Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Guvernul a aprobat proiectul de lege privind venitul minim garantat
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind venitul minim garantat
Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii privind venitul minim garantat, astfel incat persoanele care primesc acest venit sa beneficieze de asigurare de sanatate, dar si sa presteze, in continuare, orele de lucru in folosul comunitatii, informeaza un comunicat de presa al Executivului.
 
„Acest proiect de lege are in vedere, in primul rand, preluarea platii venitului minim garantat de catre Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale, in locul primariilor, in baza unor anchete sociale care se refera la venitul minim, precum si la activele pe care aceste persoane le au in proprietate”, a declarat ministrul Mihai Seitan, la finalul sedintei Guvernului.

Potrivit ministrului Muncii, Mihai Seitan, proiectul de lege aprobat include masuri suplimentare de sanctionare atat a persoanelor care nu declara schimbarile care au intervenit in activitatea si veniturile lor, precum si a primarilor sau secretarilor primariilor in cazul in care acestia au acceptat o declaratie sau o ancheta sociala fara acoperire.

De asemenea, actul normativ mentine obligativitatea prestarii orelor de lucru in folosul comunitatii pentru beneficiarii acestui ajutor social.

Astfel, legea aprobata prevede obligatia primarilor de a intocmi un plan de actiuni sau de lucrari de interes local pentru repartizarea orelor de munca de interes local. Potrivit Legii nr. 416/2009, pentru sumele acordate ca ajutor social, conform prevederilor prezentei legi, una dintre persoanele majore apte de munca din familia beneficiara are obligatia de a presta lunar, la solicitarea primarului, actiuni sau lucrari de interes local, fara a se putea depasi regimul normal de lucru si cu respectarea normelor de securitate si igiena a muncii.

Astfel, neindeplinirea acestei obligatii va atrage modificarea cuantumului ajutorului social prin diminuarea acestuia cu 50% pentru luna in care obligatia nu a fost indeplinita. Ajutorul social ar putea fi suspendat daca situatia continua. Potrivit actului normativ, “obligatia efectuarii actiunilor sau lucrarilor de interes local se reporteaza in oricare din lunile din trimestru. In situatia in care obligatia nu a fost indeplinita in aceasta perioada, dreptul la ajutorul social se suspenda.

Primarul va tine, totodata, evidenta efectuarii acestor ore si va asigura instructajul privind normele de tehnica a securitatii muncii pentru toate persoanele care presteaza actiuni sau lucrari de interes local.

O alta prevedere a actului normativ adoptat de Guvern se refera la asigurarea accesului la serviciile de sanatate, prin preluarea implicita a platii contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele din familiile beneficiare de ajutor social.

Ministrul Muncii a precizat, totodata, ca noile prevederi ale legii privind venitul minim garantat au fost adoptate de Guvern in conditiile in care 25% dintre cele aproape jumatate de dosare ale beneficiarilor acestui ajutor social, verificate pana acum, nu indeplineau conditiile legale, respectiv conditiile de venit, de solicitare a unui loc de munca sau in ceea ce priveste munca prestata in folosul comunitatii. Procesul de verificare va continua pana la sfarsitul anului, a mai precizat ministrul Mihail Seitan.

Totodata, proiectul de lege aprobat prevede ca, in cazul persoanei singure si a familiilor care nu au alta sursa de venit cu exceptia alocatiei de stat pentru copii si a alocatiilor familiale care nu mai fac dovada faptului ca sunt in evidenta agentiei teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, pentru incadrare in munca, si au refuzat un loc de munca ori participarea la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de aceste agentii, vor primi un ajutor social mai mic cu 50%, pe o perioada de maxim 3 luni, incepand cu luna urmatoare celei in care s-a constatat neindeplinirea obligatiilor.

In situatia in care, dupa trei luni, persoana inca nu figureaza la ANOFM sau a refuzat un loc de munca, dreptul la ajutorul social se suspenda.Totusi, in cazul in care persoana respectiva va gasi un loc de munca, plata ajutorului se va face si in primele 6 luni de la angajare.

Aplicarea noilor reglementari privind acordarea venitului minim garantat va conduce la economii de aproximativ 200 de milioane de lei in acest an, in conditiile in care au fost alocate in acest sens 740 de milioane de lei. Bugetul alocat platii venitului minim garantat in 2011 va fi de aproximativ 629 de milioane de lei, cu circa 15% mai putin decat cea alocata in acest an, in conditiile in care si numarul beneficiarilor va scadea la aproximativ 290 de familii si persoane singure, fata de 340.000 cate sunt in prezent.

Proiectul de lege pentru pentru modificarea si completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat va fi transmis, in procedura de urgenta, spre dezbatere si aprobare Parlamentului.
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !