibil a masurilor de igiena ce trebuie respectate de cei care folosesc bazine de inot sau lipsa de supraveghere a respectarii acestor masuri de catre cei care exploateaza bazinele de inot;
- neintretinerea in permanenta stare de curatenie a echipamentului de lucru folosit de personalul din saloanele de frizerie, coafura, manechiura, pedichiura si cosmetica.

De asemenea, vor putea sanctiona cu amenda de la 1.000 lei la 3.000 lei:
- utilizarea personalului de intretinere a curateniei din anexele sanitare si din curti la manipularea alimentelor ori la intretinerea curateniei utilajelor sau a incaperilor de prelucrare sau de depozitare a alimentelor;
- neefectuarea operatiunilor de curatenie manuala a locurilor de munca, utilajelor, ustensilelor, suprafetelor de lucru si ambalajelor in conditiile stabilite de normele de igiena in vigoare;
- depozitarea, chiar si provizorie, a ambalajelor de transport al produselor de panificatie si de cofetarie, a laptelui si produselor lactate, a carnii si preparatelor din carne, a semipreparatelor culinare si a ghetii artificiale, in conditii care pot determina contaminarea sau impurificarea acestora;
- nerespectarea in unitatile de alimentatie colectiva a obligatiei de a pastra timp de 48 de ore la rece, in recipiente curate, acoperite si etichetate, cate o proba din fiecare fel de mancare servita;
- neasigurarea dotarii unitatilor de alimentatie colectiva permanente si sezoniere cu vesela si tacamuri in numar cel putin egal cu numarul total de consumatori zilnici;
- aprovizionarea unitatilor alimentare de orice fel care produc si prelucreaza alimente usor alterabile in cantitati care depasesc posibilitatile de pastrare si de prelucrare a acestora;
- neasigurarea echipamentului de protectie sanitara curat si complet pentru personalul care lucreaza in sectoarele de productie, prelucrare, depozitare, transport si desfacere a alimentelor, precum si neutilizarea acestui echipament.
- nerespectarea de catre unitatile sau de persoanele fizice care folosesc carucioare si tonete la comertul stradal a conditiilor igienico-sanitare de desfasurare a acestei activitati;
- transportarea, depozitarea sau expunerea alimentelor sub forma de materii prime sau semifabricate, impreuna cu produse finite, care se consuma fara prelucrare termica si fara asigurarea conditiilor corespunzatoare pentru fiecare categorie;
- folosirea ghetii naturale la pastrarea alimentelor, cu exceptia pestelui, in unitatile alimentare;
- pastrarea alimentelor in contact direct cu gheata naturala sau artificiala ori cu apa rezultata din topirea ghetii;
- servirea bauturilor, fructelor si legumelor racite prin contact direct cu gheata naturala sau artificiala, cu exceptia cuburilor de gheata preparate in congelatoare, din apa pentru consum uman;
- neasigurarea si nerespectarea masurilor stabilite de normele in vigoare pentru protectia sanitara a produselor si consumatorilor la punctele fixe de desfacere stradala a alimentelor si bauturilor racoritoare;
- expunerea spre vanzare sau vanzarea in ambalaje degradate a produselor alimentare preambalate;
- folosirea in laboratoarele si unitatile de alimentatie publica sau colectiva a oualor de rata la prepararea prajiturilor, cremelor, inghetatei sau a oricaror alte produse;
- neasigurarea functionarii, in permanenta, a spatiilor frigorifice din unitatile alimentare, neasigurarea controlului si inregistrarii temperaturii si neintretinerea acestor spatii prin efectuarea periodica a reparatiilor si igienizarii;
- neasigurarea de ustensile adecvate (clesti, linguri, furculite etc.) pentru servirea alimentelor neambalate care se consuma fara prelucrare termica;
- depozitarea produselor alimentare si a ambalajelor in spatiile de vanzare, productie sau preparare, in spatiile de circulatie, vestiare sau pe trotuarele aferente;
- folosirea pentru alimentatia colectiva a vaselor si ustensilelor de bucatarie degradate;
- organizarea deficitara a procesului de productie alimentara, nerealizandu-se orientarea fluxului tehnologic intr-un singur sens si favorizandu-se incrucisarile intre fazele salubre si cele insalubre;
- neetichetarea produselor alimentare, in conformitate cu normele in vigoare;

De asemenea, acestia ar putea aplica amenzi de la 2000 la 6000 de lei pentru:
- receptia si introducerea in procesul de productie sau de prelucrare a materiilor prime si auxiliare, semifabricate sau finite, cu modificari si fara constatarea salubritatii lor de catre persoane raspunzatoare, pe baza certificatelor de calitate eliberate de catre furnizori;
- nerespectarea normelor de igiena in vigoare referitoare la prepararea si pastrarea cremelor de oua, a maionezei si a produselor din carne speciale;
- nerespectarea masurilor prevazute de normele de igiena in vigoare privind prepararea, pastrarea, transportul si servirea inghetatei;
- neasigurarea de catre unitatile de desfacere si servire a alimentelor a conditiilor de depozitare, expunere si manipulare pentru pastrarea nemodificata a proprietatilor nutritive, organoleptice, fizice, chimice si microbiologice;
- neasigurarea in unitatile de alimentatie publica colective a spatiilor si circuitelor functionale stabilite prin normele de igiena in vigoare pentru depozitare, prelucrare culinara si consum;
- neasigurarea in toate unitatile alimentare a functionarii corecte si permanente a aparaturii de control si de inregistrare a parametrilor care conditioneaza salubritatea prelucrarii si pastrarii materiilor prime, semifabricatelor si produselor finite prin sterilizare, pasteurizare, refrigerare, congelare si alte proceduri specifice;
- neasigurarea depozitarii si pastrarii alimentelor in conditii care sa previna modificarile proprietatilor nutritive, organoleptice si fizico-chimice, precum si contaminarea microbiana;
- expunerea spre vanzare sau punerea in consum de produse alimentare cu termen de valabilitate expirat;
- pastrarea in vase metalice zincate sau in vase de aluminiu a alimentelor lichide si semilichide, cu exceptia apei, a alcoolului etilic si a grasimilor alimentare;
- refolosirea si/sau comercializarea veselei, paharelor si a altor materiale de unica folosinta in unitatile de alimentatie publica.

Amenzi de la 2.000 lei la 10.000 lei vor putea fi aplicate de comisarii ANPC pentru:
- reconditionarea produselor alimentare retrase din consum ca fiind necorespunzatoare conditiilor de calitate;
- efolosirea ca materie prima a preparatelor culinare finite, amestecarea tocaturilor de carne cruda cu cele tratate termic, precum si folosirea repetata a grasimilor alimentare la operatiunile de prajire si incorporare in preparate a grasimilor folosite la prajire.
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !