Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow INS: Cele mai multe locuri de munca au fost pentru muncitorii necalificati, in trimestrul II 2010
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

INS: Cele mai multe locuri de munca au fost pentru muncitorii necalificati, in trimestrul II 2010
Numarul locurilor de munca a scazut in al doilea trimestru din 2010, rata locurilor de munca vacante fiind de 0,59%, cu 0,11% mai mica decat in primele trei luni ale anului, informeaza un comunicat de presa al Institutului national de Statistica (INS). Astfel, cele mai multe locuri de munca disponibile au fost pentru muncitorii necalificati, iar cele mai putine au fost pentru in servicii si comert.
 
Potrivit INS, cea mai mare cerere de forta de munca s-a inregistrat in activitatile de sanatate si asistenta sociala (1,08%), administratie publica si aparare (0,95%), respectiv agricultura, silvicultura si pescuit (0,91%). Cele mai mici valori a ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in industria extractiva (0,05%), tranzactii imobiliare (0,11%), respectiv invatamant (0,12%).

Trimestrul II 2010 comparativ cu perioadele precedente
De-a lungul intregii perioade, incepand cu trimestrul II 2007 pana in trimestrul II 2010, rata locurilor de munca vacante a avut o tendinta de scadere, practic, continua, cu unele exceptii nesemnificative. Astfel, in comparatie cu trimestrul precedent, cele mai mari scaderi s-au regasit in administratia publica (-0,99 puncte procentuale), respectiv in sanatate si asistenta sociala (-0,31 puncte procentuale). Usoare cresteri ale ratei locurilor de munca vacante au fost in activitatile de transport si depozitare (0,12 puncte procentuale), industria prelucratoare (0,08 puncte procentuale), hoteluri si restaurante (0,05 puncte procentuale) si industria extractiva (0,03 puncte procentuale).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior s-au inregistrat scaderi ale ratei locurilor de munca vacante in majoritatea activitatilor economice. Cele mai semnificative scaderi s-au produs in sanatate si asistenta sociala (-2,97 puncte procentuale), administratie publica (-0,94 puncte procentuale) si in activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (-0,82 puncte procentuale). Cele mai mari cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au constatat in activitatile de informatii si comunicatii (0,30 puncte procentuale), respectiv in transport si depozitare (0,14 puncte procentuale).

Rata locurilor de munca vacante pe grupe majore de ocupatii
Ocupatiile cele mai cautate de angajatori in cel de-al doilea trimestru al anului 2010 au fost cele de operatori la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse- grupa majora 8 (0,87%) si de muncitori necalificati - grupa majora 9 (0,71%).
Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca s-a regasit in randul membrilor corpului legislativ ai executivului, inaltilor conducatori ai administratiei publice, conducatorilor si functionarilor superiori din unitatile economico-sociale si politice - grupa majora 1 (0,29%) si mestesugarilor si lucratorilor calificati in meserii de tip artizanal, de reglare si intretinere a masinilor si instalatiilor - grupa majora 7 (0,45%).

Trimestrul II 2010 comparativ cu perioadele precedente
Comparativ cu trimestrul precedent, majoritatea ocupatiilor au cunoscut scaderi ale ratei locurilor de munca vacante, cu exceptia muncitorilor necalificati - grupa majora 9 (+0,07 puncte procentuale). Cele mai semnificative scaderi s-au evidentiat in randul specialistilor cu ocupatii intelectuale si stiintifice - grupa majora 2 (-0,25 puncte procentuale), urmata de grupa specifica lucratorilor operativi in servicii, comert si asimilati (-0,24 puncte procentuale).

Tendinta descendenta a indicatorului s-a pastrat si in comparatie cu trimestul II 2009.

Astfel, din comunicatul INS reiese ca descresteri semnificative s-au manifestat in randul ocupatiilor de agricultori si lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit – grupa majora 6 (-0,80 puncte procentuale), in cele de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice – grupa majora 2 si cea de tehnicieni, maistri si asimilati – grupa majora 3 (fiecare cu -0,65 puncte procentuale). Singura crestere fata de cel de-al doilea trimestru al anului 2009 s-a inregistrat in randul operatorilor la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse - grupa majora 8 (0,13 puncte procentuale).

Rata locurilor de munca vacante pe regiuni de dezvoltare
In profil teritorial, datele INS arata ca regiunea cu cea mai ridicata rata a locurilor de munca vacante a fost Nord-Est (1,14%), urmata de regiunea Sud-Muntenia (0,65%). Cele mai scazute valori ale acestui indicator s-au inregistrat in regiunea Sud-Est (0,28%), respectiv Centru (0,44%).

Trimestrul II 2010 comparativ cu perioadele precedente
Conform, INS, fata de trimestrul precedent, in majoritatea regiunilor tarii s-au inregistrat scaderi ale ratei locurilor de munca vacante. Se detaseaza insa regiunile Bucuresti-Ilfov si Vest cu scaderi de (-0,28) puncte procentuale, respectiv (-0,14) puncte procentuale. Doar regiunea Nord-Vest a cunoscut o usoara crestere de 0,04 puncte procentuale.

In comparatie cu trimestul corespunzator al anului 2009, toate regiunile Romaniei au inregistrat scaderi ale ratei locurilor de munca vacante. Cea mai scazuta cerere de forta de munca a fost in regiunea Vest (-0,43 puncte procentuale), urmata de regiunea Sud-Est (-0,40 puncte procentuale).
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !