Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Contracte comerciale - Inspectorii ANAF vor controla efectuarea platilor scadente
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Contracte comerciale - Inspectorii ANAF vor controla efectuarea platilor scadente
Ministerul Economiei si Finantelor introduce noi masuri pentru intarirea disciplinei contractuale, prin abilitarea inspectorilor ANAF de a constata contraventiile si de a sanctiona neefectuarea platilor scadente stabilite prin contractele comerciale.

Abilitarea inspectorilor ANAF de constata contraventiile si de a aplica sanctiunile prevazute prin Legea nr. 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale a fost stabilita prin Ordinul Ministerului Economiei si Finantelor nr. 527/2008, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 154 din 28.02.2008.

Legea nr. 469/2002 se aplica tuturor contractelor incheiate pentru realizarea actelor de comert de catre agentii economici comercianti, persoane juridice, si comercianti, persoane fizice.

Desi legea stabileste ca sanctionarea contraventiilor revine persoanelor din cadrul organelor de control din Ministerul Economiei si Finantelor, a fost nevoie de mai mult de 5 ani de la intrarea acesteia in vigoare pentru ca prevederea sa poata fi aplicata concret.

Aceasta nu este singura dispozitie care a creat dificultati in aplicarea Legii nr. 469/2002. Cu toate ca se referea la intarirea disciplinei contractuale, legea prevedea initial un termen de gratie de 30 de zile, acordat dupa data scadentei pentru plata facturilor, de care beneficiau agentii economici debitori, fapt ce ingreuna circuitul comercial.  

Abia dupa expirarea termenului de gratie, debitorii puteau fi obligati sa plateasca penalitati pentru fiecare zi de intarziere. Trebuie precizat ca Legea nr. 469/2002 prevede ca totalul penalitatilor pentru intarziere nu poate depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate, cu exceptia cazului in care prin contract s-a stipulat contrariul.

In 2006, prin Legea nr. 416, a fost eliminat termenul de gratie de 30 de zile si s-a lasat la latitudinea partilor contractuale posibilitatea acordarii unui astfel de termen. 

Amenzile variaza intre 10.000 si 30.000 de lei

Articolul 10 din Legea 469/2002 stabileste ca fiind contraventii neefectuarea, cu rea-credinta, de catre debitor a platilor la data scadentei, stabilita conform contractului, si neasigurarea organizarii evidentei obligatiilor de plata pe scadente, potrivit contractelor.

In plus, Legea 469/2002 mai prevede, la articolul 5, ca agentii economici – comercianti (persoane juridice) care nu isi indeplinesc in mod intentionat obligatiile asumate prin contract, vor sista orice plata reprezentand sporuri, cu exceptia celui de vechime, indemnizatii si premii pentru membrii consiliilor de administratie, directorii generali, directorii generali adjuncti, directorii si directorii adjuncti, precum si achizitii de bunuri mobile sau imobile care nu sunt necesare direct procesului de productie.

In schimb, comerciantii, persoane fizice, care nu isi indeplinesc cu rea-credinta obligatiile asumate prin contract, vor sista orice achizitii de bunuri mobile sau imobile, potrivit alin. 2 al art. 5 din Lege.

Nerespectarea tuturor acestor prevederi vor fi sanctionate de catre inspectorii ANAF cu amenzi cuprinse intre 10.000 de lei si 30.000 de lei.
 
Sursa : Avocatnet.ro 
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !