Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow De prin ziare
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

De prin ziare
Miza conflictului dintre clienti si banci? 900 de milioane de euro, scrie Capital.
Bancile si clientii cu credite in derulare poata un „dialog al surzilor“: fiecare parte interpreteaza noua legislatie in avantajul sau. Miza este uriasa: 900 de milioane de euro.
 

Reglementarile care impun bancilor sa lege dobanzile practicate la credite de indici interbancari de referinta ROBOR, EURIBOR sau LIBOR le-au dat clientilor nemultumiti sperante de reducere a costurilor creditelor. Insa, scopul actului normativ este de a face costurile la credite transparente, nu de a le micsora.

Pe de o parte, bancile utilizeaza interpretarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) referitoare la calcularea noilor marje, care spune ca acestea se determina prin scaderea valorii indicilor de referinta din dobanzile aplicate in prezent la credite. De cealalta parte, unii clienti si-au citit contractele semnate in urma cu cativa ani si au vazut ca marja e de 2,5%. Cand banca le propune acceptarea unei marje de 10% sau chiar mai mare peste nivelul ROBOR sau EURIBOR, acestia sunt indignati. Insa, marja veche era atat de mica pentru ca se adauga la o dobanda interna a bancii, care includea mai multe costuri suportate de institutie la acordarea unui credit. Razboiul marjelor are o miza uriasa: 900 de milioane de euro, pe care bancile le-ar pierde daca dobanzile interne de referinta ar fi inlocuite cu indicii interbancari.

Din toate tarile din Est, doar Romania nu vorbeste despre taxarea bancilor, informeaza Ziarul Financiar.

Bancile au intrat in vizorul guvernelor din mai multe tari central si est-europene care se gandesc sa le taxeze suplimentar, doar in Romania discutiile oficiale pe marginea acestui subiect fiind evitate pana in prezent.

Ratiunea de la care s-a pornit in cele mai multe cazuri a fost aceea ca bancile care au beneficiat in ultimii doi ani de sprijin financiar din partea statului trebuie sa contribuie acum la refacerea economica a tarilor respective.

Cum in Romania nu a fost nevoie ca statul sa intervina pentru salvarea vreunei banci, taxarea suplimentara a institutiilor financiare nu are acelasi fundament.

Gandul scrie despre Cum au ajuns benzina si motorina din Romania mai scumpe decat in Germania si Franta.

Litrul de benzina si motorina, fara taxe, produs in Romania, costa mai mult decat in Occident. Producatorii dau vina pe productivitate.

Desi benzina si motorina produse in Romania ies pe portile rafinariilor cu un pret mai mare decat in Franta, Germania ori Austria, principalii producatori continua sa anunte scumpiri la pompa. Astfel, in timp ce un litru de benzina Euro-super 95, fara taxe si impozite, costa 0,523 euro in Romania, pretul in Franta este de 0,503 euro, in Germania - 0,512 euro, iar in Austria, 0,514 euro, potrivit datelor din Oil Bulletin, centralizate de Directoratul pentru Energie al Comisiei Europene. Mai ieftin este litrul din acelasi sortiment si la bulgari - 0,515 euro, dar si la polonezi - 0,513 euro.

Statul vrea sa lase neterminate proiecte care au costat deja sute de milioane, relateaza Romania Libera.

Autostrada Transilvania sau Centrala Cernavoda, in care s-au investit pana acum sute de milioane de euro, risca sa devina amintiri. Proiectele mai vechi de cinci ani, precum si cele noi vor fi stopate sau limitate in bugetul pe 2011. Guvernul va finanta, anul viitor, cu prioritate investitiile de data relativ recenta, in detrimentul proiectelor viitoare, a declarat ieri in fata Parlamentului, primul-ministru, Emil Boc.

„Am propus ca, pentru 2011, sa finantam cu prioritate investitiile care nu sunt mai vechi de 5 ani, sa limitam numarul investitiilor noi", a afirmat Boc adaugand ca vor fi asigurate fondurile pentru cofinantarea proiectelor UE. In Romania exista mai multe proiecte importante de investitii, cu o vechime mai mare de cinci ani, care ar putea fi afectate daca masura va fi aplicata. Printre acestea se numara autostrada Transilvania, unitatile 3 si 4 ale Centralei nucleare Cernavoda sau Canalul Dunare-Bucuresti. Stoparea unor investitii, fara efectuarea lucrarilor de conservare a lor, poate aduce pierderi consistente.

Ordonanta comisioanelor bancare se intoarce impotriva tuturor, titreaza Evenimentul Zilei.

Chiar daca ar trebui sa protejeze clientii bancilor, noua lege lucreaza deseori in detrimentul debitorilor. Suplimentar, sunt afectati si creditorii.

Clientii si bancile vor pierde bani in urma implementarii ordonantei care a dat peste cap intregul sistem bancar. Culmea, acest act normativ ar putea genera costuri inclusiv pentru oamenii care nu au si nici nu vor avea credite in anii urmatori.

Aceasta daca unele banci vor da in judecata statul si vor castiga procesele. Surse din piata bancara au declarat ca mai multe institutii pregatesc o astfel de ofensiva. Insa nicio banca mare nu s-a grabit sa spuna ca ar fi printre cele care pregatesc o astfel de actiune.
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !